© 2017- BY VELI-ANTTI SAVOLAINEN ". Proudly created with Wix.com

Media 3. UUDET TOIMIJAT, UUSI TEKNIIKKA, UUSI SANOMA UUDESSA MEDIASSA

April 3, 2018

 

Kolmas itsenäisyystaistelu – tiekartta Suomelle radio-ohjelma

UUSI SANOMA UUDESSA MEDIASSA

Vieraana liiketoimintajohtaja

Jarmo Kalliola Alfa TV.

 FM kanava 89.7 tai netistä

keskiviikkona klo 9, torstaina klo 18, sunnuntaina klo 9.00 jälkeen

 

KUUNTELE PODCAST HETI

 

 

Veli-Antti Savolaisen pointit ja teesit:

Mediakenttä on muuttunut rajusti viime vuosikymmenen aikana. Perinteinen media jäi jälkeen digitalisaation vyöryessä päälle jo 1990-luvulla. 

 

Seuraavalla vuosikymmenellä sille ilmestyi kokonaan uusia haastajia laajakaistan tehon kasvun ja älypuhelinten mahdollistaessa audiovisuaalisen seurannan ja lähettämisen joka taskusta.

 

Jo aiemmin suuret tv-kanavat olivat muuttuneet uusien kaapeliyritysten ja satelliittitelevisioiden vallatessa ruutuaikaa. Lopulta Youtube mullisti koko lähetyskulttuurin ja loi vielä uudet indiemarkkinat nuorten vloggarien astuessa teinin tähtitaivaalle.

Suomeen oli jo ilmestynyt uusia televisiotoimijoita, kanavia ja nettikanavia.

 

Ohjelmat alettiin tuottaa samalla formaattirakenteella kansainväliseen jakoon kuin hampurilaisketju kunkin maan omalla kielellä ja kasvokaartilla. Sama koski myös globaaleja television yhden asian liikkeitä kuten maakanavia CCTV, RTV ja uskonnollisia kanavia, jotka toki toimivat lähetystyössä eetterissä jo kylmän sodan aikana. Google, Facebook ja muut kokonaan uudet globaalit toimijat imuroivat mainoseuroja Suomestakin.

 

 

Sitten olet Sinä – mediapainajainen!

 

Some-kansalainen joka et käyttäydy kunnolla ja muiden tavoin. Joko syöt kiinnostusta medialta tai sitten auot suutasi väärin.

 

Kun puhun mediasta puhun siis meistä kaikista.

 

Ensimmäinen pointtini on, että suuret, yhden julkaisun tai kanavan mediayleisöt ovat jo historiaa. 

Tietoa on yhä enemmän, mutta se hajoaa ja pätkittyy eikä viisaus ja sivistys lisäännykään kaikkien kanavien huutaessa liian koviin korviin. 

 

Sensijaan tietoverkot auttavat yhden asian toimijoita löytämään globaaleja yleisöjä kutakin paikallisesti palvellen.

Kuvaan kuuluu siis kansa, kansalaiset, ”yleisö”, jonka peukuttamista kaikki vallan pitäjät ja vallan vahtijat lopulta haluavat ohjata omaan suuntaansa - kuin roomalaisia Colosseumilla pari tuhatta vuotta sitten.

Kaikki osapuolet luulevat, että heillä on oikea erityissuhde yleisöön eikä vastapuoli tiedä mitä yleisö tuntee ja ajattelee.

 

Journalismissa wikileaksin, tutkivien journalistien yhteishankkeiden  ja kansalaisjournalismin kaltaisten, vielä oraalla olevat esimerkit, antavat aiheen olettaa, että kansalaisvaikuttamisen ja median rajat sulautuvat. 

 

Kansalaisoppositiomalli tulee eteen median vahtikoiratehtävien ja kansalaisen asianajon, vastarinnan tai muutoksen teon liittyessä partneruudeksi. Tiedon, asian, vastuun, tehtävien, tietämyksen ja kokoontumisen jakaminen tietotekniikan avulla on helppoa ja nopeaa.

 

Journalismin pääsääntö on erottaa julkaisuvalta tuomiovallasta, joka kuuluu oikeuslaitokselle, välttää olemasta tuomari. Heidän kuuluu varoa sanomisiaan koska laki ei salli väärää tai kunniaan käyvää perätöntä puhetta.

 

 

Suurta somekansaa tämä ei sido. Se onkin yht´äkkiä osallinen suuressa kohtauksessa, nettituomari. Se sanoo mitä lystää eikä vihapuheissa ja haukkumisessa omaa minkään valtakunnan moraalia tai pidäkkeitä.

”Yleisölausuja” ei tunne julkiselämän käsikirjoitusta eikä edes juonta kovin hyvin; siksi se puhuu kuin liioiteltu lööppi - ja on myös herkkähipiäinen primadonna. 

 

Sekin luulee, että se istuu isommalla tuolilla vaikka onkin vain pienten yksittäisten ihmisten joukko - kukin toki yhdellä äänellä.

 

Toinen pointtini on, että elämme vasta suuren muutoksen ensimmäistä aaltoa mediakentässä. Älytekniikan ja automaattisen tiedonkäsittelyn jalostuessa ja yhdistyessä nuoren polven elämänikäiseen virtuaalikokemukseen jaetaan käyttäjä- ja tuottajaportaat moneen kertaan uudelleen.

 

Sosiaalisessa mediassa ja mobiilikommunikaatiossa on välineet – ja yleisö - uuden tekemiseen jo valmiina, erilaisia vaikuttamistyökaluja verkossa on.

 

Kolmas pointtini on että kansalaisryhmien käyttäytyminen sosiaalisessa mediassa kuvastaa niin median kuin itse tietoyhteiskunnan kansalaisoppositionkin luonnetta; ihmiset heräävät epäkohtaan ja asiaan. 

 

He ottavat nopeasti kantaa ja siirtyvät aika pian jo uuteen. Asialistaa ei voi tarjota koska asialistat eivät kiinnosta. Vauhti syntyy vauhdissa.

Tekniikat vaihtuvat kuten vaihtuvat asiatkin, mutta vastarinnan, ideoiden ja vaihtoehdon äänen esittämiselle ihmiskunnalla on paremmat mahdollisuudet kuin koskaan historiassa.

 

 

 

Teesini ovat

1. Medialle, joka kamppailee eloonjäämisen ongelmiensa kanssa, aikamme uuden alamaisuuden synnyttämän vastaan panemisen tarpeen oivaltaminen on elinkysymys.

 

2. Perinteisen median kohtalon kysymys on jääkö se vain valtarakenteen selostajaksi ja jatkeeksi - vai ottaako se uudenlaisen otteen vallan rakenteista ja uuden mahdollisuuksista.

 

3. Kansallisen kulttuurin kannalta on olennaista, että Suomessa säilyy oma mediakenttä jota tuetaan kuten Yleisradio. Se ei kuitenkaan voi tarkoitt ettei luovan tuhon muutoksen anneta toimia vain vanhoja toimijoita suosien.

 

 

Kuuntele radio-ohjelma heti:

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

OTA OSAA KESKUSTELUUN:

RADIOSSA

RADILOGO ohjelma ja Hegel.jpg
Olemme myös radiossa. Kuuntele lyhyt esittely
tai mene nettiradion ohjelmasivuille
Televisiossa
Näyttökuva 2019-1-2 kello 15.38.30.png
Osallistu
LINKKIPALLOMERI.jpg
kolmas_draft1 – Kopio.jpg
Tieto-ekirjat
Näyttökuva 2018-10-21 kello 18.53.41.png