© 2017- BY VELI-ANTTI SAVOLAINEN ". Proudly created with Wix.com

TEESI: Suomeen tarvitaan kolmas itsenäisyystaistelu

December 5, 2017

 

 

 

 

Ensimmäinen itsenäisyystaistelu käytiin venäläisvallasta irrottautumiseksi. Toinen alkoi talvisodasta, jatkui jatko- ja kylmänä sotana yli suomettumisen.

Nyt pitää aloittaa Kolmas itsenäisyystaistelu - kerronpa miksi.

 

SUOMI

Sata vuotta maailman historiassa on vartti oman elämämme saatossa.

 

Se on kuitenkin kolmen sukupolven vaikutusaika, veljesvihan ja itsenäisyyssukupolven, sota- & rakentajapolven, suurten ikäluokkien sosiaalitoimien ja oraalla olevan maapalloisen yhteisen kohtalon polven, ja teknologian muuttaman sukupolven hetki ihmiskunnan elämän kiertokulussa.

 

Suomen sataan vuoteen osuu maailman historian suurin muutos.

 

Maailman sodat. Naisen astuminen vaikuttajaksi yhteiskuntiin. Kolonialismin muodon muutos rotusorrosta taloudelliseksi herruudeksi.

Imperiumit ovat nousseet ja menneet: on nähty Kiinan lasku ja uusi nousu. Brittiläisen imperiumin haihtuminen. Neuvostoliiton kaatuminen samaan suuntaan historiansa kanssa Venäjäksi.

 

Vuosisadan aikana on koettu kulutusyhteiskunnan synty, kommunismin nousu ja tuho. Amerikan aika. On nähty kapitalismin momentum ja syntyneen impulssin rappeutuminen.

 

Olemme todistaneet teknologian vallankumouksen ja väestön räjähdyksen kolminkertaiseksi, näemme joka päivä miten ilmasto muuttuu.

Silti suljemme omasta tietoisuudestamme, että elämme yli luonnon varojen.

Koneet ihmiskäden jatkeena ovat kehittyneet automaatioksi ja automaatio älykkääksi digitalisaatioksi ja robotiikaksi.

 

Huomisen työ on jotain ihan muuta.

 

Näemme jo, että olemme uusien kansainvaellusten aatossa.

 

1. POINTTI: Edessämme on ensi kertaa uhka maailmanlopusta ihmisen tekojen kautta.

Sodat kiihtyvät ja lisääntyvät, niiden luonne on muuttunut manipulaatiotaisteluksi, ulkoisten voimien sisällissodiksi ja siviilitappamiseksi - sotilaiden säästyessä.

Raakuus lisääntyy - ei ole väliä puolella, demokratiaa puolustetaan viattomien murhilla ja oman lennokin oikeudella. Pommeilla viattomien arjessa.

Vastakkainasettelu ja vihapuhe vahvistuu vaikka maailman piti globalisaatiossa yhdentyä.

 

Kohtaamme kuitenkin myös ennennäkemättömän uuden ihmisten yhteyden: maapalloistumisen ilman ajan ja paikan rajoitetta. Siinä on mahdollisuus myös hyvän kierteeseen.

 

Koskaan ennen ihmiskunnalla ei ole ollut tällaisia työvälineitä tehdä, itse kukin, hyviä tekoja, saman vertaisten ja ihan erilaisten ihmisten yhteistöitä - välimatkan rajoittamatta.

 

 

Me emme elä erikseen vaan kaikki yhteisessä maailmassa.

Maapallon väkiluku saavutti miljardin ihmisen rajan

vuonna 1804, 2 miljardia 1927, 3 miljardia 1960,

4 miljardia 1974, 5 miljardia 1987,

6 miljardia  vuonna 1999

ja 7 miljardia 2011.

 

 

2. POINTTI: Talous on aina ollut kaiken keskellä, nyt se on kaikki.

Siinä rahamaailmassa ihmisen asema on taas palannut alamaiseksi, hallinnan kohteeksi.

On taas menossa historiassa kovin moneen kertaan koettu ahneuden aika.

Omaisuuksien kaappaukseen kuuluu nytkin panem et circenses, leivällä ojentaminen ja sirkushuvilla tyynnyttäminen, tyhjän päiväistyminen.

 

Suuria ongelmia riittää - suuremmista on kuitenkin aiemmin selvitty. Ratkaisut ovat vielä omissa käsissämme. Suomen tulevaisuutta voi pohjimmiltaan horjuttaa vain se, että ajaudutaan ulkoa tulevaan ohjaukseen.

 

3. POINTTI: Meidän tulee olla toki ”vahva ja luova osa ”läntistä arvoyhteisöä”, mutta samalla nähdä kaikkien arvoyhteisöjen läpi; ymmärtää, että on arvoja, mutta myös arvoista puhumista omaan pussiin.

 

On mentävä vanhoista uusiin älykkäisiin rakenteisiin, ratkaisumalli lähtee läheltä kauas, suuren rinnalle syntyy pientä, asioita ei omita - vaan jaetaan - kuten vanhoina hyvinä aikoina.

Suomi luo uuden nahkansa innovoivan, itsenäisen kansakunnan uudesta tekemisen, uuden työn, uuden ansainnan verkostomaisesta ja älykkäästä yhteistyömallista, jossa kaikki ovat osallisia.

 

Pienen maan rooliksi ja Suomen asemaksi historia on antanut mahdollisuuden yrittää sopivissa tilaisuuksissa auttaa liittoutumia purkamaan keskinäiseen törmäämiseen perustuvaa, historian aina toistuvaa liikettä. Me emme voi muuttaa itään tai länteen, me olemme tässä.

Välikädess

  

4. POINTTI: Sukupolvinen historiallinen tahto on ollut jättää parempaa jälkeläisille, seuraavalle polvelle. Se on luonnonjärjestyksen mukainen filosofia, elämän kiertokulun koko idea.

Yksikään Suomen sukupolvi ei ennen ollut niin vaativan ja kohtalokkaan päätöksen äärellä kuin satavuotias kansakunta nyt osana maapallon yhteistä kohtalonhetkeä.

Meidän pitäisi luopua omaksi onneksemme hyväosaisuudestamme ja antaa mahdollisuus muille astua hyvinvoinnin rajan paremmalle puolelle. Vastahan esi-isämme ovat sen meillekin hankkineet.

 

Kolmannessa itsenäisyystaistelussa ei siis ole kyse vain omasta hyvinvointivaltiosta eikä saavutetusta edustamme - vaan koko ihmiskunnan kohtalosta

.

Valkoiselle ihmiselle luopuminen on ainoa tapa kuitata yli rajain mennyt velkaosuutensa ylivelkaisen, yli luonnollisen rajan eletyn maailman varoista ja vastuista.

 

Tehtävää ei voi ylhäistää yhteiskuntien hyväosaiselle eliitille.

 

Se on oma asiamme.

 

Esitän siis teesini satavuotiaalle Suomelle:

”Suomeen tarvitaan kolmas itsenäisyystaistelu.”

 

 

 

 


----------------------------------------

Kuuntele  uutta radio-ohjelmaamme

.kuulet mitä Risto Volanen ja Cristina Andersson sanovat antiteesissään:

KOLMAS ITSENÄISYYSTAISTELU - TIEKARTTA SUOMELLE

Itsenäisyyspäivänä kello 11.00 Kolmas itsenäisyystaistelu alkaa myös radioaalloilla helsinkiläisen BusinessFM 89,7 kanavalla ja voit kuunnella sen nettiradioissa.

 

Uusintalähetykset lähetään keskiviikon klo 11. ensilähetyksen lisäksi torstasin kello 18.00 uutisten jälkeen ja sunnuntaiaamuisin klo 9.00.

 

 

Siitä lähtien joka keskiviikko klo 11.00 kuullaan Veli-Antti Savolaisen uudet pointit ja teesit, vaihtoehtoinen antiteesi vieraalta.

Yhdessä spekuloidaan löytyisikö aiheesta myös synteesi.

Uusintalähetykset ovat torstaisin klo 18.00 ja toinen uusinta klo 9.00 sunnuntaisin.

Vieraina, vastaanväittämässä, maan viisaimmat ihmiset.

 

Ensimmäisen ohjelman antiteesien esittäjinä ovat valtiotieteen tohtori, Vanhasen hallitusten pääministerin valtiosihteeri, tietokirjailija Risto Volanen ja ”rouva robotti” tietokirjailija, yritysvalmentaja, somehahmo Cristina Andersson.

 

 

 

Lue käsikirjaa joka perjantai.

Puolet kirjasta jo luettavana, 25 lukua.

Tällä viikolla kehutaan Suomea.

 

 

 

 

 

​​UUTTA: Kuuntele radio-ohjelmaa keskiviikkona kello 11 Pääkaupunkiseudulla BusinessFM kanavalla.

Tämän viikon vieraina Risto Volanen ja Cristina Andersson.

 

 

 

Liity kolmanteen itsenäisyystaisteluun etusivulla tilaamalla uutiskirje.

 

Jaa tämä juttu kavereillesi Facebookissa.

Työkalut alla.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

OTA OSAA KESKUSTELUUN:

RADIOSSA

RADILOGO ohjelma ja Hegel.jpg
Olemme myös radiossa. Kuuntele lyhyt esittely
tai mene nettiradion ohjelmasivuille
Televisiossa
Näyttökuva 2019-1-2 kello 15.38.30.png
Osallistu
LINKKIPALLOMERI.jpg
kolmas_draft1 – Kopio.jpg
Tieto-ekirjat
Näyttökuva 2018-10-21 kello 18.53.41.png