© 2017- BY VELI-ANTTI SAVOLAINEN ". Proudly created with Wix.com

Vuosi 1968: Prahan kevät päättyi hallaan, mutta muutti Euroopan

August 12, 2018

 

PRAHA - Veli-Antti Savolainen

 

Viisikymmentä vuotta sitten maailman nuoriso heräsi ja lähti idealistisesti muuttamaan politiikka havaitakseen vain kuinka toivotonta se on. 

 

Tämä on silminnäkijän kertomus.

 

Neuvostoliiton panssarit vyöryivät Prahaan 1968. 

 

1. NUORISOLIIKEHDINTÄ.

 

Vietnamin sodan, koulutuksen epäkohtien, aseriisunnan ja ”oikeudenmukaisuuden” vaatimukset saivat nuoret Yhdysvalloissa ja ennenkaikkea Euroopassa kaduille punaisten lippujen alle synnyttämään uutta vasemmistoa ja radikaalia poliittista nuoriso-ja rauhanliikettä.

 

Keväällä 1968 Saksan kaupungit, Pariisi, Lontoo, Tukholma nostivat barrikadit tukkimaan liikennettä ja uhkaamaan esivaltaa tavalla, jota ei ennen oltu nähty - nimenomaan maailmanlaajuisesta nuorisoliikehdintänä. 

 

Se oli kuumaa toimintaa ja vanhan vallan vastaista kapinaa aina Kalifornian hipeistä Helsingin Punaisten lauantaiden säännöllisiin mielenosoituksiin, joita pidettiin Espan puistossa Helsingissä ja Vanhan ylioppilastalon valtaukseen saakka, jossa vallankumous banderollit vedettiin seinille. 

 

Vanha valta komensi poliisit taltuttamaan nuoria, Pariisissa ja Berliinissä syntyi lähes vallankumouksellinen tilanne kun poliisi käytti kovia otteita.

 

 

 

2. KYLMÄ ILMAPIIRI, KUUMAT MIELET.

 

Elettiin kylmän sodan itä-länsi vastakkainasettelua, joten oli selvää, että kumpikin poliittinen ilmansuunta koetti hyötyä radikalisoituvista nuorista.

 

Helsingissä oli jo 1963 syntynyt vakavia nuorten hulinoita salaisten palvelujen masinoimina nuorten kesken, kun tällä järjestettiin kommunistinen maailman ”nuorten ja ylioppilaiden rauhan, ystävyyden ja solidaarisuuden festivaali”, joka kokosi kymmeniä tuhansia kommunistimaiden nuoria tänne. Osa suomalaisista nuorista nuorista aloitti jatkosotansa vetämällä kaikken maailman kommareita turpaan ja kivittämällä heidän autojaan.

 

Vuoden 1968 heinä-elokuun taitteessa sama nuorten festivaali uusittiin Sofiassa Bulgariassa ja nyt mukaan oli kutsuttu koko maailman ”edistyksellinen” nuoriso – muutkin kuin kommunistit. Olin tarkkailijana paikalla muodostaen kahden miehen porvarillisen, mutta vapaamielisen, valtuuskunnan nykyisen kokoomuksen kansanedustaja Eero Lehden kanssa Suomen yli 800-päisen festivaalivaltuuskunnan sisällä. 

 

Suomalaiset majoitettiin samaan kymmenkerroksiseen taloon Tsekkoslovakian tuhansien nuorten kanssa.

 

 Nuoret Helsingin kaduilla 1968.

 

3. PRAHAN KESÄ.

 

Prahassa oli alkanut sosialistisessa leirissä uhkarohkea yritys Alexander Dubčekin johdolla, jossa muista kommunistimaistapoiketen vaadittiin poliittisia uudistuksia. Hankkeen innostamaa vapaampaa ilmapiiriä kutsuttiin ”Prahan kevääksi.

Sofiassa pääsimme kuulemaan suoraan kevään ilosanomaa tsekkinuorilta, jotka olivat huolissaan ja peloissaan suuria sotaharjoituksia saman aikaan pitävien sosialististen tovereiden aikomuksista.

Olimme puoli kuukautta yhdessä. Tällä parin viikon yhdessä asumisella  tsekkien kanssa oli suuri vaikutus suomalaiseen poliittiseen nuorisoliikkeeseen.

 

Muiden sosialistimaiden tyly asenne tsekkoslovakialaisia kohtaan pani epäilemään pahaa, tankkeihin Prahassa emme silti uskoneet - huolimatta 1956 tapahtumista Unkarissa.


Suomalaiset nuoret, muiden itäblokin ulkopuolisten kanssa, osoittivat avointa tukeaan tsekkoslovakialaisille monin tavoin - lukuunottamatta muuatta nuorta kommunistia, Jaakko Laaksoa,joka esitti ”sosialististen maiden veljellistä väliintuloa” päämiestensä nuottien mukaan. 

 

 

 

4. ILLUUSION LOPPU. 

 

Elokuun 21.päivän aamuna 1968 isäni herätti minut jo kukonlaulun aikaan ja kertoi radiouutisten vahvistaneen sen mitä oli pelätty. Neuvostoliiton panssarit olivat muiden sosialistimaiden tukemina ylittäneet Tsekkoslovakian rajan ja ajoivat kohti Prahaa, jonka ne valloittivat. 

Hyppäsin kenkiini ja lähdin Helsinkiin, jossa Juha Klemolan kanssa olimme keräämässä nimiä miehitystä vastustavaan adressiin jo aamukahdeksalta Mannerheimintiellä. Nimiä tuli järkyttyneiltä ohikulkijoilta lähes 10 000 lounasaikaan mennessä. Veimme ne kaaottisen Tsekkolovakian suurlähetystöön. 

 

Suomi oli koko muun maailman kanssa shokissa. Ihanteellinen, punaisiin päin kääntymässä ollut nuorisoliike kadotti hetkessä illuusionsa reaalisosialismin opettaessa Brezhnevin oppia ”veljesavusta”: rautaesiripun pitämisestä suljettuna.

 

Helsingissä ylioppilastalojen lipputangot olivat puolitangossa surunauhan koristaessa Tsekkoslovakian lippua. 

 

Aleksanterinkatua pitkin vastaan tuli mielenosoitus, jonka kärjessä marssi Erkki Tuomioja, toinen alkoi illalla. Muistan kuin valokuvan sen kärkirivin; Aarne Saarinen, Ele Alenius, Jorma Hentilä vakavin ilmein ilmaisemassa suomalaisen vasemmiston eriävää mielipidettä. Suomen kommunistisen puolueen välirikko oli nyt selviö vähemmistön kannattaessa Brezhnevin oppia

 

Dubček vangittiin ja kyydittiin Moskovaan. Maailman yleisen mielipiteen vuoksi hänet kuitenkin vapautettiin vajaaksi vuodeksi nukkehallitsijaksi kunnes Gustav Husak  siirsi maan takaisin menneisyyteen. 

 

Kansa ei kuitenkaan taipunut helpolla.

 

Olin Prahassa pääsiäisenä 1969 Jan Palachin polttoitsemurhan ja Tsekkien juuri voittaman jääkiekon maailmanmestaruuden jälkeen. Kahden Neuvostoliiton tappioksi päättyneen ottelun lopputulos oli maalattu tuhansiin seiniin kaikialla kaupungissa. Kansalaisvastarinta oli hiljaista ja älykästä, verta välttävää.

 

Vuonna 1989 Vaclav Havel johti samettivallankumouksen, joka johti kahteen valtioon Tsekkeihin ja Slovakiaan ja vapauteen.

 

Prahan kevät tuli vihdoin.

 

 Jan Palachin muistokivi Prahan keskustassa 2018.

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

OTA OSAA KESKUSTELUUN:

RADIOSSA

RADILOGO ohjelma ja Hegel.jpg
Olemme myös radiossa. Kuuntele lyhyt esittely
tai mene nettiradion ohjelmasivuille
Televisiossa
Näyttökuva 2019-1-2 kello 15.38.30.png
Osallistu
LINKKIPALLOMERI.jpg
kolmas_draft1 – Kopio.jpg
Tieto-ekirjat
Näyttökuva 2018-10-21 kello 18.53.41.png