© 2017- BY VELI-ANTTI SAVOLAINEN ". Proudly created with Wix.com

Johtamisen totuuskomissio tarpeen?

November 29, 2017

 Nyt selvisi, ettei Stephen Elop ollut ainoa
onneton tunari Nokiassa.
 
Ranskalaisen professori Yvez Dozin ja tutkija Keeley Wilsonin tekemä tutkimus kertoo, että pääsyy Nokian romahdukseen oli huono johtaminen. Nokian puhelinliiketoiminta epäonnistui Jorma Ollilan ”alkuperäisen” tiimin hajotessa, kännykkäbisneksen jakaantuessa kolmeen eri yksikköön, kahden johtajan kilvoitteluun sekä virhepäätelmiin.
Nokian puhelinliiketoiminnan romahdus supisti vuodesta 2008 lähtien viennin kotimaista arvonlisää viidellä miljardilla eurolla eli kymmenellä prosentilla.vRanskalainen kirja on mielenkiintoinen kertoessaan maan parhaiten ylipalkattujen johtajien tarinan kohti epäonnistumista.
 

Vuosien varrella huonosta johtamisesta ja luovuuden pulasta korkeiden palkkioiden laiskistamassa suomalaisessa johtoportaassa on raportoinut myös Aalto yliopisto. Se moitti suomalaisia johtajia kehitystaitojen pulasta ja markkinoinnin laiminlyömisestä. Iso kuva on kertonut kilometritehtailun ja kululeikkausten olleen päälaji kamreerihenkisten johtajien toiminnassa. Ei uudistettu eikä uudistuttu.

 

Mutta eikö nyt käynnistynyt nousujakso todista muuta?

 

Ehkä.

Sen jälkeen kun otetaan huomioon sen todellisten aiheuttajien; euron 20-25 prosentin ”devalvoitumisen”, öljyn hinnan laskun puolella, neljän miljardin yritystukien ja toisen neljän miljardin verotukien, työntekijöiden korotettujen sotumaksujen ja jäädytettyjen palkkojen vaikutukset, joilla ei ole mitään tekemistä markkinataloustaitojen kanssa. Yritysjohdon ansiota ei ole myöskään EKP:n kylvämä biljoonatuki jolla velkoja on junailtu ja pörssikursseja pönkitetty.

Parjattu julkinen sektori tuki ja oli yliantoisa hädän tullen, keskuspankkien valuutta- ja rahapolitiikka pelasti Suomenkin vientityrityksiä.

 

Kaikkiaan EKP:n osto-ohjelma nousee ensi vuonna 2500 miljardiin euroon, 

 

Sankareitakin on ollut; ennen muuta palveluviennissä.

Uusi yliopistojen tutkimus näet kertoo, että palvelujen vienti on jo korvannut Nokian puhelinliiketoiminnan romahduksen vaikutuksen viennin kotimaisessa arvonlisässä.

 

Palvelujen vienti oli viime vuonna 36 prosenttia viennin yhteenlasketusta arvonlisästä. Asia on merkittävä myös talouspoliittisen päätöksenteon kannalta, ”jossa pitäisi nähdä isompi kuva pelkän hintakilpailukyvyn ja tavaraviennin sijaan”, sanoo yksi tutkijoista.

 

Suomi pelaa eilisen kuvioilla vaikka esimerkiksi viennissä on tapahtunut merkittävä rakennemuutos älyn ja osaamisen suuntaan, ennenkaikkea tietoteknisten palvelujen kasvun myötä. Suomesta kannattaa nyt viedä muutakin kuin, Tauno Matomäkeä siteeratakseni ”hevosta suurempia laitteita.”

 

Kun maan talous jähmettyi ennätykselliseksi kymmeneksi vuodeksi tarvitaan lisää ja nopeasti tutkimusta johtamisen ja harjoitetun talouspolitiikan virheistä, jotta ne voidaan huomenna välttää, mutta myös yhtälailla esimerkiksi palveluviennin onnistumisen syistä, jotta hyvää voidaan hyödyntää ja tehdä päätöksiä oikean tilannekuvan pohjalta.

 

Asia on asianosaisille kipeä, mutta jo nautittujen suurten etujen vuoksi johtamisen ”totuuskomissiolla” olisi paikka.

Yliopistojen, Etlan ja VATT:n tutkimus jo osoittaa sen.

Nyt näyttää usein siltä ettei oikeaa tilannekuvaa ole ollut eikä ole oikein kellään.

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

OTA OSAA KESKUSTELUUN:

RADIOSSA

RADILOGO ohjelma ja Hegel.jpg
Olemme myös radiossa. Kuuntele lyhyt esittely
tai mene nettiradion ohjelmasivuille
Televisiossa
Näyttökuva 2019-1-2 kello 15.38.30.png
Osallistu
LINKKIPALLOMERI.jpg
kolmas_draft1 – Kopio.jpg
Tieto-ekirjat
Näyttökuva 2018-10-21 kello 18.53.41.png