© 2017- BY VELI-ANTTI SAVOLAINEN ". Proudly created with Wix.com

PUUKKOJA TEROTETAAN PUOLUEISSA

November 4, 2017

 JAN VAPAAVUORI PELAA OMAA PELIÄÄN

KOKOOMUKSEN PUSSISSA.

 

Poliittinen tilannekatsaus

lupaa maalisvaaleja

Suomen satavuotisjuhlien alla ei kokoomus uskalla hallitusta kaataa, pitää ehkä katsoa presidentin vaalitkin, mutta sitten niin puolueen talousänkyröitä kuin ei-sosiaalitanttojakin alkaa galluphuuma houkuttaa kohti ennenaikaisia vaaleja.

 

 

1. KANNATUSMUUTOKSIA. YLE:n puoluekannatustutkimus kertoo kummia. Kokoomus on noussut omalle tasolleen niinistö- ja vapaavuorilisillä vaikka muuta kuin sote privatiosintikiristys, uusivaaliuhkaus ja maakuntalahjonta ei ole saatu aikaan.

Kahden oman presidenttiehdokkaan vetoapu on tehnyt aikaisemminkin suurimman puolueen kun se on ajanut kaksilla tai kolmilla rattailla ihan minne vain. Ilman Jan Vapaavuorta ja hänen äänipottiaan puolue olisi hävinnyt vielä enemmän viime kunnallisvaaleissakin.

 Ylivoimaa.

 

Ääniharava Sauli Niinistöhän kävi keräämässä ratkaisevat äänet edeltävät vaalikaudet.

Nyt kokoomuksen etumatka antaa sille ässät käteen suhteessa keskustaan, joka kateudesta sinisenä yrittää pitää Juha Sipilän kummallista hallituskorttitaloa pystyssä maakuntareformin vuoksi.

 

Keskustan sisällä kytee jo vaikka ei voinut olla epäselvää, että tästä vaalikaudesta ja tarvittavista likaisista töistä puolue ei selviäisi ilman menetyksiä.

 

Hallituskorttitaloa pitää koossa vain juhlavuosi; ei olisi sopivaa suistaa maata hallituskriisiin ennen juhlapäivää. Kokoomus joutuu odottelemaan myös Sauli Niinistön riemuvoittoa täyden edun saadakseen ja ollakseen sitä vaarantamatta. Muiden puolueiden ehdokkaiden nöyryytys vaaleissa korostaa vielä asetelmaa, Pekka Haaviston ehkä selvitessä kunnialla ensimmäisestä ja ainoasta kierroksesta.

 

Tasavallan uusi, käytetty Presidentti tuskin haluaa tammikuisen valintansa jälkeen, kesäteatterin sapettamana, taistella merkityksensä menettäneen hallituksen puolesta.

On vain soten ja maakuntauudistuksen heikko liima, joka pitää hallitusta koossa ensi keväänä. Kokoomuksen itseluottamuksen täytyy olla suuri jos se luulee saavansa uudenkin hallituksensa muut puolueet markkinaterveyslinjalleen. Itseluottamukselle on toki perustansa kun katsoo kuinka se pienimpänä on vienyt hallituskumppaneitaan ja oppositiota.

 

Keskusta ymmärtää tilanteen luonteen. Se kutsui reservistä Timo Laanisen Juha Sipilän esikuntaan Pääministerin erityisavustajaksi. Laaninen kertoi itse Facebookissa lupautuneensa vain pätkätöihin tammikuun loppuun saakka.

Hänellä on aina ollut realistinen kuva asiain tilasta.

 

 Aseveliakselia herätetään henkiin.

 

2. SDP MIELISTELEE JO ASEVELJEÄ. Aina pyrkivä Timo Harakka on jo ehättänyt jo ehdottamaan uutta hallituspohjaa, jonka muodostaisivat Kokoomus, SDP ja Vihreät. Vuonna 2009 puolueen pelastusselvityksen laatinut Antti Kalliomäki esitti vaaleja 2011 varten hallituksen rakentamista SDP:n vihreiden ja vasemmiston varaan aatteellisen linjan ja värin näyttämiseksi.

 

SDP päätyi kuitenkin Kataisen hallituksen apupuolueeksi.

 

Timo Harakka esittää samaa waterloota jo nyt haistaen, hän kuten Antti Rinne ja Touko Aalto ärhäkkäässä väittelyssä torstaina televisiossa, että hallitus on kypsynyt hajoamaan. Kokoomuksen ja keskustan varapuheenjohtajien ylivakuuttelu ja keskustelun vaalipuheluonne kertoivat miten vaaleihin jo valmistaudutaan.

 

Väliin sattuvat vielä presidentinvaalit ja vasemmiston nöyryyttävä, kaikkien aikojen heikoin vaalimenestys; nykyluvuilla alle viisi prosenttia yhteensä.

 

 

Jussi Halla-ahosta ei tulekaan Pääministeriä.

 

3. JING JA JANG HEIKKENIVÄT. Perussuomalaisten kannatus on romahtanut YLE:n tutkimuksessa kolmanneksen Turun tragediasta ja Laura Huhtasaaren hupailuista huolimatta. Samat kolme prosenttia kannatustaan menetti toinen keski-ikäinen puolue, Vihreät, vanhoille puolueille.

 

Jing persut ja jang vihreät ovat ruokkineet toisiaan fillarikommunismin ja pöljärasismin välisessä poliittisessa erilliskuplassa. Nyt kun Suomi ei olekaan islamisoitunut eikä naisia ole joukkoraiskattu, mutta myöskään Natsi-Suomi ei ole syntynyt, on puhti katoamassa asialistan lyhyyteen molemmissa päissä.

 

Jussi Halla-ahon ja Touko Aallon rautakaupan myyjän innostavuusasteelle yltävä, toistaan muistuttava miimi ei hurmaakkaan kuten kesän puoluekokouksissa hurmaantuneet luulivat. Vihreillä on kannatustaso edelleen huippuluokkaa vaikka heiluri jatkaa niin monasti nähtyä liikettään pienenevän kannatuksen suuntaan. Vain yhden asian persuille kohtalon kellot kohti mitättömyyttä soivat - niin on moniosaajaksi ryhtynyt jangvihreä liike todistanut.

 

 

4. NOUSU VOI PÄÄTTYÄ. Nyt maa alkaa juhlia suuria saavutuksiaan, huomaamme olleemme menestystarina ja saamme kenties kuulla kehua ja uusiakin asioita sotamuistelujen ohella, Sote ja maakunta saavat sijaansa hyvän Suomen kuvaa, kertomuksia kuinka menneet sukupolvet antoivat eivätkä vain ottaneet.

 

Kun sitä seuraa kansalaissodan muistot keväällä, syntyy vanhoista asioista uusia mielikuvia jotka muuttavat mielikuvia.

Voiton juhlia ei siis kannata vielä pitää kun talouden kasvuakin uhkaa maailmalla moni asia,

 

Suomi ansaitsee kuitenkin hallituksen ilman keinotekopohjaa,

 

 

 

Juttu julkaistu Hämeenlinnan kaupunkiuutisissa 4.11.2017.

 

 

Jaa kavereillesi, työkalut alla.

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

OTA OSAA KESKUSTELUUN:

RADIOSSA

RADILOGO ohjelma ja Hegel.jpg
Olemme myös radiossa. Kuuntele lyhyt esittely
tai mene nettiradion ohjelmasivuille
Televisiossa
Näyttökuva 2019-1-2 kello 15.38.30.png
Osallistu
LINKKIPALLOMERI.jpg
kolmas_draft1 – Kopio.jpg
Tieto-ekirjat
Näyttökuva 2018-10-21 kello 18.53.41.png