© 2017- BY VELI-ANTTI SAVOLAINEN ". Proudly created with Wix.com

RADIO. Kohta meistä kukaan ei ole enää mistään kotoisin

January 30, 2018

Kolmas itsenäisyystaistelu - tiekartta Suomelle, radio-ohjelma

Vastaväittäjänä Lauri Kontro

 

Lauri Kontro on Suomenmaan ja

Maaseudun tulevaisuuden entinen päätoimittaja.

 

 

 

Veli-Antti Savolainen Pointit ja teesit:

Palaamme aiempien ohjelmien pääteemaan kansalaisen asemaan, Itsehallinnon tilaan Suomessa ja maan kaikkien osien kehittämisen ongelmaan. 

Vastakkainhan ovat jo olleet Stadi ja Lande, metropolismi ja MuuSuomi.

 

 

Suomi kaupungistui 1970-luvulla maan muuttuessa maatalousyhteiskunnasta teolliseksi. Se oli rakennemuutos. 

Nyt elämme jo jälkiteollista tietoyhteiskunnan, etätyön ja kommunikaatiotekniikan aikaa jolloin työteon ajalla ja paikalle ei ole entistä rajaavaa vaikutusta.

 

Toinen keskitysaalto on kuitenkin menossa. Helsingin menetyksen sanotaan olevan pakko, must, koska todellisuudessa talouden kilpailua ei käydä enää kansakuntien vaan suurkaupunkien välillä. 

Kun  500 000 ihmistä on vielä siirretty vuoteen 2030 mennessä Suomen stadeihin, olemme iskussa Lontoon, Shanghain, Hampurin, Tukholman, Accran tai New Yorkin kanssa. 

Kirpun kokoinen Helsinki uskoo, että kärpässarjassa siitä tulee mestari.

 

Hei kamoon!

 

Olemme vieraiden kanssa pohtineet miksi Suomessa on  siis 1990-luvulta lähtien on ollut niin hillitön vimma siirtää väestöä pääkaupunkiseudulle ja muutamiin muihin suurstadeihin kuten Turkuun ja Tampereelle.  

Olen yrittänyt väittää, että tämä on väärää politiikkaa joka ei palvele edes asuntovelkavaivaisia stadilaisia.

 

Provosoin nyt lisää ja väitän edelleen, että asia liittyy rakennusbisneksen ja maanomistajien intressiin. 

Kyse on siitä, että kun kaavoitetaan tiheille alueille maan hinta nousee, joku saa siitä rahaa, ja edelleen sen, ja osoitteen ansiottoman arvonnousun vuoksi, lisää rahaa, 

Tappion kärsii asunnonostaja niin stadeissa kuin landellakin, Helsingissä hän maksaa asunnostaan kolminkertaisen hinnan ja valotsammuu paikkakunnilla menettää asunto-omaisuutensa arvon, jonka hän on hyvässä uskossa hankkinut.

 

Ensimmäinen pointtini on, että nyt ollaan tekemässä valtavaa kansantaloudellista virhettä asuntopolitiikassa. Se ei paremmaksi parane ellei palata takaisin kaikkien alueiden kehittämiseen uusliberaalista metropolipoliikasta.

Suuressa vaalitentissä Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö sanoi, että asunnon arvon alennukset, jotka johtuvat rakennemuutoksesta pitäisi korvata yhteiskunnan varoista. Hienoa - ja jalo ajatus, mutta kuinka monta miljardia tähän tarvitaan - ei ole kenenkään tiedossa.

 

Toinen pointtini on, että suuressa kuvassa menossa on eräänlainen valtiovallan siirtymäprosessi julkisesta yksityiseen, monesta pienestä muutamaan suureen. 

Tätä voidaan kuvata pyrkimykseksi valtion vallan purkamiseksi saman aikaisesti metropoliin ja uuden yritysvetoisen maakuntahallinnon suuntaan kunnallisen itsehallinnon ja lähidemokratian kustannuksella.

 

Kolmas pointtini on vielä isompi kuva, joka kertoo kytköksestä lisää: politiikka pysyy alueellisesti sidottuna, kun sen sijaan talous, sotilaallinen valta, palvelut ja kulttuuri muuttuvat yhä globaalimmiksi ja sitä kautta yhä vähemmän valtioon kytkeytyneiksi.

Vallan siirtymä ei suuntaudu pelkästään kansallisvaltiosta sen rajojen ulkopuolelle: sitä tapahtuu siis myös kansallisvaltion sisällä markkinoiden eduksi.

 

Vedetäänpä johtopäätöksiä.

Paikallishallintoa on yritetty uudistaa niin Vanhasen kuin Kataisen hallitusten toimesta, kyse on ollut ideologiasta ja vallasta ei palveluista. Sama kamppailu alueista jatkuu Juha Sipilän hallituksen aikana. 

 

Kummassakin mallissa kuntien itsehallinto ja asema murtui; kokoomusvedossa haettiin valtion roolin korostumista teollisen yhteiskunnan yhdyskuntasuunnittelun malleista, pyrkimyksenä palvelujen vienti markkinoille 

 

Keskustan vetovuorolla ajetaan asioita maakuntiin maatalousyhteiskunnan yhdyskuntasuunnittelun malleista – jos nyt haluaa kärjistää.

 

 

TEESINI ON, että kummassakaan mallissa, markkina- tai maakuntamallissa ei havaita yhteiskuntaelämässä tapahtuvaa teknologis-toiminnallista muutoksen megatrendiä ja luonnon asettamia rajoituksia. 

 

1. Suomea suunnitellaan eilisen ehdoin huomista huomaamatta hyvinvointipalvelun sijasta markkinoita varten.

 

2. Se estää älykaupunkien suunnittelua, rajoittaa lähidemokratiaa ja uuden työn teon mallien syntyä. 

 

 

 

 

 

 

Kuuntele ohjelma musiikin kautta kanavalta netin kautta suorana:

Keskiviikkona klo 11 jälkeen

Torstaina klo 18

Sunnuntaina klo 9.

 

Kuuntele milloin vain: 

Lisää pohdittavaa

" Keskitämme kun glokalisaatio, jakamistalous ja älykaupunki tulee" 

Lue luku 22 Kolmas Itsenäisyystaistelu verkkkokirjasta.

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

OTA OSAA KESKUSTELUUN:

RADIOSSA

RADILOGO ohjelma ja Hegel.jpg
Olemme myös radiossa. Kuuntele lyhyt esittely
tai mene nettiradion ohjelmasivuille
Televisiossa
Näyttökuva 2019-1-2 kello 15.38.30.png
Osallistu
LINKKIPALLOMERI.jpg
kolmas_draft1 – Kopio.jpg
Tieto-ekirjat
Näyttökuva 2018-10-21 kello 18.53.41.png