© 2017- BY VELI-ANTTI SAVOLAINEN ". Proudly created with Wix.com

VAALIT:Voitaisiinko jo vaihtaa levyä uuteen?

 

 

Koska etupiirien omien etujen jakoon; vaaleihin, on aikaa vajaa vuosi on mielikuvapolitiikka, strateginen viestintä ja hämäystiedottaminen jo alkanut.

 

 1. MIHIN ON VARAA VAI ONKO MIHINKÄÄN? Rahanomistajia edustavat ekonomistit ja kannatuksensa kadottaneet hallituspiirit ovat jo alkaneet varoitella seuraavasta ”taantumasta” ja sanoa, että nyt ei ole varaa minkäänlaisiin sosiaalisiin uudistuksiin koska talous pysähtyy jo ennen kuin ehdimme toipua.

 

Jakovaran kannattajat ovat jo valmiit Antti Rinteen suulla jakamaan satasen korotusta pienimpiin eläkkeisiin useamman vuoden liukuma-ajalla. Lupaus maksaisi Telan ekonomistin Mauri Kotamäen mukaan 900 miljoonaa euroa ja koskisi 50 000 eläkeläistä.

 

Summa on samansuuruinen, mitä Kataisen-Stubbin-Sipilän hallitukset antoivat yrityksille lama-apuna kolmeen eri kertaan vuosina 2012-2016.

Se olisi neljännes yritystuista, joita joka vuosi jaetaan - yhä talouden noustessakin. Niistähän vain 11 prosenttia on toiminnan uudistumisen, ”rakennemuutoksen” kannalta hyödyllistä, Pääministerin oman kertoman mukaan.

 

SDP:n ehdotus vanhusten auttamiseen on saanut vastaansa hallituksen taholta täyden tyrmäyksen ”vastuuttomana.”

 

Helsingin Sanomat perkasi SDP:n eriarvoisuuden vähentämisohjelman tuloksia, mutta kertoi myös demarien 1,3 miljardin verotulon lisäyksistä, joilla homma rahoitettaisiin.

 

”Sdp haluaa mennä eurooppalaiseen suuntaan ja kiristää omistusten ja pääomien verotusta työn tai kulutuksen sijaan,” puolue sanoo ja esittää miten se tehdään.

 

2. ÄLÄ USKO ISKULAUSEITA. Kyse rikkaassa Suomessa ei ole onko varaa, vaan mitä painotetaan. Sipilän hallitus on valinnut linjakseen tukea vanhaa rakennetta yritystoiminnassa ja teollisuudessa.

”Rakenneuudistuksia”, ”säädösten purkua”, tai ”digitalisaatioon ja robotiikkaan, radikaaleihin teknologioihin siirtymistä” ei ole tapahtunut.

 

Päinvastoin.

 

3. SEISOMME PAIKALLAMME UHKAKUVIEN KASAANTUESSA. ”Suomalaisten yritysten ja teollisuuden kyky omaksua uusia teknologioita nopeasti on kadonnut, Suomi on jäänyt kylpemään menneessä loisteessa, ja teollisuus on jäänyt jälkeen uusien teknologioiden hyödyntämisessä,” sanoo tulevaisuustutkija Risto Linturi.

Linturi on tehnyt äskettäin Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnalle jättityön tulevaisuuden maailmaa uudistavista radikaaleista teknologioista, jotka muuttavat myös suomalaista yhteiskuntaa.

 

Suomessa, erityisesti elinkeinoelämän järjestöissä, pannaan paljon huomiota vain tulonjakoon vaikka koko ammattirakenne ja työ muuttuu. Linturin ja Osmo Kuusen raportti listaa sata kehittyvää teknologiaa, runsaat sata lainsäädäntötarvetta ja noin 200 uutta ammattia.

 

Suomessa puhutaan ”rakenteiden muuttamisesta” - entistä korjaamalla - mutta samaan aikaan kaikkea uutta estetään eikä muutoksia saada aikaan. Sen seurauksena pudotaan teknologiaomaksumisessa ja -käytössä albania-sarjaan.

 

Suomessa on meneillään kuusi jättimäistä metsäteollisuushanketta, ne ovat sellutehtaita ja yksi kiinalaisten maksama biopolttoainelaitos. Suomi satsaa edelleen bulkkituotantoon.

 

Näin tapahtuu kun eletään liian lyhyissä sykleissä eikä katsota kauas vaikka tiedossa on miten suureen murrokseen ollaan menossa.

 

 

 

Edessämme on jo joka päivä näkyvä väestön kasvun pysähdyttämä, ikääntymisen lastittama, teknisesti osaamattoman, vanhentuneen, poikia kiinnostamattoman koulutuksen ja siitä seuraavan huonon taitotason työntekijöiden työtön toimettomuus ja siitä johtuva turhautuminen.

 

Työttömiä piisaa - työn tekijöitä ei.

 

4. VANHAT ETUPIIRIT MUUTETTAVA. Uusliberaali talousoppi ei osaa käsittää työn murroksen, seurauksia, koska sille työttömyys on kannattava talousetu: halpa ja nöyrä reservi, jonka avulla päästään palkkojen laskemiseen.

 

Meillä ei ole Suomessa huomisen visiota työhön, vain saavutettujen tukiaisten, rakenteiden ja etujen kolmikantainen säilyttämismalli, joka ei huomaa pätkä- ja toisaalta lähityön muuttajaa, kommunikaatiovallankumousta, jakamistalouden vaihtoehtoa, maailman väestön räjähtävää kasvua, ilmaston muutoksen vaikutuksia, digitalisaatiota sekä robotiikan seurauksia - ja kaiken tämän synnyttämiä mahdollisuuksia.

 

 

Politiikalle tässä pitäisi kuitenkin olla kaikkein tärkein tehtävä yhteiskuntarauhan säilyttämiseksi ja ääriryhmien demagogian ja väkivallan torjumiseksi.

 

Ihmisen uusi elämä pitää hahmottaa tapahtuvien tosiasioiden eikä eilispäivän perusteella.

Edessä on poikkeuksellisen monia nopeita samanaikaisia muutoksia, joista yhteiskunnan turvaverkot eivät yksin auta selviämään, mikäli yhteiskuntaa ei laajassa mitassa saada liikkeelle uusia mahdollisuuksia kohti.

 

Nämä uudet mahdollisuudet pelastavat meidät vain, jos ehdimme tarttua niihin ajoissa.

 

Uhkaamme jäädä junasta bisneksessä maailman hienoimmalla teknologialla toimivan bulkkiraaka-aineen tuottajiksi, metsä- ja kaivosmaaksi - kiinalaisille. Kiinalaisten omistukseen - jos nyt oikein kärjistää miltä jo kaivos- ja metsäteollisuudessa alkaa näyttää.

 

Vaalitaistelussa pitäisi keskitettyä uuteen eikä vanhan puolustukseen.

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

OTA OSAA KESKUSTELUUN:

RADIOSSA

RADILOGO ohjelma ja Hegel.jpg
Olemme myös radiossa. Kuuntele lyhyt esittely
tai mene nettiradion ohjelmasivuille
Televisiossa
Näyttökuva 2019-1-2 kello 15.38.30.png
Osallistu
LINKKIPALLOMERI.jpg
kolmas_draft1 – Kopio.jpg
Tieto-ekirjat
Näyttökuva 2018-10-21 kello 18.53.41.png