© 2017- BY VELI-ANTTI SAVOLAINEN ". Proudly created with Wix.com

Eesti eest, laulava pieni kansa voitti suuren vainolaisen

February 23, 2018

 

Siskomme ja veljemme Eestissä laulavat sydämensä kyllyydestä tänään 100-vuotisen itsenäisyytensä kunniaksi. Nykyinen vapaus on heille tärkeää koska he ovat tunteneet nahoissaan myös sen miltä tuntuu kun se otetaan pois.

 

 

 

1. LAULAVA KANSA.

Kunnioitan eestiläisiä ennen muuta laulun voiman vuoksi, joka koskee koko kulttuurikansaa.

Eestin laulun huipentuma ovat suuret laulujuhlat jotka pidetään määrävuosina Tallinnan laululavalla koko kansan voimin. Laulupiduista ja Tallinan laululavasta tuli jo1988 Eestin uuden vapaustaistelun näyttämö.

 

Laulujuhlat on järjestetty vuodesta 1869 alkaen. Eestinkielinen osa maan kansalaisista osallistuu juhliin

 

Laulava vallankumous, laulev revolutsioon kuvaa vuosien 1987–1991 tapahtumia, jotka johtivat ei vain Eestin vaan käynnistivät myös Latvian ja Liettuan uuden itsenäistymiseen.

 

Laulava vallankumous kesti yli neljä vuotta ja johti Eestin väkivallattomaan vapautumiseen Neuvostoliiton miehityksestä vaikka verilöyly oli uhkana koko ajan.

 

Elin osaltani mukana jonkin verran tapahtumissa. Yleisradion kulttuuritoimitus, osin taistolaisväritteinen porukka, oli porukalla Tallinnassa ja sytytti minutkin mökkiradion kautta Eestin puolelle kesällä 1988.

 

Kesäkuussa 1988 Tallinnan Raatihuoneen tori oli täynnä konserttiin kerääntyneitä nuoria. Yön jo tullessa koko porukka siirtyi Laululavalle, Tallinnan laulujuhlien pitopaikalle jatkamaan laulamista. Kiellettyjen kansallislaulujen ja niiden rock-sovitusten jälkeen suuri väkijoukko ryhtyi laulamaan lastenlauluja, perinteisiä lauluja ja uusia hittejä. Useita bändejä esiintyi. Joku moottoripyöräilijä ajoi ympäri aluetta Viron lippu liehuen.

 

Pian lippuja alkoi nousta esiin eri puolilla yleisöä, yksi vedettiin eläköön huutojen säestämänä esiintymislavan salkoon. Tätä improvisoitua laulujuhlintaa jatkettiin lähes viikon ajan. Siitä alkoi kansalaisopposition rauahanomainen, vuosien passiivisen vastarinnan historiallinen voiman koetus ja voitto vailla vertaa.

 

Syyskuussa Laululavalla järjestettiin Kansanrintaman kokous ja laulujuhla, joka keräsi 300 000 osallistujaa, kolmasosan maan vironkielisestä väestöstä.

Itsenäistymisvaatimus esitettiin ensimmäisen kerran julkisesti - arpa oli heitetty.

 

2. SUOMIROCK MUKANA.

Helsinkiläinen Radio Ykkönen, Ettan, oli mukana laululavalla konsertin lähettäjänä järjestäjänä Markku Veijalaisen johdolla.

Hän keksi, että kanava järjestää kolmepäiväisen rockfestivaalin Neuvosto-Eestissä ja lähettää sen suorana Ettanin aalloilla. Radio toi Tallinnaan parhaat suomalaiset rockmuusikot Juice Leskisestä alkaen, jotka huomasivat yhtäkkiä olevansa tekemässä historiaa kokonaisen kansakunnan juodessa musiikin kautta vapauden maljan.

 

Olin noihin aikoihin itse Ettanin hallituksen jäsen ja opin siis radion kautta, ensin vapauteen syttyneiltä Hannu Taanilalta ja Juha Virkkuselta, joiden jutut muuttuivat hetkessä ja sitten rockmuusikoilta, että jotain suurta on tekeillä.

 

  3. ELÄMÄNI PROMOOTIO.

  Olin silloin myös Iltalehden päätoimittaja, joka reportteri Markku Saksan viisaan neuvon virittämänä päätti panostaa Eestin ja tietysti hajoavan Neuvostoliiton seurantaan, itse asiassa lännettymiskehityksemme sijaan, josta muut suuret julkaisut huolehtisivat.

   

  Värväsimme Eestin Spordilehden päätoimittaja ja loistojunailija Mati Elisten lisäksi kaksi muutakin avustajaa Eestistä. Lisäksi lähetimme Arja Paanasen taitavan valokuvaajan kanssa kiertämään Neuvostoliittoa vuosiksi. Annoimme asialle paljon huomiota - se näkyi levikissä runsaana suosiona, 

   

  Piti tehdä jotain enemmän.

   

  Uuden vuosikymmenen laulujuhlat olisivat historialliset Neuvosto-Eestissä. Teimme Iltalehden viikonvaihteen Eestiaiheisen erikoislehden: komean nelivärisen, aikakauslehtipaperille painetun erikoisjulkaisun ja sponssassimme Laulupiduja.

   

  Neuvostojärjestelmässä luvattomat lehdet salakuljetimme ohi Neuvostoliiton Tallinnan tullin - parin Lahden A-korin tullimaksulahjonnalla. Lehtilasti oli suuri; rekka-autollinen, 140 000 yli satasivuista lehteä kun Eestin sanomalehdet siihen aikaan olivat 8-sivuisia.

   

  Sellaista lehden kuumillekiville suosiota en koskaan toiste kokenut!

   

  Heti kun rekka tuli tullista läpi Eestin radio alkoi selostaa suorana sen saapumista kaupunkiin. Estonia Teatterin parkkipaikalla oli kello 2 yöllä odottamassa satojen kuorojen edustajia, jotka veivät lehdet jakoon kuoroille jo yön aikana 40 000 lehteä. Loput 100 000 lehteä partiolaiset levittivät laululavalla ihmisille seuraavana päivänä.

   

  Keskiaukeamalle ole präntätty Eestin lippu, joka vedettiin auki, 350 000 ihmisen yleisössä, kun laulettiin, legendan; Gustav Ernesaksin johdolla - Mu isamaa, mu õnn ja rõõm.

   

  Keräsimme lisäksi mm. 150 000 markkaa, ruplamaassa valtava summa, presidentin puolison, Ingrid Rüütelin ja kapelimestari Eri Klasin johtamalle Eesti Kulturfondille.

   

  Eestin eest kannatti toimia. Tuhannet suomalaiset niin tekivät.

   

  Eesti on edistynyt kaikki silloiset odotukset ylittävällä tavalla. Maa on vaurastunut valtavasti. Talouspolitiikassa valittiin suunnitelmatalouden sijaan rankka uuliberalistinen vastakohta, joka on rikastuttanut osan kansaa, mutta jättänyt myös osan köyhyyteen. Eestissä on vallinnut kova kapitalismi.

   

  Pitää muistaa, että Eesti on edelleen köyhä maa kaupunkien ulkopuolella.

   

  Kolmannessa itsenäisyystaistelussa on sielläkin, uudella vuosisadalla, kyse tulojen oikeudenmukaisemmasta jaosta.

   

  PS. Annoin Iltalehdessä 1989 solidaarisuuden vahvistamiseksi kielivirhemääräyksen: me puhuisimme lehdessä Virosta alkuperäiskielellä Eestinä. Niinpä tämäkin kirjoitus ja menestyksen toivotus 100-vuotiaalle veljeskansalle menee Eestin kansalle – periaatesyistä.

   

   

   

  Share on Facebook
  Share on Twitter
  Please reload

  OTA OSAA KESKUSTELUUN:

  RADIOSSA

  RADILOGO ohjelma ja Hegel.jpg
  Olemme myös radiossa. Kuuntele lyhyt esittely
  tai mene nettiradion ohjelmasivuille
  Televisiossa
  Näyttökuva 2019-1-2 kello 15.38.30.png
  Osallistu
  LINKKIPALLOMERI.jpg
  kolmas_draft1 – Kopio.jpg
  Tieto-ekirjat
  Näyttökuva 2018-10-21 kello 18.53.41.png