© 2017- BY VELI-ANTTI SAVOLAINEN ". Proudly created with Wix.com

RADIOSSA: Kulttuuri ja sivistys tekivät Suomesta suuren

January 30, 2019

Tervetuloa osallistumaan Kolmanteen itsenäisyystaisteluun.

Tänään puhumme

KULTTUURISTA JA ELÄMÄN ARVOISTA

Suomen menetys lepää sivistyksessä ja tasa-arvon pyrkimyksessä.

Vieraana on toimittaja kulttuuripersoona Marketta Mattila.

BusinessFM;

keskiviikkona klo 10 jälkeen

torstaina klo 18

sunnuntaina klo 9,00

 

Alustin asiaa näin:

 

Suomen menetys lepää sivistyksessä ja tasa-arvon pyrkimyksessä. Kun kansakuntaa rakennettiin kohti itsenäisyyttä taustalla oli taitava autonomisen aseman käyttö osana Venäjää. Syntyi vahva ei vain kielellinen vaan laajojen kansakerrosten aseman parantamiseen liittyvä sivitystoiminta. 

Kansakoulut, maaseudun ja työväen sivistysjärjestöt, kansan- ja työväenopistot, kansan näyttämöt laajentamaan teatteriharrastusta ja lehdistö, sitten talouden pilarit, osuuskuntaliikkeet ja kansallinen yritystoiminta, joista seurasi itsenäisyyden ajan valtiollinen yritystoiminta. 

Kansan kaikkinainen sivistyspyrky oli olennainen osa puolueiden ideaa mutta myös niiden apparaattia. Seuraksena olivat kirjastolaitos, kunnalliset ammattiteatterit ja kaupunkien orkesterit ja kansalais- ja työväenopistojen nytkin 750 000 vuotuista opiskelijaa palveleva kansankoulutus jota täydentävät avoimet yliopistot ja nettikoulutusmahdollisuudet.

Tämä nosti meidät kansakuntana - naisten aseman ja vaikutumahdolliisuden lisäämisen lisäksi sivistyskansaksi joka osasi vielä rakentaa oikeudemukaisuutta hyvinvointivaltion aikaansaamisen kautta.

 

Pointtini on, että nämä ovat maailmanmitan saavutuksia joita ei tulisi uhrata voitontavittelulle; kaupallisuudelle ja jokaisen asian brändayskulttuurille, jossa kaupalliset toimijat ottavat tekijänoikeudet ja sivistyselämän haltuunsa seurauksena kulttuurin mcdonaldasaatio, amerikkalainen monistus.

Tämä näet on hämmästyttävä kehitys aikana jota leimaa ja muokkaa kaiken tiedon ja esittämisen lähetys- ja vastaaottamisen tuleminen kaikkien ulottuville. 

 

Toinen huomio on miten vähin äänin eurooppalainen yhteiskunta ottaa vastaan digitaalisen alustatalouden kautta tapahtuvan jakamistalouden ja lähitekemisen luovutuksen amerikkalaisillealustoille samaan aikaan kun päivitellään Kiinan imperialistisia pyrkimyksiä.

 

Teesini on, että meitä uhkaa sivityksen rappiotila, jos taidetta innovaatioita perustutkimusta ja koulutusta ajetaan alas vastoin lupauksia kuten kolmen viimeisin hallituksen Kataisen Stubbin ja Sipilän aikana on tehty. 

Eurooppa on jäämässä alustatalouden osaamattomuudessaan jalkoihin mikä vaikuttaa sivitysperintöön ja taiteen mahdollisuuksiin huomenna.

 

Puhuimme myös kulttuurin markkinamallista, sivistyksestä ja rappiosta. Myös Antti Nylenin Häviöstä, joka tiivistää taiteen tuotteistamisen raadollisesti ja omakohtaisesti. Sekä keväällä Suomessa vierailleen Kate Raworthin Donitsitaloustiede -teoksesta, joka haastaa taloustieteen luutuneet opit ikuisesta kasvusta. 

Näkökulma tuottavaan työhön ja BKT:n suhteen on myös rajoittunut -Kate muistutti, että Adam Smith pystyi rustaamaan teorioitaan kun äiti teki ruuan ja pesi vaatteet, mutta äidin näkymätön työ jäi arvotta.

 

KUUNTELE OHJELMAN PODCAST HETI

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

OTA OSAA KESKUSTELUUN:

RADIOSSA

RADILOGO ohjelma ja Hegel.jpg
Olemme myös radiossa. Kuuntele lyhyt esittely
tai mene nettiradion ohjelmasivuille
Televisiossa
Näyttökuva 2019-1-2 kello 15.38.30.png
Osallistu
LINKKIPALLOMERI.jpg
kolmas_draft1 – Kopio.jpg
Tieto-ekirjat
Näyttökuva 2018-10-21 kello 18.53.41.png