© 2017- BY VELI-ANTTI SAVOLAINEN ". Proudly created with Wix.com

Uusi kunta 2. MILLAINEN KAUPUNKI ON NYKYAJASSA?

May 21, 2019

 

 

KAUPUNKIA JA KUNTAA UUDISTETAAN - taas kerran. Tämä multimediajuttu kertoo miten kaupunki ja kunta muuttuu.

 

PALJON TAPAHTUU  jo koko ajan; digitalisaatio, robotisoituminen, työn murros, ympäristökriisi, ihmisten yhteispeli uudessa muodossa, alusta-, kierto- ja jakamistalous ja kuntien uusi tapa toimia.

 

UUSI kunta on älykäs jokaisen jäsenensä osallispalvelu, joka luo toiminta-alustoja asukasomistajilleen, joka ei ulkoista palvelujaan vaan sisäistää yrityksiä ja yhteisöä yhteiseen toimintaan.

 

 ALFASTUDIO TORSTAI 11.4. KLO 19 JA SUNNUNTAI 14.4. KLO 21.00

KOTINURKILLA KUHISEE - MINKÄLAINEN ON UUSI KUNTA JA KAUPUNKI ? 8/12 KATSO OHJELMA NYT

Veli-Antti Savolaisen vieraina asiamies Antti Mykkänen, Kunnalisalan kehittämissäätiö, vastaava tuottaja Kari Mikkelä, Urban MIll ja professori Thomas Wallgren Helsingin Yliopistosta.

 

 

Värikäs asiantuntijakeskustelu Alfatv:n Alfastudiossa.

Veli-Antti Savolaisen vieraina Antti Mykkänen, Kari MIkkelä ja Thomas Wallgren. 

 

Uuden kunnan tiekarttaan tulee kuulua lähidemokratian; välittömän elämänpiirin kehittäminen, kunnan palvelutehtävän sisäistäminen puitteiden mahdollisuuksien luojana ja uusien tekniikoiden, toiminta-alustoiden ja tekoälyn tehokas hyödyntäminen.

 

KATSO VIDEO

 

Ongelma on ollut, että vasta sitten kun kunnilla on riittävän tarkasti tiedossa uuden ajan puitteet; ketä varten toimitaan ja millaisia palvelusuoritteita alueella tarvitaan, voidaan alkaa miettiä sitä, mikä organisatorinen rakenne ja teknologia tämän tavoitteen kunnollisen toteuttamiseen tarvitaan. 

 

Päämäärät muuttuvat ja jäävät toteutumatta hallituskausi toisensa jälkeen. Se on johtanut kuntien uudistumisen pirstaloitumiseen ja kaikinaiseen sekavuuteen.

Uuden paikallistumisen idea pitää korjata. Kunta on perustuslaillisesti asukasomistajiensa itsehallinnollinen, palveluja järjestävä lähitoimintayhteisö, jossa asioiden pitää olle minimitan ulottuvuudella elämänpiirin kokoisia.

 

Me elimme jo tähän tapaan ennen nyt katoamassa olevaa teollista aikaa, jossa aloitimme käytännön kokoontua työhön yhteen määrättyyn paikkaan tehtaaseen tai toimistoon, määrätyksi ajaksi ja hyvin määrättyinä. 

 

Pohdimme tässä ajatusten myrskyssä kuinka askeleet tulee ottaa yhdessäkohti palvelevaa älykaupunkia, jossa ihmisarvoa kunnioitetaan ja kansalainen on etusijalle, ei hallinto. 

 

KATSO VIDEO

 

KUNTA ON PALVELU 

  Kunnat ja kaupungit ovat olemassa palvellakseen asukkaita ja kaupungissa toimivia yrityksiä ja yhteisöjä. Nyt kaupungeilta odotetaan kehittämistä ja jatkuvaa palveluiden uudistamista, jotka ovat myös kuntalaisten ulottuvilla. 

   

  Digitalisaation mahdollistamilla älykkäillä ja helppokäyttöisillä palveluratkaisuilla on keskeinen merkitys kuntien palveluiden mahdollistajana ei hallinnon, vaan ihmisten kannalta.

   

  Uusi kunta on palvelutoimija, joka pääsääntöisesti luo toimintaympäristön, infrastruktuurin kansalaisyhteiskunnalle turvaten avainpalvelut kuten sosiaalisen turvallisuuden, koulutuksen, liikenneverkon kunnallistekniikan. 

  Älykästä teknologiaa hyödyntävät kunnat toimivat keskenään yhteistyössä esimerkiksi aluesuunnittelun, soten; terveyden ja sosiaaliturvan asioissa ja tietohallinnossa. Uusi verkostoituminen mahdollistaa yhteistyön niiden välillä yli välimatkan. 

   

  SUUNNAN TULISI NYT olla eteenpäin pois vanhojen mallien paikkaamisesta uuden hyödyntämiseen.

   

  Kysymys kuuluu ehtiikö nykyinen hallintoajattelu ja yhdyskuntasuunnittelu omaksumaan ja mukaan kiihtyvään muutokseen ja kykeneekö se kääntämään kansalaisnäkökulmansa hallinnon kohteesta omaksi toimijakseen?

   

   

   

  KUNTA ON YHTEISKEHITTÄMISEN MAHDOLLISTAVA ALUSTA

  KATSO VIDEO

   

  Nyt jo puhutaan kunnasta tietoverkkoja käyttävänätoiminta-alustana. Se synnyttää ihmisille mahdollisuuden yhteisten voimavarojen - uudella aktiivisuutta tukevalla yleiskäyttöisyydellä - toimia omien tarpeiden – ei hallInnosta osoitettujen toimintamallien kautta. 

  Monet kunnat tarkastelevat jo toimintaansa tätä alustatalouttavasten; josko kunta olisikin vain mahdollistava palveluntuottaja joka auttaisi ihmisiä omatoimisesti hoitamaan asioitaan verkossa ja kehittämään sinne, itse organisoituen, yhteisiä juttujaan.

   

  Kunta myös digitaalisena alustanatarkoittaa uutta politiikan sisältöjen jalostamista ja paikallisen monitoimijakentän tukemista erilaisilla mahdollistavilla hallinta-, vaihdanta-, jakamis-, kehittämis- ja palvelualustoilla. Se tapahtuu pääosin kimpassa tehden ja tietoverkkoja hyödyntäen.

   

   

  UUSI EI SYNNY ILMAN UUSIEN MAHDOLLISUUKSIEN KÄYTTÖÄ

  KATSO VIDEO

   

  Näkökulma on hitaasti muuttumassa paikallisessa yhteisössä, kunnassa, mutta eri hallitusten puuhaamat hallintouudistukset eivät tätä käsitä, vaan organisoivat usein uutta ilman teknologian murroksen mahdollisuuksien hyödyntämistä. 

   

  Yritetään tehdä himmeliä käsityönä eikä muuttaa toimintatapaa älykkäiden ratkaisujen avulla. 

   

  Älykkään toiminnantekniikkaahyödyntävän mallin omaksuminen on avain oman aikamme kehityksen paikalliseen hyödyntämiseen.

  Se on edellytys ratkaisumallien löytymiselle viheliäisiin ongelmiin ja kaupunkikehittämisen mahdollisuuksien höydyntämiselle.

   

  On kertakaikkiaan pöljää sitoa paikallisuus vanhoihin hallinto- ja työpaikkalue-rajoihin kun automaattiautot tulevat, työtä tehdään paikkavapaasti ja se muodostuu enemmän yhteisöpalveluksi. Luontokriisi edellyttää uusia toimintamalleja ja kaupunkirakenteita, jossa palvelujen ja toiminnan pitää olla ihmisten ulottuvilla.

   

  Kysymys kuuluu johtuuko hallinnon uudistamisen ongelma siitä, että sitä tehdään vanhaa paikkaamalla eikä huomisen kehitysmahdollisuksia hyödyntäen. 

  Onko paikallisuudistus jäänyt vanhakantaiseksi ja saadaanko sitä millään uuteen aikaan?

   

  KATSO KOKO TV-OHJELMA

   

   

   

   

  Share on Facebook
  Share on Twitter
  Please reload

  OTA OSAA KESKUSTELUUN:

  RADIOSSA

  RADILOGO ohjelma ja Hegel.jpg
  Olemme myös radiossa. Kuuntele lyhyt esittely
  tai mene nettiradion ohjelmasivuille
  Televisiossa
  Näyttökuva 2019-1-2 kello 15.38.30.png
  Osallistu
  LINKKIPALLOMERI.jpg
  kolmas_draft1 – Kopio.jpg
  Tieto-ekirjat
  Näyttökuva 2018-10-21 kello 18.53.41.png