© 2017- BY VELI-ANTTI SAVOLAINEN ". Proudly created with Wix.com

Ovatko Juha Sipilä, Trump, Xi Ping ja Putin onnistuneet?

March 3, 2018

 

 

Johdon arvio on syytä tehdä saranatilanteessa. Tässä pointteja.

 

1. ONNISTUUKO JUHA SIPILÄ? Eihän tämä mitään paratiisimarssia ole, mutta eipä asenteissa ja ystävissäkään ole kehumista.

Pääministeri Juha Sipilä esitti hallitukselleen strategisen hallitusohjelman vuonna 2015 luvaten toimia tulos tai ulos periaatteella.

 

Sipilä pelasi taitavasti tärkeimmät kortit, suosion ja vaikuttamisen paikat hallituksessa keskustan käsiin. Kaikki elinkeinot, maatalous ja ympäristö, liikenne ja viestintä, kunnat, maakunnat, perheet, soteuudistus ja digilitalisaation ratkaisijan paikat keskustalle.

 

Hallitus on kompuroinut, vetänyt lukuisia esityksiään takaisin, mutta vienyt tyylipisteistä huolimatta päätavoitteensa läpi.

Taantuma on taittunut Euroopan keskupankin setelinviljelyllä, euron 30 prosentin arvonalennuksella 2014-2017, öljyn hinnan laskettua rajusti 2014 ja jäädessä puoleen aiemmasta tasosta.

Maailman kauppa on alkanut kasvaa kovaa vauhtia siksi vienti vetää.

 

Näihin hallituksella ei ole osaa eikä arpaa, vain hyvä tuuri.

 

Hallitusta on auttanut myös maan maltillinen palkkapolitiikka, työmarkkinratkaisut vuodesta 2013.Yhteiskuntasopimus KIKY syntyi 2016 vaikealla tavalla, mutta kuitenkin.

 

Valtio velkaantuu vieläkin, mutta yhä vähemmän.

Hallitus ei ole korottanut, vaan helpottanut ennen muuta yritysveroja kuten lupasi, mikä sinänsä on ihan tyhmää nyt noususuhdanteessa, mutta pitää sanansa.

 

Vuosituhannen alusta kestänyt sosiaali- ja terveysjärjestelmän uudistus saadaan maaliin Elina Lepomäestä, Lasse Männistöstä, Laura Rädystä ja Paula Risikosta huolimatta.

 

Siitä syntyy vikarikas sote, mutta keskustalle makea maakuntauudistus.


Keskustan vuoden 2015 salkkuvalinnan seurauksena maan ulkopolitiikan toimiva porras on siirtynyt perussuomalaisille > sinisille. Ulkopoliittinen ja sotaväen johtaja, Tasavallan Presidentti, ylipäällikkö Sauli Niinistö on hoitanut itse asioita ulkoministeri Reissu-Timo Soinin, sanattoman Eurooppaministeri Sampo Terhon toimiessa statisteina ja kenraalienkädenjatke puolutusministeri Jussi Niinistön marionettina kirjalimellisesti nauttien kuin viimeistä virkaa.

 

Pääministerin päärooli on ollut sisäpolitiikassa. Jostain kummasta syystä tästäkään ei ole syntynyt kaaosta - vain Sauli Niinistön suvereniteetti ulkoasioissa.

 

Sipilä hallitsee matemaattisella poliittisella enemmistöllä soten ja maakuntahallinnon vahvistamiseen saakka. Sitten paniikki iskee nyt natisevan kokoomuksen ja pian paniikkiin ajautuvien Sinisten menettäessä poliittisen tulevaisuutensa. Ennustan surkeaa loppunäytöstä kuten Stubbin hallituksen viime päivinä.

 

On paljon mikä jää hallituskaudellla tapahtumatta, pahin epäonnistuja on ollut Anne Berner liikenne- ja digitalisaatiohankkeiden kanssa, joihin hallitus tähtäsi vahvoilla uudistuksilla kaiken lässähtäessä ja uusliberaaliblokin heikentyessä Olli Rehnin lähtöön Suomen Pankkiin.

 

Juha Sipilä on aloittanut saavutuskehun strategisen viestinnnän – nähtäväksi jää kuinka se onnistuu vastapropagandan vastatuulen puhaltaessa.

 

Kansalla on halu vaihtoon nykymaailmassa vaikka onnistumisiakin on. Sauli Niinistö saattaa riittää jatkuvuuden takeeksi.

 

 

2. POLIITINEN KANNATUSMITTAUS. YLE mittautti demareille 2,3 kannatusprosentin suosion nousun mikä selittyy varmaankin enemmän työmarkkinapolitiikalla kuin Antti Rinteen puheilla. Vihreät kasvoivat puolikannatus pistettä ja Li Anderssonin Vasemmisto 0,8.

 

Kokoomus menetti piikkipaikkansa ja on sen jälkeen paljastunut sisältä jakaantuneeksi kin republikaanit Yhdysvalloissa. Suosiovaltaa käyttää omaksi eduksen rumasti, mutta kokoomuksen perinteisen kaksipääkotkataktiikan mukaisesti Suomen Trump, Jan Vapaavuori presidentipolulla ja Petteri Orpo on yksinäisenä, orpona puoluejohtajana puolustamassa sosiaalikokoomusta uusliberaaleja vastaan.

 

SDP-Vasemmisto-Blokilla olisi nyt 44,4 prosentin kannatus hallituksen alle neljääkymmentä, 38,6, vastaan. Kuninkaantekijöiksi nousevat pienpuolueet RKP ja kristilliset hallitusneuvotteluissa, koska Sinisiä ei ole olemassa lainkaan - eikä perussuomalaisia olemassa hallituskumppanina kenellekään. Mikään ryhmä ei halua lukita Suomea enää heidän panttivangikseen.

 

Todellisuudessa blokit hajoavat vaalien jälkeen.

Keskustalle syntyy pelin paikka kokoomuksen ja sosialidemokraattien keskinäisen epäilyn ja inhon vallitessa.

 

3. JOHTAJAT VAHVISTUVAT, Kiinan systeemi palasi vanhaan aikaan johtajan valtaa ei enää rajoiteta määräaikaan vaan Xi Jin Ping voit vallita halutessaan pitkään yli vuoden 2024 ja nähdä Kiinan talouden ja vaikutusvallan kasvun takaisin ykkössijalle sadan vuoden jälkeen.

 

Vladimir Putin valitaan piirrettyjen ydinaseleffojen värittämänä jatkamaan rikastumistaan ja Venäjän suuruuden palauttamista.

 

Yhdysvallat julisti kauppasodat alkuun teräksen 25 prosentin alumiinin 10 prosentin tuntitulleilla.

Trump jatkaa kovaa linjaansa tekee Amerikkaa suureksi pienentämällä sen roolia maailman politiikassa panemalla rajoja kiinni askel askeleelta.

Outokumpu-konsernille, jonka kahdeksan vuoden nettotappiot olivat Talouselämän laskelman mukaan yhteensä lähes 3 200 miljoonaa euroa ennen vuotta 2016 tämä on myrkkyä samoin kuin koko Euroopan terästeollisuudelle.

Syntyy siis jatkuvuutta ennalta arvaamattomien johtajien ajassa, joka lisää maailman riskikerrointa.

 

MAAILMA JA ME - MONIMEDIATIETOA.

 

Lisää syvätietoa maailmantilasta

Kolmas itsenäisyystaistelun ekirjassa

luvut 30-36, jotka voit lukea tästä. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuuntele radio-ohjelmat:

 

 

1.  Eurooppa-analyysi Timo Miettisen kanssa.

2. Eurooppa-arvioita Kimmo Sasin kanssa,

3. Venäjä, Venäjä - pelko. Jarmo Mäkelä asiantuntijana.

4. Afrikan ajatustapa; ubuntu, Dora Puhakka,

5. Afrikan tilanne, Martti Eirola.

6. Kiinalainen juttu ja Konfutse. vieraana Zhang Lei.

 

Tulossa:
Yhdysvallat tänään, vieraana Jyrki Koulumies. 7.3.

Maailman tilanne, vieraana Rauli Virtanen. 14,3,

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

OTA OSAA KESKUSTELUUN:

RADIOSSA

RADILOGO ohjelma ja Hegel.jpg
Olemme myös radiossa. Kuuntele lyhyt esittely
tai mene nettiradion ohjelmasivuille
Televisiossa
Näyttökuva 2019-1-2 kello 15.38.30.png
Osallistu
LINKKIPALLOMERI.jpg
kolmas_draft1 – Kopio.jpg
Tieto-ekirjat
Näyttökuva 2018-10-21 kello 18.53.41.png