© 2017- BY VELI-ANTTI SAVOLAINEN ". Proudly created with Wix.com

Antti Hautamäki esittelee uuden kaupungin; MINIPOLIT METROPOLIEN HAASTAJIKSI

October 5, 2018

 ”Kolmas itsenäisyystaistelu puhuu lähelläsi. Veli-Antti Savolaisen radio-ohjelman vieraana on professori emeritus Antti Hautamäki, joka on ollut kehittämässä suomalaista yhteiskuntaa vuosikymmnet, pohdimme minkä koon kaupunki on paras.

 

KUUNTELE Podcast. BusinessFM ja nettiradiot.

 

Me puhumme tänään kaupungeista siitä kumpi on parempi linjaus buli vai snadi, suuri megapoli vai moneen pirstoutunut minipolien verkko suuren sisällä tai  ihan itsekseen. 

 Antti Hautamäki.

 

Keskusteluvieraanani tänään on, antiteesejäkin heittämässä, Jyväskylän Yliopiston emeritusprofessori, tohtori Antti Hautamäki, joka on toiminut aiemmin myös Sitran tutkimusjohtajana.

 

Hautamäki omaa siten erinomaisen näkökentän suomalaisen yhteiskunnan kehittämiseen ja kipupisteisiin.

 

Tästä puhutaan.

 

 

VELI-ANTTI SAVOLAISEN POINTIT JA TEESIT: 

 

1. Tietoverkkojen kautta, tässä digitalisaatiossa, on syntynyt mahdollisuus lähipienuudelle, yrittämiselle, lähitekemiselle, jakamistaloudelle ja kestävälle kehitykselle. 

Se muuttaa tapojamme toimia ja järisyttää rakenteita, Työn teon tavat tulevat muuttumaan uuden ajan myötä, uskokaa vaan, ne eivät ole etätyötä tehtaassa tai konttorilla vaan kansalaislähityötä lähellä. 

Yksi esimerkki tästä on jakamistalous, jonka muutosvoima näkyy jo nyt monin tavoin.

Jakamistalouden uusi tuleminen liittyy uuteen kommunikaatioteknologiaan ja ihmisten uuteen tapaan toimia, jossa omistaminen on korvautumassa käyttöoikeuksien tilapäiseen hallintaan ja oikeuteen.

 

Ihmiset ovat ottaneet tästä oma-aloitteisen vaarin: improvisoitu, kertaluonteinen sosiaalisuus, yhteistekeminen on lisääntynyt. On syntynyt uutta paikallista toimintaa ohi perinteisen instituutioiden valmistaman toimintatavan rinnalle. Maapalloisen rinnalle syntyy kuin huomaamatta monia pieniä ja paikallisia alkuja. 

Tällaista samanaikaista globalisoitumista ja lokalisoitumista on alettu kutsua "glokalisaatioksi". 

Kolmas itsenäisyystaistelu, sen glokalisaation mallinnos, kertoo vaihtoehdoista keskittymiskehitykselle, jota kansalaisuudessa, taloudessa, kaupungistumisessa ja palvelutuotannossa, viestinnässä ja kulttuuriympäristössä tapahtuu. 

 

TEESINI ON, että glokalisaatio on jo olemassa. Se ei ole  vastakkainen,vaan rinnakkainen ilmiö ja toimintatapa globalisaatiolle. Se synnyttää merkittäviä taloudellisia etuja, työn mahdollisuuksia liittyessään käynnissä olevaan digitalisaatioon ja uuden työn ideoihin.

 

 

2, Tutkivan oppimisen ja itse tekemisen sekä yhteisöllisen tuottamisen ja innovoinnin, yhteiskehittämisen merkitys kasvaa välttämättömyydeksi huomisen yhteiskunnassa.

 

Uudessa lähitaloudessa lisäarvoa tuovat luovat yhteisöt ja omat verkostot joihin kukin kansalainen tai yhteisö, yritys kuuluu. Kuka tahansa voi tarjota erityisosaamistaan maailmanlaajuisilla työmarkkinoilla, se merkitsee uudenlaisia yhteistyömalleja ja työpaikan mallinnoksia. Tavaran omistaminen muuttuu tavaran yhteiskäytöksi, mitä järkeä on enää omistaa oma, itseohjautuva auto, yksin?

 

Tämä ”lähidigitalisaatio” on samalla siis globalisaation veli, ei vastainen, vaan täydentävä, parhaimmillaan jopa haittoja eliminoiva rinnakkainen kehitys. Mutta se ei ole samaa työpaikan liikennealueen paikallisuutta kuin teollisessa yhteiskunnassa. Joudumme miettimään uuden paikallisuuden uudelleen.

 

Yhteiskuntasuunnittelun pitäisi rivakasti muuttua, koska haasteet ovat suuria. Suomessa infastruktuurinen muutosmahdollisuus lähtee älyasunnoista, älykyliin ja -kaupunkeihin ja älysuomeen saakka

 

TEESINI ON, että yhdyskuntasuunnittelun on uudistuttava ja perustuttava entistää enemmän yhteiskehittämiseen, jossa institutionaalisen yhteiskunnan rinnalla on kuultava ihmsialoiteen ääntä... Suomella olisi juuri nyt sote-, kunta- ja aluehallinnon rajussa muutostilanteessa mahdollisuus samanlaiseen yhteiskunnalliseen digileijonan loikkaan mikä Virossa toteutui. Se edellyttäisi kokonaan uuden ajattelutavan ottamista perusteeksi hallinnon ja palvelurakenteen uudistuksiin.'

 

Kuuntele Podcast

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

OTA OSAA KESKUSTELUUN:

RADIOSSA

RADILOGO ohjelma ja Hegel.jpg
Olemme myös radiossa. Kuuntele lyhyt esittely
tai mene nettiradion ohjelmasivuille
Televisiossa
Näyttökuva 2019-1-2 kello 15.38.30.png
Osallistu
LINKKIPALLOMERI.jpg
kolmas_draft1 – Kopio.jpg
Tieto-ekirjat
Näyttökuva 2018-10-21 kello 18.53.41.png