© 2017- BY VELI-ANTTI SAVOLAINEN ". Proudly created with Wix.com

VAROITUKSEN SANA; velat pitää joskus maksaa

December 29, 2017

 

Suomalaisten velkaantuminen on ennätyslukemissa muttei huolestuta velallisia. Itku voi tulla pitkästä velasta kun karu totuus alkaa korkojen noustessa 2019 paljastua.

 

Sitä ennen velkaannutaan nousuhuumassa yhä enemmän kun pankki jakaa rahaa huoletta kun aina kun se ei sille, nyt kiitos EKP:n, maksa mitään. 

 

EKP:n ohjauskorot ja euroalueen markkinakorot ovat alimmillaan nollan prosentin tuntumassa ja osin nollaakin alemmalla jakovaralla - miinuksella. Uutta rahaa on syydetty 30-80 miljardin kuukausivauhtia euroalueen finanssijärjestelmään, se on tarkoittanut pitkäaikaisen keskuspankkirahoituksen tarjoamista pankeille ilmaiseksi.

 

Tässä on käymässä kuin pisuhätäiselle pakkasella; hetken lämpöä seuraa kalsea totuus.

EKP on jo vuosia toteuttanut untuvan kevyttä rahapolitiikkaa, ja jäämässä sen vangiksi kuin Alan Greenspanin FED 2004-2007. 

 

EKP jatkaa kaikkien aikojen rahaelvytystään vaikka taloudessa on meneillään vuosikausiin vahvin nousukausi. 

 

Suomen Pankki ja muut kansalliset keskuspankit omistavat jo yli viidenneksen maidensa velkakirjoista. Löysä keskuspankkipolitiikka on kasvattanut omaisuuserien arvoja ja lisännyt alueen pörssirikastumista.

 Se on suhdannetalousajattelun kerettiläisyyttä, jonka vuoksi John Manyard Keynes pyörii haudassaan. 

 

Velkaantumisen rinnalla kotitalouksien nettorahoitusvarat, kuten talletukset ja osakeomistukset, ovat kasvaneet vielä kovempaa vauhtia jo puolitoista vuotta. 

 

Tilastokeskus kertoo että suomalaisilla oli syyskuun lopussa rahoitusvarallisuutta 304,9 miljardin euroa, kun kotitalouksilla oli velkaa 159,1 miljardia euroa. 

Erotus eli nettorahoitusvarallisuus on kasvanut siis peräti 145,8 miljardiin euroon. 

Kyse ei kuitenkaan ole samoista talouksista vaan yhteistilastoista. 

 

Ylivelkaantuminen on keskittynyt Pääkaupunkiseudun asuntovelallisille ja kaiken maan kulutusjuhlijoille sekä pikavippikaupan uhreille. Asuntovelallisilla on pankeille takuut vaikkapa ko. asunto.

 

 Suomessa velkaantuminen on kuitenkin paljon vähäisempää kuin esimerkiksi Ruotsissa johtuen asuntokaupan erilaisuudesta, ja velan kirjaamistavasta. Suomessa asumisvelan suuri, kasvava osa piiloutuu tilastoinnissa asunto-osakeyhtiöiden tiliin toisin kun Ruotsissa, vaikka osakkaiden velkaahan se tosiasiassa on. Asuntoyhtiöiden velat eivät näy siksi tilastoissa kotitalouksien nettorahoitusvarallisuudessa. 

 

Suurelta osaksi siksi kotitalouksien nettorahoitusvarat eli ”netto” ovat tilastoissa kasvaneet, vaikka kotitalouksien velkaantumisaste on noussut.

 

VUOROVETO DEVALVOINTEJA 

Yhdysvallat on taas devalvoinut dollaria vähäeleisesti, mutta tuttuun tapaan.

Bloombergin laskema dollarin spot-indeksi on laskenut tänä vuonna 8 prosenttia, se on suurin lasku sen jälkeen kun tietoja alettiin kerätä vuonna 2004.

 

Näyttää siltä, että valuuttasodan sijaan markkinoilla toimitaan julkistamattomalla vuorotteluperiaatteella. 

 

USA (2009-2012) - Japani (2013.2014) ja euroroalue (2014-2017) ovat vuorollaan laskeneet valuutan hintaa yksi kerrallaan saadakseen buustia vientiin. Nyt on taas dollarin vuoro mikä tyssäyttää talouskasvua ja hillitsee vientiä vuoden parin tähtäimellä Euroopassa.

 

Velkamme jälkemme jätämme lapsillemme. Kotitsalouksien rinnallla valtavaksi kasvanut julkinen ja yritysten lisävelkaantuminenhan tarkoittaa vain, että yritykset ja kotitaloudet ovat siirtäneet tulevien vuosien kysyntää nykyhetkeen. Velat joskus on kuitenkin maksettava takaisin tulevaa kysyntää rajoittamalla. Ikääntymisen lisäkulun, kulusäästöissään epäonnistuvan soten rinnalla lisävelkaantuminen aiheittaa vain lopullisen niskalaukauksen 2030-luvun kansantaloudelle.

 

Sekin huomio tulee tässä toistaa, että alhaiset korot tukevat tosiasiassa eniten heikosti kannattavia yrityksiä. Nämä ja muut tukiaiset rasittavat talouskehitystä ja tuottavat tappioita kun korkotaso taas nousee.

 

LUE LISÄÄ AIHEESTA TÄSTÄ.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

OTA OSAA KESKUSTELUUN:

RADIOSSA

RADILOGO ohjelma ja Hegel.jpg
Olemme myös radiossa. Kuuntele lyhyt esittely
tai mene nettiradion ohjelmasivuille
Televisiossa
Näyttökuva 2019-1-2 kello 15.38.30.png
Osallistu
LINKKIPALLOMERI.jpg
kolmas_draft1 – Kopio.jpg
Tieto-ekirjat
Näyttökuva 2018-10-21 kello 18.53.41.png