© 2017- BY VELI-ANTTI SAVOLAINEN ". Proudly created with Wix.com

VIIHDE. Laulujen lunnaatkin valuvat toisiin taskuihin

January 5, 2018

Me olemme antaneet laulujemmekin mennä ulkomaisille markkinajäteille. 

Laulujen lunnaatkin valuvat toisiin taskuihin

Suomessa on paljon hyviä insinöörejä, mutta elämme sisällön tuottajina kuin rengit.

 

Musiikki on osa elämäämme siihen sitoutuu tunteita ja muistoja, tarinoita elämän tärkeistä jaksoista.

Sitä kulutetaan enemmän kuin koskaan, mutta eri tavoin.

 

Musiikkibisneksessä levymyynnin on korvannut digitaalisten palveluiden käyttökorvaukset sen jälkeen, kun 2010-luvun vaihteessa julkaistiin suoratoistopalvelut. Musiikin jälleenmyyjät  ja musiikkijulkaisut  ovat vähentyneet eikä musiikista oikein haluttaisi enää välttämättä maksaa. 

 

Kaupankäynnissä, pääsääntöisesti, tuotteella on kotimarkkina, missä myytävä tuote, sen suosio testataan ja sopeutetaan maailmanmarkkinoille.

Musiikin markkinat olivat vuonna 2014 Suomessa 863 milj. euroa. Puolet syntyi esiintyvästä taiteesta. 

Globaalisti, vuonna 2016, musiikkiala oli jättimäinen, 15,7 miljardin euron markkina, josta fyysisen levymyynnin osuus oli kolmannes.  

 

Levy-yhtiöt ovat muuttuneet musiikkiyhtiöiksi, joissa fyysisten levyjen ohessa otetaan osuus artistien konserteista ja oheismyynnistä. Suomen markkinoilla monikansallisilla levy-yhtiöillä on  ylivoima laajojen kotimaisten levy-yhtiöiden ostosten jälkeen. Warner Music Group, Universal Music Group ja Sony Music Entertainment hallitsevat jo noin 90 prosenttia hiteistä, seurauksena musiikki on sisällöllisesti kaventunut tarjonnaltaan. Valtavirtsamusiikki rap ja dance valtaavat listat.

 

 

 

SUOMI MYYDÄÄN

Globalisaatioon kuuluu myös pyrkimys henkiseen ylivoimaan. Yhdysvallat ei ole johtovaltio maailmassa vain sotilasvoimansa vuoksi vaan henkisen valloituksensa avulla, joka alkaa uutis- ja tiedonvälityksestä, jatkuu tietotekniikan ja sisältöalustojen monopoleina, elokuva ja musiikkiteollisuuden ylivoimana, pyrkii amerikkalaisuuden ja omien yritysmallien monistamiseen kaiken maailman markkinoille.

Kiina, Venäjä ja Intia haluaisivat samaa ja pyrkivät mielenvaikuttajiksi omilla kanavillaan - mutta ovat toistaiseksi takamatkalla.

Henkinen johtajuus syntyy siis monin keinoin, mutta se johtaa ylivaltaan ja muiden yhtenäistymiseen halutun mallin alle.

Pienelle kansalle tästä tulee kohtalon kysymys pitkässä juoksussa: Nokia menetti sisältöpelin ja luovutti menestystarinansa amerikkalaisille.

 

Poisluovutus on Suomessa kovaa huutoa ilman, että esimerkiksi elinkeinoministeri Mika Lintilä siihen puuttuu.

Me olemme startupien luvattu maa, mutta kun ne menestyvät ne myydään pian pois muualle verotettavaksi jos ei nyt Supercelliin kansallisverosankareita oteta lukuun. 

 

Nyt on menossa terveydenhuollon luovutus monikansallisille, aiemmin on pesästä luovutettu kauppalaivasto, lannoitteet, sokeri ja Turun sinappi. Kaivosoikeudet ja telelaitos. Kotimaan sähkön jakeluverkko samoin kuin radio- ja televisiotoiminnan jakelutie on myyty ulkomaisille yhtiöille.

Median omistajaksi on tullut maikkariin ja kirjankustamiseen ulkomainen toimija, joka syö pääpöydässä myös paikallisradiossa.

 

PITÄÄÄKÖ KANSALLISTA KULTTUURIA PUOLUSTAA?

Sitten on tämä henkinen omaisuus sisältö, suomalainen kulttuuri, viihde, kirjallisuus innovaatiot ja keksinnöt. Henkisen perintömme lipuminen monikansallisten yhtiöiden tekijänoikeuteen ja jakeluun ei esimerkiksi viihdemusiikissa ole vienyt mainittavasti, muutamaa ilahduttavaa poikkeusta lukuunottamatta, suomalaisia bändejä tai sävellyksiä, artisteja kansainvälisille markkinoille. 

 

Musiikkivienti kasvaa, mutta kirppusirkuksen koossa.

 

Suomesta, koulutus- ja kulttuurimaasta ei ole tullut henkisen omaisuuden vientimaata koska täällä panostetaan vain koneisiin,laitteisiin ja koodiin. Henkisellä pääoalla ei ole arvoa.

Jäämme siksi ensimmäisen luokan kehitysmaaksi; raaka-aineen ja palveluviennin varaan älymaaimassa, jossa sisällöt ratkaisevat ellei aineetonta pääomaa ja kehitystoimintaa, koulutusta aleta suosia, kannustaa ja rahoittaa vaan tuki jaetaan edelleen vanhaan rakenteeseen.

Taloudessa pitää Suomessa jo vihdoin ymmärtää henkisten arvojen ja henkisen pääoman luovuttamaton merkitys.

Aineeton pääoma, henkinen vaurautemme on saatava vähintäinkin samanlaiseksi pääomaksi ja arvoksi kuin aineellinenkin pääoma ja sen osuutta kansantaloudessa tulee pyrkiä nostamaan kaikin keinoin.

Levytuottaja Erkki Puumalainen käy

taistelua kotimaisen musiikin puolesta.

 

- Sekään ei riitä, henkisen pääoman merkitys voi olla 70 vuoden tekijänoikeuden kautta suurempi sillä se ei käytössä kulu kuten fyysinen tuote, sanoo tähän jutuun liittyvässä radio-ohjelmassa suomalisen viihteen tulisieluinen puolustustaistelija Erkki Puumalainen.

 

Hänen mielestään Suomi ei ymmärrä omaa etuaan.

 

Meidän tulee erityistoimin suojella suomalaista kulttuuriperintöämme folkloresta klassiseen musiikkiin, iskelmästä suomalaiseen sananviljelyyn, viestimistä omiin alustoihimme ja muihin jakeluteihimme.

 

Pieni maa ja kielialue ei selviä globalisaation ja yhtenäistävän mcdonaldsaation puristuksissa ilman puolustustaistelua oman kielen, kulttuurin, viihteen, koulutuksen, keksintöjen, tapojen, tieteen saavutusten ja muun henkisen perintömme suhteen.

Se edellyttäisi henkisen pääoman asettamista fyysisen pääoman edelle - älytalouteen kun nyt mennään.

​TEESINI on: Tarvitaan Kolmas itsenäisyytaistelu suomalaisen henkisen omaisuuden turvaamiseksi ja kansakunnan, kielen ja olemassaolon säilyttämiseksi.

 

 

  1. Aineeton, henkinen pääoma - intellectual property - on hyväksyttävä aineellisen omaisuusarvostusten rinnalle tasavertaisesti.

  2. Suomen on mentävä vahvasti mukaan uusiin sisältöjen jakamisrakenteisiin turvatakseen sisältöjensä ilmestymisen.

  3. Kansallinen sisältö rikastuu vuorovaikutuksesta muiden kanssa.

 

Kuuntele lisäkeskustelu kansalaismedian nettiradiosta. 

Teesin esittää Veli-Antti Savolainen antiteesin Erkki Puumalainen

 

 

 

 

ONKO VIIHDEKIN MYYTY PESÄSTÄ?

 

SEURAAVA LÄHETYS SUNNUNTAINA 7.1.2018. KLO 9.00,  89,7 taajuudelle tai nettiradiossa.

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

OTA OSAA KESKUSTELUUN:

RADIOSSA

RADILOGO ohjelma ja Hegel.jpg
Olemme myös radiossa. Kuuntele lyhyt esittely
tai mene nettiradion ohjelmasivuille
Televisiossa
Näyttökuva 2019-1-2 kello 15.38.30.png
Osallistu
LINKKIPALLOMERI.jpg
kolmas_draft1 – Kopio.jpg
Tieto-ekirjat
Näyttökuva 2018-10-21 kello 18.53.41.png