© 2017- BY VELI-ANTTI SAVOLAINEN ". Proudly created with Wix.com

MEDIA 1. osa. Kuinkas näin kävi? Emerituspäätoimittajien media-analyysi radiossa

March 20, 2018

 

Tämän viikon antiteesit esittävät radiossa emerituspäätoimittajat Vesa-Pekka Koljonen ja Arto Tuominen Veli-Antti Savolaisen pointteihin ja teeseihin.

V-A Savolainen (IL), A. Tuominen (KL) ja VeePee Koljonen (IS), sanomalehdistön viimeiset levikkikuninkaat väittelevät radiossa tällä viikolla, linkki radioon jutun lopussa. 

 

Kolmas itsenäisyystaistelu - tiekartta Suomelle.

Nyt alkaa mediakeskustelumme radiossa, lehdessä, Facebookissa ja e-tietokirjan sivuilla.

Se jatkuu viisi viikkoa. Pohjan muodostaa Kolmas itsenäisyystaistelu e-tietokirjan medialuku 

Sitä täydentää radiodebatit ja lehtijutut. Täällä verkkolehti Kansalaismediassa ja Veli-Antti Savolaisen aikajanalla Faceboookissa voitte Te lukijat ja kollegat keskustella.

 

"Minä olen valmistellut media-alustuksen huolella ja kutsunut teräviä kollegoita: Arto Tuomisen, Vesa-Pekka Koljosen, Heikki Valkaman, Jarmo Kalliolan, Markku Veijalaisen ja Jari Kupilan väittämään vastaan ja etsimään synteesiä BusinessFM radiossa.

 

Olen itse tämän jälkeen tovin sivussa itse. Odotan asiallisia kommentteja en puukkoa selkään - koska saan sen muutenkin sydämeeni (ohitusleikkaus) näinä päivinä.

 

Toimitusrobotit huolehtivat esityöni ja keskustelujen esittämisestä tulevat viikot.

Tämä on osa Kolmas itsenäisyystaistelu - yhden miehen multitietomediakokeilua," kertoo Veli-Antti Savolainen.

 

 

 1. osa; ONKO MEDIA KESYTETTY?

 Kuuntele 1. mediaohjelma,

vieraina Vesa Pekka Koljonen & Arto Tuominen 

 

 

 

 

Veli-Antti Savolaisen pointit ja teesit lukumuodossa:

Joudun rajaamaan median ”valtamediaan”; sanomalehtiin ja asia-aikauslehtiin, radioon ja televisioon silti yleistämään kun puhun tässä ”vanhasta” mediasta.

 

 

Digitaalisuus ja tietomassa on mullistanut median ja talouden pelitavat.

 

Digitaalitaloudessa korostuvat uudet tavat toimia; yli rajojen, kylästä toiseen verkostoitunut vertaistuotanto, epäsuorat ansaintamallit ja muut tavat toimia kuin perinteinen markkinavaihdanta. Uudessa mediataloudessa sama pientuotanto, tietämys ja toimintamalli, avoimet innovaatiot ja kansalaisrynnistys päätyy lukuisiin rinnakkaisiin ja eri käyttöihin. 

Sama koskee ihmisten tietämyksen hankintatapaa ja keskinäistä kommunikaatiota. Kaikilla on somessa mahdollisuus ryhmäytyä, heimotua ja luoda omia seuraajapiirejään sille mitä haluaa jakaa. 

 

Nuorilla on jo oma mediamaailmansa, jossa näkyvät aivan eri tähdet.

Lehdistö on aiheuttanut oman kriisinsä pääosin itse nukkuessaan, ymmärtämättömyyttään ja jopa vähätellessään uuden digitaalisen julkaisemisen muutosta. Suomalainenkaan lehdistö -  ja media ylipäätään - ei huomannut ajoissa, että internetissä ei pärjää vanhoin konstein ja mallein. 

Siksi se on ollut koko tämän vuosisadan rajussa luisussa lukijoiden alettua puuhata keskenään omia juttujaan.
Ei verkkoon voi kaataa näköislehtiä kun edessä on kuvaruutu, korvissa radio ja käsissä näppäimistö. Maailman lehdistö ei ole tätä yksinkertaista asiaa vieläkään ymmärtänyt: kukin pelaa uudessa mediassa vanhoin konstein.

 

Ensimmäinen pointtini on, että yleisö on ymmärtänyt uuden median luonteen itse alaa paremmin. Se tuottaa multimediaa ja käyttää jakelukanavia oman mielensä mukaan ja hylkäsi siksi vanhanaikaiset mallit toimia.

Toinen huomioni koskee median kesyyntymistä. 

 

Järjestelmässämme, poliittisen eliitin, ekonomistien ja lehdistön yhteisesti asettaman esityslistan kautta hetken asioilla ja arvoilla on taipumusta muuttua yleisiksi, päteviksi totuuksiksi ja tulkintamalleiksi jopa tarkoituksellisesti synnytettyjen moraalisten abstraktioiden kautta.


Niitä aletaan pian toistaa yhtenä ja ainoana totuutena yhteiskunnallisesta todellisuudesta. Tätä täydentää Neuvostoliitosta opittu tapa puhua asioista väärillä nimillä, muuttaa sanojen merkitys niin, että ikävä asia saadaan muutettua auringon paisteeksi. Yhteiskunnallisessa muutoksessa tämä apatia-ase ja sanojen väärennys muuntaa todellisuuden.

 

Kansalle toistetaan kyllästymisrajalle iskulausetta – kuten tässä sotessa: ensin hallinto- ja toteuttamisalueiden määrästä, sitten hoitoketjujen integraatiosta, sitten valinnan vapaudesta  - jotta kansalainen kadottaisi kuvan suuresta kokonaisuudesta, joka pullautetaan lopulta läpi kenenkään enää jaksaessa enää huomata mitä tapahtuu.

 

Pätkä- ja pikajournalismi ja huono seuranta, aiheiden unohdus seuraavaan viikkokohuun hävittää yleisöltä mahdollisuuden kokonaiskuvaan.

 

Toinen pointtini on, että vanhan vallan puolustukseen tai omien intressien ajoon kuuluu vanhan tai oman ajattelutavan piilopuolustuksessa - tai uuden oman edun läpihämäämisessä – harkittu apatia-ase.

 

Kolmas huomioni koskee median päätehtävän rapautumista. 

 

Mediassa pärjää vain hyvillä sisällöillä ja laadulla sovitettuna kunkin julkaisun omaan tehtäväkenttään, pitää erottua ja herättää huomiota omanlaisuudellaan. 

 

Asioiden pikaistuessa ja tiedon pätkittyessä mediat ovat alkaneet toistaa ja muistuttaa toisiaan. Mikä pahinta se antaa päätösten sujua tarkoituksen mukaisen ”strategisen viestinnän” ehdoin, jossa viestijän tahtipuikko heiluttaa asian käsittelyä -  haluttuun suuntaan, yhä enemmän supistuvien resurssien ja tekokiireen toimitusympäristöissä.

 

Pahinta on, että media on alkanut yhä enemmän heijastaa vallanpitäjien edun mukaista konsensusta ja olemaan osa suurta yksimielisyyttä. 

 

Media hakee hyväksyntää talouden ja politiikan päättäjiltä tuottamalla itse haluttua konsensusta, olemalla osa yhteistä ylätason määrittämää tehtävää. Se merkitsee vallan vahtikoiran puudelisoitumista ja luottamuspulaa median käyttäjien piirissä.

 

TEESINI ON,  että viestinnästä on tullut rituaali jossa vaikutusvallan yhteisö ylläpitää vallitsevaa asian tilaa median sitä edes ymmärtämättä. Näin riippumaton media on  käytännössä alkanut taas toistaa vallanpitäjien määrittelyjä ja asialistaa.

 

1. Ristiriita, joka tästä syntyy on uudenlainen koska monimuotoinen kansalaismedia ei tuota tätä valan konsensusta vaan vastademokratiaa ja omia hyviä asioitaan.

 

2. Riipppumattoman median tulisi terästyä oman tehtvänsä juurille jotta se ei riippuvuudessaan ala seistä tyhjän päällä.

Jaa juttu muillekin työkalut alla.

Kiitos.

 

KUUNTELE KOKO MEDIASARJA:

 

 

Kolmas itsenäisyystaistelu – tiekartta Suomelle radio-ohjelma


 

Media 1. MIKSI KAIKI MUUTTUI MEDIASSA?

VIERAINA VESA-PEKKA KOLJONEN JA ARTO TUOMINEN

https://soundcloud.com/user-819575765/kolmas-itsenaisyystaistelu-2132018-veli-antti-savolainen-vs-atuominen-ja-v-p-koljonen

Media 2. LAATU VAI HÖMPPÄ - median myyntikeinot ja uusi vaikutusviestintä

Vieraana Heikki Valkama

https://soundcloud.com/user-819575765/kolmas-itsenaisyystaistelu-2832018-veli-antti-savolainen-vs-heikki-valkama


 

MEDIA 3. UUDET TOIMIJAT, UUSI TEKNIIKKA,

UUSI SANOMA UUDESSA MEDIASSA

Vieraana Jarmo Kalliola Alfa TV.

https://soundcloud.com/user-819575765/kolmas-itsenaisyystaistelu-442018-veli-antti-savolainen-vs-jarmo-kalliola

MEDIA 4. URHEILUN ARVOT JA RAHAN VALTA

Vieraana vuoden urheilutoimittaja Jari Kupila

https://soundcloud.com/user-819575765/kolmas-itsenaisyystaistelu-1142018-veli-antti-savolainen-vs-jari-kupila


 

PAIKALLISMEDIA 1 OSA.

RADION TILANNE – PALAAKO PUHE?

Vieraana Markku Veijalainen

https://soundcloud.com/user-819575765/kolmas-itsenaisyystaistelu-1842018-veli-antti-savolainen-vs-markku-veijalainen


 

PAIKALLISMEDIA 2, YHTEISÖ JA MEDIA UUDESSA TALOUSJÄRJESTYKSESSÄ

Vieraana Juha Kakkuri ja Markku Veijalainen

https://soundcloud.com/user-819575765/kolmas-itsenaisyystaistelu-2542018-veli-antti-savolainen-vs-m-veijalainen-ja-j-kakkuri

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

OTA OSAA KESKUSTELUUN:

RADIOSSA

RADILOGO ohjelma ja Hegel.jpg
Olemme myös radiossa. Kuuntele lyhyt esittely
tai mene nettiradion ohjelmasivuille
Televisiossa
Näyttökuva 2019-1-2 kello 15.38.30.png
Osallistu
LINKKIPALLOMERI.jpg
kolmas_draft1 – Kopio.jpg
Tieto-ekirjat
Näyttökuva 2018-10-21 kello 18.53.41.png