© 2017- BY VELI-ANTTI SAVOLAINEN ". Proudly created with Wix.com

10 LAIHAA VUOTTA: Kadotettu vuosikymmen ei opettanut mitään

September 8, 2018

 

(Kolmas itsenäisyystaistelu)

 

Kreikka pääsi maksamaan pankkien velkaa vihdoin vapaana. Vastedes se maksaa omistaan.

Lehman Brothersin kaatumisesta ja kuplan puhkeamisesta siunaantuu kymmenen vuotta.

Paljon tapahtui, mitään ei otettu opiksi.


 

1. KEHITYSSAPU KELPAA KEHITYSAVUN LEIKKAAJILLE.

 

Pääministeri Juha Sipilä kävi viikko sitten esittämässä kehitysavun nostamista. Se on eurooppalaisten politiikkaa, jonka idea ei ole auttaa, vaan pitää afrikkalaiset poissa. 

On tietysti oikein, että Suomi osallistuu köyhimpien maiden auttamiseen.

 

Tämä maailma on yhteinen ja Euroopan hyvinvointi perustuu pitkälle yli 150 vuotta jatkuneeseen Aasian ja Afrikan raaka-ainevarojen ryöstöön, halvan orjatyön ja työvoiman riistoon. Emme Suomessa ole toki siirtomaaherroja, melkoisia taloudellisia uuskolonialisteja kyllä. 

 

 

 

”Kehitysapua Afrikkaan pitäisi nostaa,”

sanoo kehitysapua Afrikkaan laskenut Pääministeri.

 

Suomen kansalla on solidaarisuusvelkaa ulkomaille. On oikein jos tuemme nyt köyhiä afrikkalaisia, syyrialaisia. Aasialaisia ja irakilaisia pakolaisia. 

Muut maat, Ruotsi, USA, Australia, Afrikan maat, Brasilia, Argentiina, Kreikka, Sveitsi, Monaco ja Espanja ovat vastaanottaneet suomalaisia runsaasti työperäisinä maahanmuuttajina, veropakolaisina, urheilijoina ja elintasopakolaisina.

 

Suomi olisi kaatunut 1960-70 luvulla työttömyyteen ellei Ruotsi olisi vastaanottanut neljännesmiljoonaa suomalaista työn hakijaa.


 

2. HYVIEN TEKOJEN TAUSTA.

 

Suomi maksoi tästäkin lamasta köyhien selkänahalla valiten antaa tukensa rahasektorin tulevaisuuden tukemiseen. Kun tuimme Kreikkaa, Portugalia, Irlantia ja Kyprosta tuimme tosiasiassa niitä maksamaan velkojaan niitä surutta rahoittaneita rahoituslaitoksille.

Suomen kansalla ei ollut solidaarisuusvelkaa ulkomaisille pankeille. 

Miksi tämä sai ja saa jatkua?

Jos Kreikka olisi jättänyt euron, se olisi tarvinnut 50 prosentin devalvaation jotta kilpailukyky palaisi.

Jos Saksa olisi palannut omaan markkaan, Deutshe mark olisi revalvoitunut; kallistunun 30 prosenttia, jolloin Saksan kilpailukyky olisi mennyt.

 

Faktoja lamahistoriasta ja 2000 vuosisadan kuplataloudesta

katso tietokuvat niin tiedät

 


 

3. FINANSSIKRIISIN SYYT OLIVAT KUPLATALOUDESSA. JOKA ON PALANNNUT TAKAISIN. 

Maailman työvoima on runsaat kolme miljardia työtä tekevää ihmistä. He ovat ovat reaalitalous. Ihmiskunta tuotti vuonna 2011 tavaroita ja palveluksia 55 biljoonan euron arvosta. Siinä oli maailman bruttokansantuote. Sen tuottamisesta maksettiin palkkoja 43,5 biljoonaa euroa.

 

Maailman pörssien yhteenlaskettu liikevaihto oli samana vuonna 2011 50 biljoonaa euroa. 

Vuoden 2010 lopussa pelimerkkejä kasinotaloudessa: OTC-johdannaisia oli liikkeellä 607 biljoonan ja vuoden 2011 puolivälissä 560 biljoonan euron arvosta. 

Neljäntoista suurimman pankin markkinaosuus OTC-johdannaisten eri lajeista oli lähes 90 prosenttia.

 

Vielä enemmän rahaa liikkui valuuttakaupassa, mieletön määrä: yli 790 biljoonaa euroa. Valuuttakauppaakin käydään johdannaisilla ja myös se on keskittynyt 75 prosenttisesti suurpankkien käsiin.

Tapahtui siis finanssitalouden maapalloistuminen ja rahatalouden eriytyminen reaalitaloudesta. 

 

Rahat hävisivät ”veroparatiiseihin”. Varat kulkevat veroparatiiseihin erilaisilla järjestelyillä, usein jonkin pankkisalaisuuttaan tiukasti varjelevan maan kautta.

 

Päälle jäi pankkien finanssikeksijöiden rahakekseliäisyys. ”rahoitusintrumentit” ja virtuaalitalous, joka perustui rahan nopeaan kierrättämiseen velkakiertokikkailuun, johdannaiskauppaan, huiputukseen; virtuaaliraha tuli massatuotantoon, jolla ei ollut enää yhteyttä todellisuuteen. Arvopapereistetut finanssituotteet ja keinotekoiset, reaalitalouteen perustumattomat johdannaiset ovat rahan liukuhihna.

 

Niiden avulla virtuaalirahaa voidaan synnyttää tyhjästä, ilman tavaroiden ja palvelusten tuotannon ikävää vaivaa.

Ahneuden ylittäessä suhteellisuuden kupla tietysti puhkesi ja uhkaa puhjeta taas.

 

Kaikki hyvin, pankki on pelastettu yhteisin ponnistuksin

ja lisää pelastustehtäviä  on tulossa.
 

4. SAMA MEININKI SAA JATKUA. 

 

Pankit ovattehneet vuonna 2008 alkaneen kriisin jälkeen suoranaisia rikoksia, joista niille on määrätty Yhdysvalloissa noin 200 miljardin dollarin sakot tai niitä vastaavat taloudelliset rangaistukset. Muualla maailmassa on pankkeja sakotettu lähes vastaava määrä. 

 

Saavutettujen etujen maailmassa jonkun muun piti siis maksaa pankkien 400 miljaridn euron sakotkin. Sakot on määrätty pankeille - ei niiden johtajille. Röyhkeintä on se, että pankinjohtajat ovat saaneet bonuksensa myös laittomista kaupoista.

 

Lasku lähetettiin osoitteeseen Veronmaksajat. Pankit ovat kuitenkinmaksaneet omistajilleen reiluja osinkoja ja ostaneet heidän osakkeitaan valtavilla summilla.

 

Vanha olikin filunki pian taas parempi kuin pussillinen uusia.

”Lännen” arvot, Euroopan rauhanaate, ihmisten veljeys oli pantu kansainvälisen kapitalismin juoksupojaksi, kansat pelurien maksumiehiksi, yllytetty jakautumiseen ja kansakuntia pantu häpeäpaaluun rahan omistajien päästessä pälkähästä.

Sitten ihmetellään populismin nousua.

 

 

 Mitä opimme: 

Ei koskaan enää?

 

Jaa juttu facebookissa.

 

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

OTA OSAA KESKUSTELUUN:

RADIOSSA

RADILOGO ohjelma ja Hegel.jpg
Olemme myös radiossa. Kuuntele lyhyt esittely
tai mene nettiradion ohjelmasivuille
Televisiossa
Näyttökuva 2019-1-2 kello 15.38.30.png
Osallistu
LINKKIPALLOMERI.jpg
kolmas_draft1 – Kopio.jpg
Tieto-ekirjat
Näyttökuva 2018-10-21 kello 18.53.41.png