© 2017- BY VELI-ANTTI SAVOLAINEN ". Proudly created with Wix.com

MEDIA 5. Paikallismedian tulevaisuus, osa 1. Radiovieraana Markku Veijalainen

April 18, 2018

Kolmas itsenäisyystaistelu – tiekartta Suomelle radio-ohjelma

MEDIASARJA JATKUU: VUOROSSA RADIO

 

Viikon radiovieras on suosittu mediahahmo Markku Veijalainen.
 

 

 

 

Veli-Antti Savolaisen pointit ja teesit.

Tänään puhumme median paikallisuudesta, radiosta, musiikista, ketjuuntumisesta ja muutoksesta.

 

Radio on minulle rakas laji, perustin 1995 Leif Eklöfin ja Larri Helmisen kanssa Suomen ensimmäisen nettiradion, sitä ennen istuin paikallisradion hallituksessa ja tein ohjelmia Ettanille jo 1990-luvulla.

 

 

Vanha kunnon radio tekee uutta tulemistaan uudessa ajassa - jos itse älyää mikä taivas sille aukeni kuvan kanssa - kun ihmiset ovat saaneet radion taskuunsa ja kuulokkeet korviinsa älypuhelin-vastaanottimeensa.

 

Tuleehan tästä hankalaa ketjuuntuneille musiikkiformaattiradioille, jotka eivät osaa puhua. Ensin Ipodit ja sitten Spotifyn kaltaiset musiikkilistat syövät niiltä tilaa ja kuulijoita. Musiikilla on kuitenkin paikansa edelleen radiossa.

 

Ensimmäinen pointtini on että radion on taas opittava puhumaan ja puhuttamaan jopa asiaa. Menestyvä asema tarvitsee enemmän yllätyscocktailia kuin muiden kaltaista formaattia.

 

Tämä ohjelmamme paikallisradio BusinessFM on paikallisetuinen, mutta samalla paikasta vapaa asema, jolla on toisella tapaa suunnattu kohderyhmä kuin alue.Se kohdistuu businekseen, pieneen ja suureen. Businessväelle puhuminen on vaikea laji, mutta osuu oikeaan aikaan.

Musiikiradion seuraaja on teemaradio, kohderyhmänsä toki alueellisesti löytävä mutta laajennetulla missiolla toimiva asema.

 

Koska tasku vastaanottolaitteiden peitto kattaa jo käytännössä kaikki ja kuuluvuusalue on nettiradiona koko maailma,, syntyy radiolle kokonaan uusi maailma ja esittämisalue.

 

Toinen pointtini on, että radioiden on muututtava vihdoin ajan rientoon. Vanha radiovastaanottaminen on vanhanaikaista koska älypuhelmia ja tabletteja käyttävän ei tarvitse sitoutua tilaan kuullakseen.

 

Vanhan radiolaitteen kohtalo on sama kuin lankapuhelimen – tilalle tuli kuuloke ja kannettava, tasokas äänentoistolaite ”kovaääninen”. Nyt näyttää, että päätelaitekisaa ei pitkässä juoksussa voita musakuuntelulaite kuten Ipod, vaan monimuoto-älypuhelin.

 

Radio on selvinnyt muutoksesta mediasta vielä vähällä; hyvällä musalla ja hyvillä toimittajatyypeillä, joiden ympärille on luotu aseman fandomeita, ihailijaryhmiä, jotka palaavat kanavalle.

 

Rinnakkainen nettijakelu on kuitenkin, oman maun mukaan kuultavien soittolistojen haastaessa, pakottamassa paikallisradiot uuteen pohdintaan kaikkien voidessa teknisesti lähettää minne ja kelle vaan.

 

Aivan pieni asia ei ole kysymys pitäisikö korvakuulon lisäksi olla myös näköradio, johon taskuradio antaa mahdollisuuden.

Miten kuva tulee kuvaan musiikissa, täydentävänä tietona, koulutuksessa, yhden tekijän ja tuotantokoneiston toimittamana.

 

Radio on tunnemedia ja tavoittavuusmedia, joka toimii rinnan lukutuotekäytön tai oleilun aikana. Koska maailma mahdollistaa sen on mietittävä miten paikallisluvalla toimiva tämän monimediallisuuden ja monikanavaistumisen tekee - kunhan tekee,

 

Kolmas pointtini on sisällön jakamisen haasteen muuttuminen. Tämä FM ohjelmasiirto toimii toki vielä vuosia, mutta sen rinnalle on luotava helposti löydettävä nettipohjainen jakelutapa, mitään erillistä digitaallista radiota ei tule.

 

 

Teesini on, että

1. radio on kuoleman tai suuren mahdollisuuden äärellä digitalisaation ja päätelaitteiden, internetin mahdollisuuksien myötä. Siitä itsestään riippuu sen menestystarina, joka on muuta kuin nyt.

 

2. Radiopersoonat ja starat radion tekijät itse, asia ja sisältö entistä tärkeämässä roolissa kilpailtaessa ihmisten vapaa-ajasta.

 

 

Kuuntele radio-ohjelma tästä:

 

Kolmas itsenäisyystaistelu – tiekartta Suomelle radio-ohjelma

-SUURI MEDIAKESKUSTELU HUHTIKUUSSA

 

KUUNTELE KOKO MEDIARADIOSARJA:

 

Media 1. MIKSI KAIKI MUUTTUI MEDIASSA?

VIERAINA VESA-PEKKA KOLJONEN JA ARTO TUOMINEN

https://soundcloud.com/user-819575765/kolmas-itsenaisyystaistelu-2132018-veli-antti-savolainen-vs-atuominen-ja-v-p-koljonen

Media 2. LAATU VAI HÖMPPÄ - median myyntikeinot ja uusi vaikutusviestintä

Vieraana Heikki Valkama

https://soundcloud.com/user-819575765/kolmas-itsenaisyystaistelu-2832018-veli-antti-savolainen-vs-heikki-valkama


 

MEDIA 3. UUDET TOIMIJAT, UUSI TEKNIIKKA,

UUSI SANOMA UUDESSA MEDIASSA

Vieraana Jarmo Kalliola Alfa TV.

https://soundcloud.com/user-819575765/kolmas-itsenaisyystaistelu-442018-veli-antti-savolainen-vs-jarmo-kalliola

MEDIA 4. URHEILUN ARVOT JA RAHAN VALTA

Vieraana vuoden urheilutoimittaja Jari Kupila

https://soundcloud.com/user-819575765/kolmas-itsenaisyystaistelu-1142018-veli-antti-savolainen-vs-jari-kupila

 

PAIKALLISMEDIA 1 OSA.

RADION TILANNE – PALAAKO PUHE?

Vieraana Markku Veijalainen

https://soundcloud.com/user-819575765/kolmas-itsenaisyystaistelu-1842018-veli-antti-savolainen-vs-markku-veijalainen

 

PAIKALLISMEDIA 2, YHTEISÖ JA MEDIA UUDESSA TALOUSJÄRJESTYKSESSÄ

Vieraana Juha Kakkuri ja Markku Veijalainen

https://soundcloud.com/user-819575765/kolmas-itsenaisyystaistelu-2542018-veli-antti-savolainen-vs-m-veijalainen-ja-j-kakkuri

 

JAA JUTTU KAVEREILLE OLE HYVÄ. TYÖKALUT ALLA

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

OTA OSAA KESKUSTELUUN:

RADIOSSA

RADILOGO ohjelma ja Hegel.jpg
Olemme myös radiossa. Kuuntele lyhyt esittely
tai mene nettiradion ohjelmasivuille
Televisiossa
Näyttökuva 2019-1-2 kello 15.38.30.png
Osallistu
LINKKIPALLOMERI.jpg
kolmas_draft1 – Kopio.jpg
Tieto-ekirjat
Näyttökuva 2018-10-21 kello 18.53.41.png