© 2017- BY VELI-ANTTI SAVOLAINEN ". Proudly created with Wix.com

Radiossa teemana Eurooppa: MIKÄ ON EUROOPAN UNIONIN TODELLINEN PYRKIMYS JA KUVA MAAILMALLA

January 8, 2018

Veli-Antti Savolainen radio-ohjelmassaan, ote:

"Timo Miettinen panee minut ihan sata nolla paikalleen, Hän on tutkinut Euroopan filosofista perustaa ja sanoo nyt minulle positiviselle eurooppakriitikolle että ”älykkään kritiikin perustana pitää olla oikea tilannekuva”

- Näinhän nuoren tutkijan tuleekin vanhalla miehelle haastella..." 

Kuuntele ohjelma nyt nettiradiosta tai keskiviikkona 10.1.klo 10, torstaina 11.1. klo 18 ja sunnuntaina 14.1 Businessfm kanavalla 89,7 pääkaupunkiseudulla (pian myös Oulussa ja Tampereeella).

Kuvassa: Timo Miettinen tutkija Helsingin Yliopisto.

 

 

 

 

 

 

Veli-Antti Savolaisen pointit ja teesit:

"Euroopan Unionissa puhutaan suurilla sanoilla sanomatta paljoa  - koska vielä suuremmat sanat; federalismi, kapitalismi ja uusliberalismi, nationalismi ja sen historiallinen veli imperialismi, varjostavat unionielämän arkea.

 

Euroopan integraatiolla on neljä perustavoitetta: rauha, vakaus, turvallisuus ja vauraus.

 

Unionin perussopimuksissa vahvistetaan talouteen liittyvät tavoitteet - osallistava ja kestävä kasvu, hintavakaus, vakaa julkisen talouden rahoitusasema ja korkea työllisyysaste

 

EMU-rahajärjestelmä -  tämä euro - käsittää puolestaan yhteiset säännöt, joiden mukaisesti talous- ja finanssipolitiikkaa on koordinoitava tiiviisti.

Pyrkimys ja peruskallio seistä on oikea.

 

Jean Claude Juncker, komission puheenjohtaja.


Sik-sak liikkeistään huolimatta EU on ollut merkittävä sovinnon tekijä. Rauhan kestävyys Euroopassa on suoranainen historiallinen ihme. 

 

Toki olemme nähneet Irlannin ja Balkanin konfliktit, pakolaisitsekkyyden, mutta silti.

Ei ollut EU:n ansiota, että neuvostovalta murtui, mutta sen jälkeisen intergraation vauhti länteen ja uuteen tulevaisuuteen, on ollut järisyttävä muutos rautaesiripun takana.

 

-Tätä taustaa vasten entisten sosialistimaiden taantumus ja demokratiakäsityksen kapeus ei voi olla yllätys, muukalaiskammo toki.

 

Jos tasa-arvoisuus ahneuden ajassa on mennyttä kalua, on vapaus ja jopa veljeys parantunut aina pakolaiskriisiin saakka.  

Vapauden, veljeyden ja tasa-arvon julistus olisi varmasti nyt vieläkin kovemmalla koetuksella kuin ilman integraatiokehitystä. 

 

Jokaisessa maassa, myrkkyä juodessakin, ymmärrettiin, että pitää pysyä yhdessä yhteisen vastuun piirissä.

Se on parempi kuin paluu 80 vuoden taakse uuden nationalismin, varustelun ja protektionismin aikaan. 

 

Ensimmäinen pointtini on, että EU ei ole mitään ilman arvojansa, Silti arvoja ei voi syödä eikä niistä synny työtä. Ne eivät takaa osallistumista ja auta yhteenkuuluvuuttakaan - jos elämän pohja putoaa. 

 

-Sekin pitää muistaa, että juuri nämä arvot ovat olleet eurooppalaisissa suissa myös suuria, mutta tyhjiä sanoja, joilla on tarkoitettu muuta kuin on tehty. Kyllä muut sen huomaavat.

 

 

Toinen pointtini on: EU:n pyrkimys on ollut ja on luoda laajeneva yhtenäinen talousalue - mutta perustella sitä ikään kuin kyse olisi yhtenäiskulttuurista.

 

Perustelen asiaa: Lissabonin sopimuksen tavoite vuonna 2008 oli selkiyttää Euroopan unionin institutionaalista rakennetta ja vahvistaa sen asemaa poliittisena toimijana. Taloudessa osaamattomuudesta ja ammattitaidottomuudesta rangaistaan. Kun Suomi liitettiin ilman kansanäänestystä EU:n rahaunioniin ei ollut pienintäkään käsitystä tulevista ongelmista.

Se vie lopullisesti uskon, että markkinavoimien ”näkymätön käsi” on väistämättömiin lainalaisuuksiin perustuva mekanismi, jota rahoitusalan huippuammattilaiset pyörittävät kaikkien kansalaisten hyödyksi.

 

Eurokriisi muutti tilanteen ja epätietoisuus lisääntyi. Valta alkoi keskittyä Saksalle ja sen sopijapuoli Ranskalle. 

Instituutioista Euroopan keskuspankki otti vallan myös poliittisena toimijana omien sääntöjensä ja EU-oikeuden ulkopuolella.  

Unionissa alkoi vuosia kestänyt valtionpäämiesten yökokousten aika  - tämä hallitusten välinen kausi - ja suuret hitaasti syntyvät, talouteen liittyvät integraatioratkaisut kuten vakausmekanismi ja pankkiunioni.

 Timo Miettinen  on Yliopistotutkija, jota kuulee mm.

Eduskunta asiantuntijana,

Hän toimii Helsingin Yliopiston Eurooppa-tutkimuksen verkostossa. Väitöskirjassaan Miettinen osoitti,

että eurooppalainen tiede ja sen pyrkimys yleispätevyyteen

olivat olennaisesti kytköksissä monikulttuurisuuteen.

 

Vieraani tässä ohjelmassa, Timo Miettinen, sanoo tapahtuneesta kehityksestä että ”hallitusten välisen yhteistyön korostuminen merkitsee, että EU on entistä riippuvaisempi myös valtioiden sisäpoliittisesta kehityksestä” ja että: ”suurten perustajamaiden vaikutus lisääntyy, niiden ajattelu korostuu.”

 

Kolmas pointtini on, että instituutioiden vallalle vastavoimana ei ole kansalaisten osallisuuden lisääntyminen, se uhkaa viedä EU.junan väärille raiteille. 

 

EKP toimii biljoona-aseella ilman minkään valtakunnan vaikutusta painokoneena nousuhdanteessa,  

Unionin komissio pyrkii rahoitusunionin viimeistelyn kautta samaan - luomalla yhdentyneemmän talous- ja finanssivakausunionin -  demokraattisen vastuuvelvollisuuden ankkurointiin euroalueen instituutioille niiden vahvistamisen kautta.

 

Tässä maksajilla - kansalaisilla ei ole sanan sijaa.

 

 

Sitten Euroopan osasta maailmassa:

 

Kolmas pointtini on: EU:n komission yhteisiä piirteitä korostava todistus tahtoo nähdä kaiken kauniissa valossa ja pyrkii unohtamaan Euroopan historian synkät puolet. Se tekee meistä vastenmielisen maailman enemmistön silmissä.

 

Unohdamme arvo vallassamme natsit, sodat, riiston, kolonialismin, Irlannin vuosisadan, Jugoslavian hajoamisen, rautaesiripun, Francon, Salazarin, Kreikan sotilasjuntan, Belgian Kongon, Intian sorron, Kiinan valloituksen, Algerian julman sodan, silmän sulkemiset Unkarissa 1956 ja Tshekkoslovakiassa 1968, apartheidin hiljaisen sallimisen ja silmät kiinni Länsirannalla, toimettoman vaikenemisen Syyriassa, Välimerellä pakolaisveneiden upotessa ja piikkilangat pakolaisvirtojen edessä...

 

Väitän, että Kolmas maailma ei enää kuuntele saarnaamme, vaan puhuu itsenäisesti, itselleen ja keskenään.

 

Heidän mielestään macchiavellismimme on saanut nyt vain uuden kuosin; tämän globalisaation. He tietävät jo, että vanha voima ehtyy. 

 

Senkin, että rahavoimakin ehtyy kun velka kasvaa ja pääomat keskittyvät vanhan valtarakenteen sisällä.

 

  

TEESINI ON että piilotettu agenda unionissa on pyrkimys federalismiin ja historiallinen unohdus.

 

1. Unionin johtajien ja elinkeinoelämän federalismi on sopimuspohjainen liitto(valtio) kun taas kansalaisten Euroopassa federalismi onkin toveruuden ja ystävyyden harjoittamista auki olevien rajojen mahdollistaessa kohtaamisen ja helpon kotipaikan vaihdon. Näkemykset kohtaavat huonosti.

2. Mitä nopeammin ymmärrämme, että olemme, Eurooppa, joutumassa maailmassa historian subjektista sen objektiksi, sitä parempi meille.

 

KUUNTELE ANTITEESI JA SIITÄ SEURANNUT KESKUSTELU PODCAST:

 Klikkaa kuvaa saat podcastin esiin.

Klikkaa kuvaa niin pääset radioasemamme suoraan lähetykseen netissä.

Tämä ohjelma tulee ulos 

keskiviikkona 10.1.2018 klo 11.

ja torstaina 11.1. klo 18 ja sunnuntaina klo 9.

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

OTA OSAA KESKUSTELUUN:

RADIOSSA

RADILOGO ohjelma ja Hegel.jpg
Olemme myös radiossa. Kuuntele lyhyt esittely
tai mene nettiradion ohjelmasivuille
Televisiossa
Näyttökuva 2019-1-2 kello 15.38.30.png
Osallistu
LINKKIPALLOMERI.jpg
kolmas_draft1 – Kopio.jpg
Tieto-ekirjat
Näyttökuva 2018-10-21 kello 18.53.41.png