© 2017- BY VELI-ANTTI SAVOLAINEN ". Proudly created with Wix.com

Eikös nyt olekaan hyvät ajat?

 

Näyttää siltä, että vaalikausi päättyy samalla lailla kun edellinenkin Alexander Stubbin – Antti Rinteen jäljiltä: täyteen kaaokseen.

 

Juha Sipilän hallitusta juonitaan jarruttamalla nurin

ja kaadetaan soten turvin.

 

1. EDUSKUNTA LOMAILEE, SUMA SEISOO.

 

Kansalaisille on käsittämätöntä, kansanedustajille saavutettu etu, ottaa kahden kuukauden breikki yli kuukauden joulubreikin lisäksi, vaikka maan historian suurin uudistus on levällään kuin Sipilän eväät.

 

Sensijaan eduskunnalla on varaa taas antaa Krista Kiurun pelleillä työjärjestyksillä ja liikapuhumisella kuten Krista Kiurulla oli tapana kupeksia edellisellä vaalikaudella ministerinä.

Antti Rinteen johtama SDP on valinnut toki aloitteiden tien, mutta toteuttaa sitä jarrut pohjassa kuin viides kolonna.

Siinä pelissä voi tulla kannatusmenetys taas eteen. Taktiikkaan kuuluu etukäteinen jakopolitiikka ja tehtyjen reformien purku-uhkailu, joka on uudenlaista republikanismia ellei peräti trumpilaisuutta poliittisessa kulttuurissamme.

Oikeassa demarit ovat tietysti siinä, ettei koko kansallisvarallisuutta, hyvinvointirakenteita ja yhteiskuntaelämää tule luovuttaa markkinoille kuten kokoomus haluaa valita vapaasti.

 

Tyhjän päällä sinisenä istuva hallitus halutaan nurin.

Kun hallituksen sote-enemmistö on vain 1-2 kahden äänen varassa on luvassa syksyllä kaaos, johon sote saadaan kaadettua ja vaalit aikaistettua. 

Vladimir Putin on onnistunut hajoita ja vallitse strategiassaan

lännen suhteen hyvin.

 

 

2. TEKEEKÖ TRUMPUTIN ETUPIIRIDIILIN?

 

Maailman entisten suurvaltojen johtajat kohtaavat Helsingissä, hyvä kun niin tekevät.

Nähtäväksi jää kuinka pitkälle Vladimir Putin vetää Donald Trumpia narussaan ja onnistuu vastaleirin divide et impera-hankkeessaan, jota on jo jatkunut vuosikymmen suurella menestyksellä.

 

Naton vyöryminen Neuvostoliiton alusmaihin pelästytti Venäjän ja synnytti tämän uuden strategian Venäjälle; palata suurvallaksi pienin lihaksin, mutta kovin ottein. 

 

Meininki on maailmalla kuin 1930-luvulla. Ihmiset elävät hyvässä uskossa unelmiaan samaan aikaan kun mustat pilvet kerääntyvät taivaanrannassa. 

Kauppasodat, ilmastokatastrofin muuttuminen väistämättömäksi, siitä seuraavat kansainvaellukset ja siitä syntyvät - vielä lisääntyvät - äkkiväärät hallitukset, fasismin nousu, ovat todellisia uhkakuvia. 

  Fasismin nousu, puhunko kuin taistolainen?

   

  En, vaan lainaan Yhdysvaltojen Bill Clintonin ajan ulkoministeri Madeleine Albrightin uutta kirjaa Fascism: A Warning, jossa hän maailmaa varoittaa - tietäen mistä puhuu.

   

  Katsotaanpa ensi viikolla miten Trumputin diilaa etupiirejä Europan toimiessa karttaharjoituksena kuinMolotovin-Ribbentropinpöydällä. 

  Nyt ei tehdä maanjakoa, mutta hajotetaan ”Länsi” sellaisena kun olimme sen menneen Pax Americanan aikana tuntemaan. 

   

  On syytä huomata, että vanhat puoluerakenteet ovat jo jytkähtäneet kaikkialla. Suomi meni persuulleen kärkijoukoissa. Sitä seurasi Hollanti, Britannia, Ranska, Itävalta, Saksa, Italia, Puola, Yhdysvallat, Unkari,Espanja... kaikissa vanha status quo on murtunut.

   

   

  Donald Trump seuraa Putinin ”Venäjä ensin” linjaa 

  ja edesauttaa Venäjää taas suureksi.

   

  3. HUONOT AJAT JATKUVAT KÖYHILLE - TUKIAISET YRITYKSILLE.

   

  Suhdanneteorian mukaan valtion tulisi nyt verottaa yrityksiä enemmän ja panna rahaa sivuun pahoja päiviä varten, jotka saattavat olla edessämme paljon nopeammin kuin haaveilemme. 

   

  Vaalien alla 2015 puolueet ja elinkeinoelämä arvostelivat yritystukia koska ne vääristävät kilpailua ja hidastavat talouden rakenteiden uudistumista. Vaalikauden aikana tukiaisille ei tehty mitään.

   

  Puhuttiin toki, että yritysrahoitusta tulisi suunnata vain toimintaan, jokauudistaaSuomen taloutta ja sen rakenteita.


  Yritykset ovat tällä vuosikymmenellä saaneet merkittäviä miljardimitan helpotuksia kun niiden lähes miljardin euron kansaneläkemaksut poistettiin, yhteisöveroa on laskettu pitkän matkaa toista miljardia euroa 29 prosentista jo 20 prosenttiin ja viimeksi kun kilpailukyky-yhteiskuntasopimuksessa sosiaalimaksuja ja palkkoja helpotettiin lähes kahden miljardin euron arvoisen yritysedun kautta. 

   

  Kymmenessä vuodessa työnantajien sotumaksujen osuus on laskenut 4,4 prosenttia. Se oli 2,8 miljardia euroa tulonsiirtoa heille.
  Työnantajat ovat siis saaneet lisää etua yli viisi miljardia euroa. Päälle tulevat myös kaikki työllistämistuet, palkaton työharjoittelutyövoima ja kaikki vientitukitoiminta.
  Verotuksen muutokset ovat johtaneet valtion tulopohjan rappeutumiseen muka kroonisen kestävyysvajeenmittaan saakka. 


  Valtio jakaa, Pääministerin mukaan, 89 prosenttia tuestaan vanhaan taantuvaan toimintaan sensijaan että edistöisi uutta luovaa innovatiivista kehitystä.

   

  Etlan tutkimusjohtaja Mika Maliranta kirjoitti kirjassaan Luovan tuhon tie kilpailukykyyn sarkastisesti, että yritystuet ovat hyödyllisiä niitä saaville yrityksille, mutta harvat koko kansantaloudelle.
  Moni muukaan talouden asiantuntija ei ymmärrä miksi voittoa tavoittelevaa toimintaa pönkitetään valtion varoilla.


  Se on markkinatalouden sääntöjä vastaan.

    

    

    

    

    

   .

   Share on Facebook
   Share on Twitter
   Please reload

   OTA OSAA KESKUSTELUUN:

   RADIOSSA

   RADILOGO ohjelma ja Hegel.jpg
   Olemme myös radiossa. Kuuntele lyhyt esittely
   tai mene nettiradion ohjelmasivuille
   Televisiossa
   Näyttökuva 2019-1-2 kello 15.38.30.png
   Osallistu
   LINKKIPALLOMERI.jpg
   kolmas_draft1 – Kopio.jpg
   Tieto-ekirjat
   Näyttökuva 2018-10-21 kello 18.53.41.png