© 2017- BY VELI-ANTTI SAVOLAINEN ". Proudly created with Wix.com

YHDEN PUOLUEEN URHEILUSTA on tullut rakennusoikeusvipu - jolla tehdään satoja miljoonia

 

 

 

KOKOOMUS VALTASI

URHEILUELÄMÄN YKSINOIKEUDEKSI

VALTAKAUDELLAAN

 

Donald Trumpin kisaillessa syksyllä 2017 omien urheilijoidensa kanssa kansallislaulukäyttäytymisestä kokoomuksen eduskuntaryhmän ex-puheenjohtaja, silloinen eduskunnan II varapuhemies, Lentopalloliiton entinen puheenjohtaja Arto Satonen twiittasi niin paksua köyttä, että tunsin vereni kuumemmaks´ja päätin oikaista hölynpölyn ja sirkushuvin twitterissä.

 

Tämä on kertomus siitä miten toimii hän; ken ei tohdi antaa leipää, panem, vaan jakaa hurmatakseen sirkushuveja; circenses. Roomassa ja Sisiliassa ollaan tästä kateudesta kipeinä.

 

Arto Satonen twiittasi syksyllä:

Onneksi Suomessa urheilu on saatu erotettua politiikasta! #trump #NFL

 

Ja vielä lisää:

Onko puurot ja vellit sekaisin? Tarkoitin sitä, että Suomi on päässyt puoluepolitikoinnista urheiluseuroissa, joka sotki 70-ja 80-luvulla.

 

Arto Satonen on siis sitä mieltä, että ajat urheilussa ovat paremmin kun siellä ei enää politikoida.

 

Katsotaanpa kuinka asian laita on.

 

 

Satonen on toiminut itse Suomen olympiakomitean valtuuskunnan jäsenenä (2004–2007), Suomen Keskusshakkiliiton puheenjohtajana (2004–2007). Lisäksi Satonen on toiminut Suomen Lentopalloliiton puheenjohtajana (2012–2014)

Satonen on ollut pitkään aktiivinen urheilun saralla,toiminut Vammalan lentopalloylpeys VaLePan varapuheenjohtajana (2004–2011).

Vapaa-aikanaan Satonen pelaa kertomansa mukaan tennistä ja rantalentopalloa ja seuraa pallopelejä. Suosikki jalkapallossa on Everton.

Arto Satonen.

 

Satonen on SM-tason ”puoliammattilaiseksi” Wikipediassa luonnehdittu shakin pelaaja, joka sijoittui syksyllä 2010 kolmanneksi shakin avoimissa Suomen mestaruuskilpailuissa ja aoli mukana voittamassa Vammalan Shakkikerhon ensimmäistä nopean shakin joukkueiden Suomen mestaruutta vuonna 2012. Hän on eduskunnan moninkertainen shakkimestari.

 

Kokoomusurheilun kummisetä

Politiikka ja urheilu eivät ihanteissa muka liity toisiinsa, mutta ovat kuitenkin identtisiä

kaksosia.

Katsokaa nyt vaikka tätä Jokerien kotisarjaa KHL:ää. Sitä johdetaan Venäjän

valtion ylimmältä portaalta. Jo vilkaisu KHL-seurojen omistajapohjaan kertoo, että ne ovat

liitettävissä presidentti Vladimir Putiniin.

 

KHL on venäläisen politiikan pehmeää valtaa, jonka satojen miljoonien eurojen

kaasuttama sateenkaari on koko entisen neuvostoblokin ja sen kaasunostajien yllä, mutta

päämäärä muistuttaa ja innostaa muistamaan vanhaa hyvää aikaa, kun kaikki olimme

samaa imperiumia.

 

Presidentti Putin sanoo itse, HS:n mukaan, olleensa koko hankkeen isä. Hän haluaa siitä vastakkainasettelua amerikkalaisten kanssa ja yhteenkuuluvaisuutta omaan Venäjää suurempaan reviiriin.

 

 

Suomessa jääkiekossa ei valtaa käytä Palloliiton miehenä valtion Presidentti, vaan, yhä vaan, putiniksi putinin paikalle on valittu Kalervo Kummola, kokoomuspoliitikko ja entinen

kansanedustaja.

Kummola on kokoomuksen urheilun kiistaton johtaja, jolla on valta hallussa. Hän johti  

suosituimman lajin liittoa. Hän on Olympiakomitean suurin vaikuttaja ja erikoispalkintojen valitsija. Hän on yhä kansainvälisissä huippuasemissa IIHF:n varapuheenjohtajana. Hän on istunut eduskunnassa, Hän johtaa suurta Pirkanmaan kokoomuspiiriä, oli 2014 kokoomuksen puoluehallituksen jäsen.

Kummolalla on vuosia ollut oma loistava bisnes mediayrityksistä hjalleihin asti. Sen

kirkkain helmi, tv-tuotantoyhtiön rinnalla, on ollut Jokerit, jossa seuran pääomistaja 1988-

92. Kummola on ollut tiedettyä suurempi vaikuttaja.

Harry Harkimoa Jokerien pelastamisessa 1990-luvun alussa auttoivat ratkaisevasti Kummola ja kokoomuksen entinen hallintojohtaja Aarre Lepistö, joka silloin oli jo kokoomusmandaatilla Raha-automaattiyhdistys RAY:n toimitusjohtaja.

 

Myöhemmin Harkimon vaimosta Leenasta tuli kokoomuksen kansanedustaja sitten ehdolla eduskuntaan oli Hjalliksen poika Joel.

 

Hjalliksella on ollut vielä kansanedustajanakin oma poliittinen tv-show ja hän vastasi kokoomuksen presidenttiehdokkaan Sauli Niinistön kampanjan varainhankinnasta jo 2012.

Harkimo nousi vastikään otsikoihin kaupallisen teeveen pelastajatoimikunnan puheenjohtajana, MTV sai miljoonapotin.

 

Kummolan kotikenttä on Tampereella, mutta kummolavalta ulottuu Vierumäeltä,

Kansakoulunkujalle, eduskuntaan, valtioneuvostoon, Zürichiin, Minskiin ja Moskovaan

saakka.

 

Helsingin Sanomien kuukausiliitteessä Kummola kertoi yhteyden syntymisestä Stubbin

perheeseen. Vuonna 1976 SM-liigan toimitusjohtajaksi ehdolla oli Kummolan lisäksi

Helsingin IFK:n vahva mies Göran Stubb. Länsirannikko ja tamperelaiset äänestivät

johtajaksi Kummolan. Kummolan siirtyessä puheenjohtajaksi tuli Göran Stubb

toimitusjohtajaksi. Miehet ovat läheisiä ystäviä, perhetuttuja.

 

Kummola rehvasteli suhteillaan Hesarissa näin: “Sehän on normaali homma.

Verkostoituminen on hyväksyttävämpi nimi sille. HV, hyvä veli, siinä on aina vähän

sellainen huono soundi. Mulle se on ihan sama, miten kutsutaan, lopputulos on sama

kuitenkin. Kyllä nää hommat pirun paljon perustuu henkilökohtaisiin suhteisiin. Jos sulla ei

ole niitä, niin hukassa olet."

"Vaikka Hartwall-areena on julkisuudessa mennyt aika lailla Hjalliksen piikkiin, niin kyllä me

sitä yhdessä tehtiin. Ja Jääkiekkoliitto sen tontinkin sai alun perin." 

 

Satosen sato

Katsotaanpa miten epäpoliittinen 2010-luku oli Satosen johtaessa Kokoomuspuolueen eduskuntaryhmää viime vaalikaudella:

 

Kokoomus näet on valloittanut Suomen urheiluelämän niin, ettei siellä ole muilla enää juuri tilaa.

 

 

KOKOOMUKSEN VAIKUTUSVALTAORGANISAATIO URHEILUSSA

Puolueella on hyvät asemat urheilun huipulla, Olympiakomiteassa, Supertähti oli tietenkin 2014 Jääkiekkoliiton puheenjohtaja IIHF:n varapuhenjohtajaja Jääkiekkosäätion puheenjohtaja Kalervo Kummola komitean valtuuskunnan varapuheenjohtaja.

Olympiakomitean hallitukseen kuului kokoomuksesta Olli-Pekka Karjalainen, Susanna Rahkamo, valtuuskuntaan Kummolan lisäksi Sari Multala ja Sanna Lauslahti.

 

Jääkiekko on Suomen suurin sporttirahasampo ja poliitisen vallan löhde, jota on alettu suosia kaavoituksessa myös kauppa- ja viihdekeskus, asuntorakennuslisillä miljardimitassa mm. Helsingin, Turun ja Tampereen parhailla paikoilla.

 

YLEn MOT-ohjelma kertoi syyskuussa että rakennusliikkeet ovat nykyään erityisen urheiluaktiivisia, sillä eri puolelle Suomen kaupunkeja ideoidaan nyt stadionhankkeita, joissa urheilupaikkojen siivellä saadaan rakennusoikeutta julkisille tiloille, mutta ennen kaikkea asunnoille. Kaupunkien keskustamaan asuinrakennusoikeus on tonttimaan ja kerrosneliön ansiotonta arvonnousua, millä rakentajat tekevät suurimman tilinsä.

 

Kokoomus oli valtapuolue kaikissa kolmessa kaupungissa.

 

 Tampereelle tulee tälläinen urheilupyhättö.

kuva studio Davis Liebesking.

 

 

”Moni kaupunkien jättihanke kuten Tampereelle rautatien päälle rakennettava Kansi- ja areena tai Helsingissä Töölönlahden rantaan vireillä oleva HIFK:n ja sen yksityisrahoittajien yhteishanke ovat saaneet alkunsa muualla kuin kaupungin avoimessa valmistelukoneistossa,” kertoi MOT.

 

Helsingin Uutiset paljasti jo 2014, että jääkiekolla markkinoidun hankkeen taustaneuvotteluissa oli ollut mukana myös rakennusliike SRV. Julkisuudessa hankkeen puuhamiehet ovat Helsingin IFK:n ja perustetun halliyhtiön väkeä. Rahoittajista on julkistettu muun muassa Taaleri Oyj, jota vetää kokoomuksen rahoittajana tunnettu Peter Fagernäs, entinen kokoomusnuori.

 

Tampereella Tammelan vanhan jalkapallokentän tilalle nousee uuden stadionin lisäksi asuntoja ja julkisia tiloja. Idea tuli rakennusyhtiö Lemminkäiseltä, joka saa palkkioksi puolet stadionin asuinrakennusoikeudesta ilman kilpailutusta, kertoi MOT.

Kaavoituksen, puoluerahoituksen ja urheilun kytkeminen ei ole poliitiikka kun kokoomus demariaseveljen kanssa sitä junailee, se on maan tapa.

 

 Don Kalervo - kabinettien capo di tutti capi.

 

Jääkiekko on kokoomuksen suosikkilaji on kokoomuslaistern bisnes; 2014 jääkiekkoa komensi siis Kalervo Kummola, entinen kokoomuksen kansanedustaja ja Tampereen kunnallispolitiikan pitkäaikainen voimamies.

 

Rinkiin kuuluu kovia kokoomusnimiä kuten Harkimon perhe Leena, Joel ja Hjallis sekä Jari Kurri.

Oli tietenkin myös Stubbit; Göran ja Alexander Kalervo Kummolan kummipoika.

 

Petteri Orpo on TPS:n vaikuttaja, ministeri Jari Koskinen on ollut HPK:n toimitusjohtaja ja on sen hallituksen puheenjohtaja, Sinuhe Wallinheimo JYP, Timo Jutila, Tappara, Martin Saarikangas Blues, Risto Dufva JYP>lukko>Jukurit ja Juhani Tammminen ovat epäpoliittisen Jääkiekko-kokoomuksen vaikuttajia.

 

 Suomen Urheiluliiton pitkäaikainen

puheenjohtaja Ilkka Kanerva.

 

Kokoomus vaikuttaa myös muissa lajeissa, Ilkka Kanervan pitkäaikaisen puheenjohtajakauden jäljiltä ennen niin poliittinen yleisurheilu on epäpolitisoitunut marginaalipuuhasteluksi, mutta auttanut Kanervan lisäksi Lasse Virenin eduskuntaan kokoomuksen edustajaksi ja edesauttanut myös Olli-Pekka Karjalaisen korkeaa urheiluvaikuttavuutta.

 

Hiihtoliitossa Kokoomuksen kovin luu on ollut kansanedustaja Marjo Matikainen-Kallström, ampumahiihdossa oli Kokoomusjohtoisella vaalikaudella kansanedustaja Olli Nepponen puheenjohtajana ja purjehduksessa-olymiakomiteassa kansanedustaja Sari Multala. Lentopalloliittoa johti Arto Satonen itse ja Tennistä Jan Vapaavuori.

 

 Kokoomusaatelin sisällä tennis on läänitetty Jan Vapaavuorelle,

jonka tontilla on myös Helsinki.

 

Taitoluistelun puheenjohtaja oli Susanna Rahkamo,ja uintivaikuttaminen kansanedustaja Sanna Lauslahden hallussa. Eduskunnan silloinen puhemies Sauli Niinistö oli Suomen Palloliiton puheenjohtaja ennen nykyhommiaan.

Koululiikuntaa epäpolitisoi kansanedustaja Raija Vahasalo.

 

Sporttipoliitikko Alexander Stubb liikkuu paljon.

 

Kovat kokoomusvaikuttajat silloinen Pääministeri himourheilija Alexander Stubb ja lajin huippu Pauli Kiuru keräsivät pisteet triathlonin siivin.

 

Kokoomuksen Urheilukartelli sen Pääministerikaudella.

 

 Kokoomuksen kokonaisäänimäärä oli 599 138 vuoden 2011 eduskuntavaaleissa. Urheiluvaikuttaja kansanedustajat toivat siitä yli neljänneksen 167 155 ääntä.

Urheilujoukkue puolueen sisällä onnistui hyvin ja käyttää valtaa.

 

Piilopolitikointia

 

Tutkija Päivi Frantsi sanoo, että urheilun sisällä tai jopa tietyn lajin sisällä syntyy

totuuksia, joiden kumoaminen tai kyseenalaistaminen ei ole helppoa. Näitä totuuksia

luovat ne, joilla on urheilukulttuurissa valtaa.

 

Valtaa pitävien totuus ja tarinat kuunnellaan siis parhaiten. Nämä totuudet myös

muokkaavat lajin ja urheilijoiden toimintaa ja käyttäytymistä, olemassa olevien totuuksien

suuntaa.

 

Max Weberin klassisen määritelmän mukaan ”valta on se todennäköisyys, jonka mukaan

henkilö voi saada tahtonsa läpi vuorovaikutussuhteissa vastustuksesta huolimatta.”

 

Sosiologien mukaan valta ei ole yksilöön liittyvä ominaisuus, vaan suhde ihmisten välillä.

Siksi uusi teknologia ja digisosiaalisuus ei ole vailla merkitystä eikä ainakaan pyrkimystä.

Kun me olemme painumassa yhtenäismediasta omille teillemme Facebookiin ja Twitteriin,

omaan sarjaselfiekuvaan Instragamiin, lähtee fiksu vallankäyttäjä perään kuin kaveriksi,

mutta todellisuudessa varmistamaan valtaansa ja keräämään suosiota.

 

Katso vain mistä hekin twiittavat tai postaavat: Itsestään; siis - kato mitä mä puhuin, missä

mä olin missä mä esiinnyn, - mitä te tykkäsitte?

 

Valta kätkeytyy ja piiloutuu vallitseviin rakenteisiin ja pyrkii hyödyntämään niitä. Yksilö ei

välttämättä edes huomaa olevansa vallan käytön kohteena. Politiikka on kadonnut

politiikasta, aatteen korvaa pehmeän vallan käyttö.

Pehmeän vallan, kuten urheilun, avulla kovat jätkät saavat oikeuden kovalle vallallle

kansan viihtyessä sirkushuveissa katsomassa matsia.

 

Urheilukartelli

Urheilun, etenkin huippu-urheilun, laajentuessa ja kaupallistuessa siihen on tunkeutunut

monenlaisia ikäviä lieveilmiöitä. Rahan merkitys huippu-urheilussa osana viihdeteollisuutta

on kaikissa muodoissaan kasvanut.

 

Näitä epäkohtia hoidetaan globaalissa urheiluperheessä yhteisellä tavalla; hurkastelulla.

 

Sopupeli, hallidiilit, doping, homofobiat, seksuaalinen häirintä, huliganismi tai rasismi antavat hyvän aiheen olla eettinen ja moraalinen. Silti pääasiasta, urheilun korruptiosta ja hyvistä veljesjärjestelmistä ei puhuta. Koska me kaikki olemme siinä osallisia tai haluamme ainakin osingoille.

Parhaimmillaan kilpailujärjestäjien, kisakaupungin yleisön, median ja televisioyhtiöiden

synnyttämä kuvio perustuu eri asioiden jättirituaaliin huomion saamiseksi.

Sen pyhättö on jokaviikkoinen paremmalle väelle suljettu Aitio.

 

Suurten urheilujuhlien aikaan pyhätön muodostaa vaikuttamisen kohteena olevan lauman johtajien erityinen reviiri, valvottu ja aidattu juomistila, stadionien tai hallien VIP- tai fanialueilla tapahtuva hyvin tärkeiden ihmisten keskinäinen ja himottu kohtaaminen. Välillä, jos väkeä ja kameroita on paljon, käydään istumassa myös kansan ja heikomman aineksen edessä kunniakatsomoissa.

 

Vaalitorien soppakanuunoiden ja vanhojen äkäisten äijien ikävien kysymysten sijaan

poliitikko kohtaakin urheilutapahtumassa fanilauman jakamattoman suosion, jolle

lisäsuosion jakaminen on mannaa.

 

Näitä laumanjohtajien kohtaamisia varten yritykset hommaavat kalliita aitioita ja telttoja,

joiden tähtiä ovat tähtivieraat, kuten ministerit. Kaikki sanovat tulleensa katsomaan

urheilua, useimmat kuitenkin näyttämään itseään.

 

Urheilun käyttäminen pehmeän vallan välineenä on muuttanut asioiden luonteen. Urheilijat

ovat kauppatavaraa. Kaupan päätuote on huomio, kilpailua on rajoitettu suljettuihin

sarjoihin.

 

Markkinat ovat ottaneet otteen, mutta itseasiassa uusliberaalissa urheilutaloudessa vapaakauppa ei pelaa, koska onkin luotu kilpailua rajoittavia kartelleja

kuten suomalaisessa jääkiekossa.

 

Kilpailumuoto on nykyään suljettu sarja, johon ei pääse pelaamalla, vaan pelimerkeillä. Jalkapallossa urheilugladiaattorit saavat varautua siirtoihin orjakaupan tavoin, mutta Kroisoksen ehdoin.

 

Onneksi Arto Satonen twiittasi:

Onneksi Suomessa urheilu on saatu erotettua politiikasta! #trump #NFL

 

Siitä pääsi huomaamaan kuinka puhtoista reilua peliä muut poliittiset puolueet urheilevat verrattuna kaavoitus-piilovaikutus-tekopyhäiljöihin verrattuna.

 

Jaa juttu eteenpäin ole hyvä- alla siihen työkalut.

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

OTA OSAA KESKUSTELUUN:

RADIOSSA

RADILOGO ohjelma ja Hegel.jpg
Olemme myös radiossa. Kuuntele lyhyt esittely
tai mene nettiradion ohjelmasivuille
Televisiossa
Näyttökuva 2019-1-2 kello 15.38.30.png
Osallistu
LINKKIPALLOMERI.jpg
kolmas_draft1 – Kopio.jpg
Tieto-ekirjat
Näyttökuva 2018-10-21 kello 18.53.41.png