© 2017- BY VELI-ANTTI SAVOLAINEN ". Proudly created with Wix.com

Maailma ja Me: onnellinen kansa - mailman ahdingossa

March 17, 2018

 

 

Maailma näyttää epäonnistuvan pelastamaan itsensä luonnon tuholta, muut asiat ja tärkeimpien johtajien pullistelu palauttaa meidät toisen maailmansodan jälkeistä aikaa yhä enemmän muistuttavaan tilaan.

 

 Vladimir Putin uudelleen.

 

 

1. MAAILMAN NÄYTTÄMÖ. Pääosien näyttelijät vain ovat vaihtuneet Stalinista, Hitleristä ja Maosta Putiniin, Trumpiin ja Xi Jin Pingiin.

 

Putinilla ja Xillä on käytännössä elinikäinen valta vaikka Venäjällä näytellään taas vaaleja ja Kiinassa puoluedemokratiaa.

 

Siinä missä Hitler suunnitteli tuhatvuotista valtakuntaa siinä Yhdysvallat ja Kiina lunastavat maailman taloutta haltuunsa rahalla. Kiinalaiset vyöryttävät suurten kotimarkkinoidensa kautta maailman rihkamakaupat täyteen valmistautuen samalla kilpailuun korkeamman osaamisen aloilla, jossa amerikkalaiset ovat hallinneet.

 

Venäjä pyrkii sotilasvoiman näytöllä ja nykyään myös käytöllä taloudellisena pikkutekijänä Daavidiksi kahden Goljatin todellisuudessa määrätessä maailman menoa.

Siksi se on vaarallinen kuin Yhdysvallat epävarman johtajan hallussa.

 

 

Donald Trumpin hallinto näyttää improvisaatioteatterilta

- mitä se onkin koska käsikirjoitus puuttuu.

 

2. DONALD TRUMPIA ei kannata pitää vain narsistina, epävakaana henkilönä, vaan tajuta, että hän on pakotettu improvisointiin, koska mitään ”hallitusohjelmaa” ei ole laadittu. Michael Wolff kertoo kirjassaan, ettei Trump ja hänen takanaan ollut tukijoukko edes uskonut tämän voittoon ennen valintaa.

 

Se kertoo siis vallan haltuunotosta ilman toimintasuunnitelmaa.

Yhdysvalloissa on aiemmin vallan vaihtuessa ollut hyvin huolellista valmistautumista akateemisen tutkimuksen ja erilaisten ajatuspajojen valmistelun avulla. Trumpilla ei suunnitelmaa ollut eikä siihen liittyvää asiantuntijoiden joukkoa täyttämään hallinnon avainpaikkoja.

 

Siksi Yhdysvaltoja johdetaan kuin perheyritystä Trumpin perheen kesken. Se näkyy kaikessa.

 

Trump improvisoi koska suunnitelmaa ei ole ja hallinto yrittää hänen twiiteistään ymmärtää mikä on reality teeveen juoni, joka on vain päivästä päivään muuttuva fiilis. Siksi Trump käy edellen etenpäin kuiin vaalikampanja jatkuisi, koska se jatkuu kun ei muuta ideaa edes ole.

3. KAUPPASOTA. Siksi maailma käy huomiseen kauppasodan partaalla. Kauppasodan uhassa ei ole mitään tavatonta. Maapalloisen vapaakaupan - ja toisaalta kansallisten talouksien jälleenrakennuksen lisäämisen tasapainoilua, on historian hitaasti edetessä käyty kansainvälisen kaupan ja suojatun kansallisen tuotannon välillä koko ajan.

Kuten nyt kun vapaan kaupan vaiheesta ollaan siirtymässä mahdollisesti kauppasodan kautta protektionistiseen kauteen. Edellinen vapaakaupan loistokausi oli 1800-luvun lopulla ja päättyi ensimmäiseen maailmansotaan, jonka jälkeen pantiin rajat kiinni mutta alettiin toimia niiden siirtämiseksi.

 

Nyt olemme Donald Trumpin vuoksi astumassa päinvastaiseen suuntaan. Trump lukee kauppatilastoja vanhan maailmankuvan menetelmillä, jotka eivät huomioi jo vuosikymmenet kestänyttä poliittista kehitystä, jossa jo kaksi kolmannesta maailmankaupasta käydään suurten monikansallisten yhtiöiden välillä.

 

Suurin osa maailmasta ei pysty vastustamaan kehittyneistä ”teollisuus”maista - tai tarkemmin sanoen Yhdysvalloista - tulevien brandien, tietoverkkojen, enegiatuotteiden mcdonalsaation, samalla liikemallilla tapatuvaa monistuskulttuuria.

Se ulottuu facebookeista hampurilaisista ja kahviloista aina uutis- ja kulttuurituotteiden invaasioon, joka suuria ylikansallisia yrityksiä väistämättä seuraa. Pohjoisamerikkalainen pääyritys ottaa frachiseomistajan määräysvallan.

 

Yhdysvaltojen väite heidän vientinsä alijäämästä on tullitilastoissa totta, mutta tilannekuva väärä, koska kaupasta vain niin pieni osa käydään enää ”valtioiden välillä”.

Maailmankauppa tapahtuu suuryritysten hallitessa osuudella vaihtoa, joka käydään- globaaleilla, mutta paikallistetuilla kotimarkkinoilla, suuryritysten sisällä siirtohinnoin - ja vähäisin veroin.

 

Kauppasodan voittajasuosikki Xi Jin Ping,

 

4. KIINA SUUREKSI TAAS. Kiinan uusi hallitsija onkin kommunistina kapitalistisen vapaakaupan innokkain asianajaja. Hänen intresissään on pitää rajat auki kiinalaisen postimyynnin polkuhintaisten tuotteiden tulla ja mennä, mikä ärsyttää Trumpin Yhdysvaltoja.

Olemme kummallisessa tilanteessa jossa päättäjät pelaavat vanhan maailman malleilla huomaamatta että koko kaupan vaihdannan idea on muuttumassa rajusti myös jakamistalouden, logistikan ja älytuotannon vallanmkumouksen myötä.

Kiinalla on draaman satavuotissuunnitelma Xi Jin Pingin päässä, Venäjällä kadonneen nukketeatterin suuruuden muiston unelma, sulkeutuvan ja jakaantuvan Yhdysvaltojen tämän hetken johtajan yrittäessä selvitä ilman business plania, suunnitelmaa, päivä kerrallaan; ratkaisujen ajan mennessä siinä hukkaan.

 

Puhelin näistä lisää legendaarisen kriisimaailman kirjeenvaihtajan Rauli Virtasen kanssa radiossa, Hän analysoi terävästi 50 vuoden kokemuksella maailman tilaa. Kuunnelkaapa puolen tunnin ohjelma nettiradiosta.

 

Kiitos hyvät lukijat ja kuulijat!

 

 

Pyysin maailman menosta lisäviisautta

Rauli Virtaselta radioon.

 Klikkaa kuvaa alla-niin kuulet ne:

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

OTA OSAA KESKUSTELUUN:

RADIOSSA

RADILOGO ohjelma ja Hegel.jpg
Olemme myös radiossa. Kuuntele lyhyt esittely
tai mene nettiradion ohjelmasivuille
Televisiossa
Näyttökuva 2019-1-2 kello 15.38.30.png
Osallistu
LINKKIPALLOMERI.jpg
kolmas_draft1 – Kopio.jpg
Tieto-ekirjat
Näyttökuva 2018-10-21 kello 18.53.41.png