© 2017- BY VELI-ANTTI SAVOLAINEN ". Proudly created with Wix.com

POLITIIKAN VIIKKO: Myrskyjä merillä ja vesilasissa

Kolmas itsenäisyystaistelu jatkuu. Mitä viikolla tapahtui soten lisäksi. Poimintoja:

 

 

1. TYÖN MUUTOS KOSKEE MILJOONAA SUOMALAISTA.

Oletko valmis oppimaan uuden ammatin, tietääkö lapsesi, että maailma on huomenna täysin erilainen?

 

Työelämää ravistellaan kuin maatalousyhteiskunnan murtuessa 1960-luvulla.

 

Uudet radikaalit toimintatavat, jotka seuraavat tietoteknisen kehityksen kuten robotiikan, teknologian ja automaation kehityksestä ovat vaatelias laji. Taitoja pitää kasvattaa ja katsoa tarkkaan mitä opiskelee.

 

Suomesta katoaa tutkimusyhtiö McKinseyn mukaan vuoteen 2030 mennessä 330 000 työpaikkaa ja noin 800 000 työpaikkaa tulee muuttumaan, kertoi eläkeyhtiö Ilmarinen.

Onneksi automatisaatio myös luo uusia työpaikkoja Suomeen. Saman selvityksen mukaan uusia työpaikkoja syntyisi 360 000, joten jäätäisiin plussalle.

 

Mutta; joudumme oppimaan uusia ammatteja massamitassa eikä suurin osa tiedä miten siihen tulee itse valmistautua.

 

Ilmarinen on selvittänyt tulevaisuuden tuntoja testillä joka käsitti 7000 henkilöä.

Testistä kävi ilmi, että yli puolet siihen vastanneista ihmisistä ei tiedä, mitä tulevaisuuden osaaminen on ja mitä taitojaan hänen itsensä tulee kehittää.

 

Aikaa on aika vähän ja olemme housut nilkoissa kun kehittäminen yrityksissä ja koulutuksessa on laiminlyöty. Kansalaispalkan – perustulon kehittäminen on myöhässä ja jäänyt sotesotkun jalkoihin.

 

Kansalaisten kannattaa nyt kiinnostua työasioista.

 

Giuseppe Conte pääsi sittenkin Italian pääministeriksi.

 

2. VÄLIMERELLÄ MYRSKYÄÄ.

Italia saa sittenkin populisti-äärikeisto hallituksen ja pohjoisen liittopuolue Lega revanssin vuodesta 2011, jolloin se juoniteltiin ulos kaatamalla Berlusconin hallitus uusliberaalilla virkamieshallituksella.

 

Epäluulo on kuitenkin suurta ja Italia uhkaa ottaa trumpit keinoina Euroopan Unionia ja eurojärjestelmää koskeva uhkailu, kiristys ja lahjojen pyynti. Sisäministeriksi valittiin La Legan johtaja änkyrä. Semei tiedä hyvää maahanmuuttajilll. Matteo Salvini on luvannut karkottaa 500 000 Italiassa laittomasti olevaa siirtolaista.

 

Viiden tähden liike pääsee nyt temppelin harjalle ja näemme miten päätöksen tekomalli internetkansankokouksilla muuttaa Italian korruptoitunutta vallan rakennetta.

 

Espanjassa kokoomuslainen vähemmistöhallitus on kaatui vuosia jatkuneeseen korruptiokriisiin. Espanja sai uuden pääministerin, sosialistien Pedro Sánchezin, kun maata kuusi ja puoli vuotta hallinneen Mariano Rajoyn hallitus kaatui epäluottamusäänestyksessä.

Italian ja Espanjan taloudet ovat euroalueen kolmanneksi ja neljänneksi suurimmat,markkinat huokasivat ettei uusia vaaleja tule ja valtioinlainojen korot molemmissa maissa laskivat.

Huolet eivät ole ohi. Espanja on kasvuvauhdistaan huolimatta vielä ylivelkainen, velan ylittäessä sata prosentti bruttokansantuotteesta.


Italian velkataakka on yli 130 prosentti suhteessa bkt;hen.

Sánchez sai Rajoyn kaatamisessa tukea katalonialaisilta puolueilta, parlamentissa Sánchez lupaili Katalonian itsenäisyyden kannatjille Katalniassa ”dialogia”, mutta tuskin antaa tietenkään itsenäisyyttä.
 

 


Taipuuko vapaan kaupan luomus EU Donald Trumpin kiristyksen alla paperitiikeriksi.

 

3. ATLANTIN KAUPPALAIVAT MYRSKYN SILMÄSSÄ.

Donald Trump pelaa koko ajan upporikasta ja käyttää uhkailua, kiristystä ja diililahjontaa vahvistaakseen kovan kundin imageaan - vaikka Yhdysvaltain pitkän tähtäimen edun vastaisesti. Tullit tulivat nyt voimaan Euroopan unionin teräkselle ja alumiiniille ja uhkaavat nousta myös eurooppalaisen autoteollisuuden eteen.

 

Trump toteutti uhkauksensa ja pyrkii siihen, että eurooppalaisetkin taipuisivat pienempiin kiintiöihin viennissään. Trump toteuttaa vaihtotaseen huikean vajeen korjausta koska hänellä on muka siihen varaa USA:n talouden pyöriessä kovaa vauhtia.

 

Yhdysvaltain velka oli vuodenvaihteessa 2016-2017 huimat 20 000 miljardia dollaria.

Se on 25 kertaa maailman kaikki vuosittaiset öljytulot ja 155 kertaa kaikki vuodessa luohitun kullan arvo.Velka on suurempi kuin kaikki maailman käteisvarat, kulta- (3000 tonnia) - ja hopeavarannot sekä bitcoinit.

 

USA:n kauppavaje kasvoi tammikuussa viisi prosenttia. Kauppataseen alijäämä paisui 56,6 miljardiin dollariin.

Se on syynä korkean velan ohella kauppasotapuheisiin; kyse on samalla USA:n talouden heikkoudesta.

 

Alijäämä on kasvanut myös kun talous rullaa. Kotitalouksien kulutus ja yritysten investoinnit ovat lisänneet tuontia. Vaikka maailmantalouden kasvu ja heikentynyt dollari ovat vauhdittaneet amerikkalaistuotteiden myyntiä maailmalla, ei se ole riittänyt tuonnin kasvaessa.

 

Nyt sitä siis padotaan kovin keinoin.

Eurooppa vastaa tulleilla harrikoille ja farkuille.

 

 

 

4. HUOMIONKIPEÄ PELLEILYPOLITIIKKA EPÄTOIVON ASEENA.


Timo Soinin puolue päättää toimintansa pelleilyyn.

Beppe Grilloksi heistä ole kuitenkaan

Sininen puolue vailla toivoa yrittää viimeisenä temppunaan päästä suosioon hovinarrina. Se on keksinyt hakea kansan suosiota silmänkääntötempuilla.

Soinin porukka tietää että Juha Sipilän ja kokoomuksenkin on pakko sietää temppuja, logopelleilysta puolustusministerin naisasevelvollisuus-ahvenanmaa ilveilyyn ja ulkoministeri Soinin uskonnollista oikeistoa nuolevaan tahalliseen aborttisirkukseen.

 

Ja lehdistö menee halpaan - koska kohu on järkeä tärkeämpää.

 

.

 

 

5. SFP RAKASTAA SUOMENKIELISIÄ.

Anna-Maja Henriksson - sosiaaliliberaali: ollako vai ei olla, vaiko olla uusliberaali.

Ruotsalainen kansanpuolue jolta väki vähenee yrittää taas kääntyä suomenkielisten äänestäjien puoleen. Nyt se on tomera oppositiopuolue, joka yrittää esiin eikovinvalovoimaisen puheenjohtajansa kautta.

 

RKP on innovatiivinen puolue, jolla on sisällään ongelma. Valtaa pitävä sosiaaliliberaali enemmistö joutuu peesaamaan liikaa oikeistosiipeä ja omaa maalaisliittoaan eikä ankkalammen ulkopuolelle piirry kuvaa muusta linjasta kuin kielestä.

 

Pitäisi päättää mitä on, mitä haluaa - ja sanoa se selvällä suomen kielellä ulos.


  

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

OTA OSAA KESKUSTELUUN:

RADIOSSA

RADILOGO ohjelma ja Hegel.jpg
Olemme myös radiossa. Kuuntele lyhyt esittely
tai mene nettiradion ohjelmasivuille
Televisiossa
Näyttökuva 2019-1-2 kello 15.38.30.png
Osallistu
LINKKIPALLOMERI.jpg
kolmas_draft1 – Kopio.jpg
Tieto-ekirjat
Näyttökuva 2018-10-21 kello 18.53.41.png