© 2017- BY VELI-ANTTI SAVOLAINEN ". Proudly created with Wix.com

STADI VASTAAN LANDE. Pointit ja teesit esittää Veli-Antti Savolainen, antiteesin Osmo Soininvaara

December 19, 2017

 

Tämä on monimediajuttu. Se ilmestyy tässä, lehdessä ja sen voi kuunnella radiosta. Keskiviikkona 20.12 kello 11. jälkeen BusinessFM 89.7 kanavalta tai uusinnan torstaina klo 18 ja sunnuntaina klo 9.00.

Tai suoraan tästä. Klik

 

 

 

Pointit ja teesit esittää Veli-Antti Savolainen.

Vastaväittäjänä antiteesin asettajana on Osmo Soininvaara.

LÖYTYIKÖ SYNTEESI?

 

 

Valtiotieteen lisensiaatti Osmo Soininvaara on fiksu yhteiskunnallinen innovaattori, kansanedustajana ja ministerinä toiminut liberaali vihreä, Helsingin kaupunginvaltuutettu ja kirjailija.

Hän on tehnyt lukuisia selvityksiä julkishallinnon kehittämiseksi. Hän on suosittu bloggari joka ei kätke kantojaan.


 

 

 

Kolmas itsenäisyystaistelu tiekartta Suomelle

Kaikkia ei kaivata Helsinkiin

 

 

Veli-Antti Savolainen:

Kunta, maakunta, kuntalaisuus, lähidemokratia, lähityö ja itsehallinto; siis koko lähidemokratia on kokonaan uuden tilanteen edessä.

Vaikutukset ulottuvat koko ihmiselämän uudellen organisoitumiseen teollisen ajan jälkeen. Myös työn etiikka kokee murroksen työn vähentyessä ja liittyessä ekologiseen tarpeeseen pelastaa planeetta. 

 

Lähtitalous, glokalisaatio ja sen viritykset kuten jakaminen, vertaistoiminta, vastademokratian ja kansalaisoppositioiden uudet mallit paikallisessa itsehallinnossa johtavat muuttuneeseen tapaan toimia. 

Yhdyskuntasuunnitteluun saadaan kuvan mallintamia työkaluja, mutta kutakin asiaa ei voi tehdä erikseen: täytyy syntyä Käsitys kokonaisuuudesta - huomisen paikallisuudesta. 

 

Siinä olennaista on ymmärtää etäisyyden haittojen häviäminen digitaalisessa verkostotaloudessa, vertainen lähitalous ja paikallistoiminta yli matkojen, älyratkaisut, lähidemokratia, läheisyysperiaate pehmentänässä ja korjaamassa globaliaation vaikutuksia.

 

Pääkysymys on mitä tapahtuu kansan vaikutusvallalle kun kunta menettää puolet rahoistaan valtiolle, tehtäviä maakunnille, digitalisaatio tulee, toimintoja siirretään markkinoille, vaaleihin ei osallistuta, luottamusmiehet vähenevät ja pitäisi aloittaa älykunnan pito.

 

Pormestari Jan Vapaavuori virittää vanhaa skabaa pystyyn maakuntauudistuksen pelossa. Hän sanoo, että Sipilän hallitus lukee ajan merkkejä väärin kun se haluaa suosia koko maan asuttuna pitämistä.

 

MuuSuomi-Helsinki vastakkainasettelu on vanha tapa, joka kumpusi jo maatalousyhteiskunnan murroksesta teollisen ajan kaupungistumiseen Suomessa sodan jälkeen. Stadien kannalle ovat poliittisesti asettuneet teollisuustyöväen puolue SDP ja kokoomus, myöhemmin vihreätkin.

 

Perinteisesti MuuSuomen, ”maaseudun”, puolesta ovat toimineet maalaisliitto-keskusta ja jossain määrin myös kansandemokraatit-vasemmisto ja vennamolaiset. SAK on ollut teollisuuskaupunkien joukoissa ja MTK tietenkin MuuSuomen puolella.

 

Ensimmäinen pointtini on:

Jos väki pakataan edelleen Pääkaupunkiseudulle ja 4-5 keskittymään, johtaa se yhä pahempaan asuntopulaan ja elinkustannusten nousuun ja asumisen räjähdysmäiseen yhteiskunnan tukeen näillä alueilla koska pienipalkkaisilla ihmisillä ei ole varaa maksaa kotinsa kuluja. 

Vastavuoroisesti asuntojen arvo laskee Pääkaupunkiseudun, Turun, Tampereen ja Oulun ulkopuolella.

 

Toinen pointtini on:

Teknologinen kehitys; älypalvelut, tavaroiden internet, tavaroiden toistamistekniikat (3D) itsepalveleva robottiliikenne, robotiikka ylipäätään, kommunikaatiojärjestelmien ja liikkumisen muutokset mahdollistaisivat tarpeen lopettaa ihmisten pakkomuutattaminen keskuksiin.

 

Teknologiset ja toimintatapamuutokset poistavat työn paikkasidonnaisen tekemisen koska työnteon paikalla, jonka tehdaspaikkatyö synnytti ei ole enää merkitystä. Älytekniikan poistaessa työteon teollisen ajan vaiheen sidonnaisuudet, palaamme takaisin aikaan ennen tehtaita; pieniin tuotantoyksiköihin.

 

Kolmas pointtini on:

Kunta- ja maakuntauudistus ovat hyvIä asioita, jotka aiotaan toteuttaa väärin päin.

Suuri haaste on piirtää tiekartta kuinka älykunnan yhdyskuntasuunnittelu ja kaavoitus tehdään, koska se tulisi nyt toden teoin aloittaa.

 

Kuntauudistuksessa kuntien tehtävät vähenevät niiltä viedään soterahat valtiolla ja kiinteistöt markkinoille. Maakuntauudistus, desentralisaatio toteutuu kuntien menettämillä rahoilla jotka ”kruunu” myöntää maakunnillle. Kukaan ei puhu kuntalaisesta tai itsehallinnon merkityksestä.

Uusi kunta on kuitenkin aivan erilainen.

 

Tekninen muutos johtaa vaikkapa koko liikenteen mullistumiseen, ensimmäiset ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat jo liikenteessä. Viiden vuoden kuluttua ne ovat massatuotannossa. Tämä mullistaa auton omistamisen idean, poistaa parkkilaitoksia ja muuttaa koko kaupunkirakenteen tilaa. Esineiden internet lisää laitteiden ja palvelujen laatua ja määrää ja korvaa ihmistyötä.

 

Ja nyt esitän TEESINI:

 

Maailma ei kehity vain keskittävän globalisaation kautta, vaan on myös yhä enemmän glokaalisaatiota: lähi-ja jakamistalous tekevät siitä maapalloistumisen rinnalla yhä enemmän paikallisen, lokaalin - eli maapalloinen ja paikallinen yhdistyvät.

 

 

  • Vihreät ovat väärässä metropolipolitiikassaan. Glokalisaatio olisi maan kannalta viisaampaa politiikkaa. Jakamistalous ja työn muutos mullistavat vanhat opit.

  •  

KUUNTELE MITÄ SOININVAARA SANOI.

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

OTA OSAA KESKUSTELUUN:

RADIOSSA

RADILOGO ohjelma ja Hegel.jpg
Olemme myös radiossa. Kuuntele lyhyt esittely
tai mene nettiradion ohjelmasivuille
Televisiossa
Näyttökuva 2019-1-2 kello 15.38.30.png
Osallistu
LINKKIPALLOMERI.jpg
kolmas_draft1 – Kopio.jpg
Tieto-ekirjat
Näyttökuva 2018-10-21 kello 18.53.41.png