© 2017- BY VELI-ANTTI SAVOLAINEN ". Proudly created with Wix.com

2017. Hyvä vuosi, häpeäpaaluun vain harvoja

December 29, 2017

 

 

Suomen juhlavuosi oli ilon ja toivon aikaa vaikka joitakin ihmisiä sai hävetä silmät päästään.

Suomen talous nousi, kalifaatti poistui kartalta, naisten ahdistelu pantiin kuriin, EU tasoitti puhelun hinnat, Espoon metro valmistui sittenkin, sota ei syttynyt...

 

Sitten olivat tietysti nämä ketkut. Ykkösenä Donald Trump, kotimaassa tämä odd couple Männistö-Räty.

 

1. KIVAA LUME-EDISTYMISTÄ.

Suomen talous on kääntynyt yli kolmen prosentin bkt-nousuun vientiä myöden. Meitä auttoi euron ”devalvoituminen” parhaimillaan 2014 jälkeen jopa neljänneksellä ja vieläkin 15 prosentilla suhteessa dollariin.

 

Miljardihyöty on tullut myös öljyn hinnan laskusta parhaimmillaan yli puolella. Paras vetoapu on kuitenkin tullut Euroopan keskuspankin Suomen sivukonttorin johtajalta Erkki Liikaselta, joka jakaa EKP:n 2500 miljardin setelipainoerästä Suomen osuutta, 1,8 prosenttia, kotimaan elvyttämiseen ja valtion velkakirjojen ostoon.

 

Suomen kulutus kasvaa kun suuret ikäluokat ovat ryhtyneet ikuisina nuorina kuluttamaan 14 prosentilla enemmän kuin aiemmin.

 

Kaiken keskellä on syytä huomata että maassa on valtava määrä kelkasta pudonneita joiden asema vain heikkenee suhteessa muihin, sitä on jatkunut jo vuodesta 1993 kun solidaarinen yhteiskuntaelämä lopetettiin pysyvästi.

 

1918

2. KAPINA ON TULOSSA

Tulevan kevään ajan kohtaamme juhlavuoden jälkeen verivuoden 1918 kauheat tapahtumat kun muistamme sisällissodan kapinan aikaa ja sitä seurannutta koston murha-aaltoa.

 

Olemme parantuneet käsittämättömän hyvin haavoista, joita koko kansa sai hajotessaan sotaan toisiaan vastaan.

Tuossa sodassa ei voittanut kukaan, kansakunta hävisi molemmissa leireissä, mutta yhdistyi sitten entisen emämaan hyökätessä kimppuumme 1939.

Sisällissodan syitä on monia, keskeinen oli kuitenkin köyhän kansanosan kokema sosiaalisen ja taloudellisen epäoikeudenmukaisuuden tunne, jopa nälkä.

Vuodesta 1939 vuoteen 1993 Suomessa pyrittiin tasoittamaan oloja sosiaalisen ja tasa-arvoa lisäävän politiikan avulla vasemmiston ja keskustan yhteistyön kautta, jossa pyritiin huomioimaan maan kaikkien osien kehittäminen.

 

Saavutukset ovat olleet millä tahansa mittarilla arvioituna suurenmoisia, vailla vertaa.

 

Vaikka liian suuri osa kansasta on pudonnut työelämästä, liian moni nuori syrjäytynyt passiiviksi yhteiskunnassa ja leipäjonoja riittää, on yhteiskunta voinut pitää kansalaistensa perustarpeista huolta vertaansa vailla olevalla tavalla maailmassa muun Pohjolan tapaan.

 

Ääriliikkeet ovat vahvistuneet kaikkialla maailmassa myös Suomessa. Kahtijako syvenee vaikka Perussuomalaiset hajosivatkin.

 

Vuonna 2017 ei Ranskassa, Saksassa ja Hollannissa tapahtunut äärioikeiston pelättyä läpimurtoa, mikä nähtiin Itävallassa, Puolassa, Unkarissa ja muualla itäisessä Keski-Euroopassa. Tästä ei pidä vetää johtopäätöksiä, että uusnatsit ja kaunan vihapoliitikot olisi lyöty.

Päinvastoin, ääriliike siedättää koko maanosaa vihaan osana arkea, vyöryttää itseään suuremmaksi ja lietsoo kapinamieltä, joka kumpuaa epäoikeudenmukaisuuden tunteesta.

Hyvinvointiyhteiskunnan alasajo liiketoiminnaksi on varojen ja valinnan siirtoa varakkaille mutta synnyttää jonon päässä istuville varatonta katkeruutta.

 

Totta kai se purkautuu vastarintana jos sen syitä ei padota.

Tämä on vuoden 1918 opetus joka on viimeisen 25 vuoden aikana pikkuhiljaa unohdettu.

 

Aiemmin politiikan tarkoitus oli käydä köyhyyden kimppuun - nyt se käy köyhään kiinni. ”Rakennemuutoksen” ajajat haluavat vähempää sosiaaliturvaa muille ja pienempiä verotusta itselleen.

Heille talouskasvu on tärkeää koska se luo mahdollisuuden sijoitusten arvon lisäykselle ja lisävaurastumiselle. Reaalitalouteen ei kannata sijoittaa koska kasinolla voittaa enemmän.
Talouskasvun nimiin vannottaessa on muistettava, että kasvun tarkoitus olisi saada aikaan hyvinvointia - eikä huonontaa hyvinvointia talouden kasvun vuoksi.

 

Kolmas itsenäisyystaistelu tarkoittaa ihmisarvon palauttamista kaikille lompakon paksuudesta riippumatta.

 

3. KOKOOMUKSEN SUOSIO ROMAHTI.

Yleisradion joulukuun puoluekannatuksen mittauksessa tapahtui raju pudotus suurimman puolueen, kokoomuksen hävitettyä yli kymmenyksen; 2,5 prosenttia tuestaan yhdessä kuukaudessa.

Muutos on poikkeavan raju.

 

Syy on selvä: se on sote ja kokoomuksen linja ajaa terveyspalvelut markkinoille minkä seurauksia nähtiin Meri-Lapissa, Oulussa ja Varkaudessa. Puolue astui miinaan, jonka olivat asettaneet sen ahneudestaan tunnetut entiset voimahahmot Laura Räty ja Lasse Männistö.

Joulun alla kokoomus oikaisi linjaansa mutta liian myöhään.

 

Häpeäpaaluun 2017:

Donald Trump joka ei haista mistä tuulee

vaikka luulee.

 

4. VUODEN 2017 HÄPEÄPAALU.

Aivan yläosaan sidon tietysti Donald Trumpin päähäpeänä poistuminen kaikkien muiden maiden hyväksymästä ilmastosopimuksesta: nyt America is last. Asiaa ei paranna että ilmastokysymys poistettiin maan uuden turvallisuusstrategian uhkakuvista kokonaan. Trumpin muukin häpeän tuottamus tekee hänestä kaikkien häpeäpaalujen kuninkaan millä ei ole Trumpin kannalta mitöön väliä, koska hän ei tunne häpeää.

 

5. VUODEN 2017 JALKAPUU SUOMESSA.

Kotimaiseen jalkapuuhun istuttaisin poliittisen elämän viimeisen kymmenen vuoden röyhkeimmät oman edun onkijat: Lasse Männistön ja Laura Rädyn, joiden oman edun tavoittelulla ei tunnu olevan mitään rajaa.

 

Kahden nuoren helsinkiläisen kokoomuspoliitikon käryäminen keskinäisestä vaihtokaupasta kansanedustajapaikalla ja apulaiskaupunginjohtajuudella, verokikkailu ja lain porsaareikien ja politiikan kautta hankitun tiedon hyödyntäminen jättipalkkioiksi terveysliike-elämässä on moraalisesti ala-arvoista ja hyvin erikoista.

Jalkapuuhun: Laura Räty

terveystalollinen kokoomuslainen.

 

Kun siihen liittyy Rädyn aiempi arroganssikohu köyhiä kohtaan ja ”verosuunnittelu” omassa yhtiössään ja nyt Terveystalossa keksitty ansaintaporsaanreikä ei ole ihme jos kulmakarvat nousevat.

Lääkärinä toiminut Räty oli muuntanut sivutyönsä tuloja verottomiksi osingoiksi. Rädyn toiminta oli laillista, mutta se herätti silti paljon keskustelua.

 

Männistö hankki kyseenalaista mainetta kun hän pyrki Helsingin apulaiskaupunginjohtajan viransijaiseksi, kun tehtävää hoitanut Räty oli siirtynyt Stubbin hallituksen sosiaali- ja terveysministeriksi. Helsingin kaupunginvaltuusto ehti jo valita Männistön Rädyn sijaiseksi, jonka jälkeen Männistön piti hakea eroa eduskunnasta. Hänen seuraajakseen eduskuntaan olisi noussut juuri Räty.

Tapahtumista syntyi suuri huuto.

 

Julkisuudessa, hyvien ystävysten, Männistön ja Rädyn tuumittiin kähmineen tehtävien vaihto keskenään. Männistö joutui lopulta luopumaan apulaiskaupunginjohtajuudesta koska ei olisi saanut perusteltua eroaan eduskunnasta.

 Jalkapuuhun: Lasse Männistö

kokoomusmehiläinen.

 

Hän aloitti toukokuussa 2015 Mehiläinen-konsernissa terveydenhuollon ulkoistuksista vastaavana johtajana. Hän junaili Meri-Lapissa miljardidiilin Mehiläiselle ja yritti, epäonnistuen, Siikaisten kunnan avulla oharia Oulussa. Mehiläiselle huomiota herättäneitä kaappauksia julkiselta sektorilta.

 

Laura Räty siirtyi terveysministerin tehtävien ja apulaiskaupunginjohtajan lyhyen uran jälkeen yksityiseen Terveystaloon liiketoiminnan johtajaksi , siis samoihin hommiin kuin Männistö. Hän opetti viimeksi Varkaudessa kuinka verovarapotilaita hankitaan.

 

Terveystalon liiketoimintajohtajan Laura Rädyn verotettavat ansiotulot olivat 2016 vajaat 175000 euroa. Mehiläisen yhteiskuntasuhteiden johtajan Lasse Männistön verotettavat ansiotulot olivat vuonna 2016 vajaat 142000 euroa. Räty tienaa pian lisää 200 000 euroa kun voi myydä yhtiönsä kautta Terveystalon osakkeita uudessa annissa.

 

Suomeen tarvitaan Lex Räty-Männistö herra oikeusministeri Antti Häkkänen, tapahtuu liikaa arveluttavia siirtymisiä politiikasta ja sen avustajakunnasta liike-elämään mikä asettaa koko politiikan uskottavuuden kyseenalaiseksi.

 

Siitä syntyy liikaa napinaa - lopulta kapina.

 

Hyvää Uutta Vuotta.

 

Muista jakaa juttu. Työkalut leikkeen alla. Kiitos.

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

OTA OSAA KESKUSTELUUN:

RADIOSSA

RADILOGO ohjelma ja Hegel.jpg
Olemme myös radiossa. Kuuntele lyhyt esittely
tai mene nettiradion ohjelmasivuille
Televisiossa
Näyttökuva 2019-1-2 kello 15.38.30.png
Osallistu
LINKKIPALLOMERI.jpg
kolmas_draft1 – Kopio.jpg
Tieto-ekirjat
Näyttökuva 2018-10-21 kello 18.53.41.png