© 2017- BY VELI-ANTTI SAVOLAINEN ". Proudly created with Wix.com

JOHAN NYT ON MARKKINAT: Miksi terveydestä tuli ansaintaväline?

 

SOTE-pelin potissa on 60 miljardia euroa.

 

Yhteiskunnan palvelujen ydin, sen eettisesti tärkein osa, vastuu yhteiskunnan jäsenten hyvinvoinnista, hengestä ja ruumista ollaan luovuttamassa bisneksen kouriin ilman mitään käsitystä seurauksista.


Nyt tiedetään, nähdään, on todistettu, että yksityistämisestä ei ole juurikaan hyötyä kuin harvalukuisille omistajille, vaikka potilaan valinnan vapaudesta puhutaan.

 

"Oikeistolle" keskittäminen on myös talouspoliittinen uskomus. Uusliberaali hallintoajattelu, jota kutsutaan nimellä NPM, new public management 1. ajaa heikkoa yhteiskuntaa, jossa palvelut tuottaa yksityinen sektori.

Uusliberaalissa mallissa valtioilta ja kunnilta, siis näiltä tilaajilta, annetaan, ilman todistettavaa yleistä etua, tehtäviä ”tuottajille” huiman katteellisiksi veroparatiisibisnekseksi terveydenhuoltoa ja vanhusten hoitoa myöden.

 

Tilaaja, tähän saakka kunta,myöhemmin maakunta maksaa usein - ja lopulta väistämättä monikansalliselle tuottajalle poliittista ylihintaa ja saa vastikkeeksi maksimoitua voitontavoittelua.

Sillä on harvoin kykyä ja organisaatiota seuraamaan miten tuottaja toimii. Eihän kunnalla tai maakunnalla ole kokemusta yritystoiminnan valvonnasta kuin vanhoista laitoksistaan.

 Muistatteko ministeri Henna Virkkusen karttaharjoitukset viime vaalikaudella.

Paljonkohan sekin maksoi?

 

Tähän lääkkeeksi tarjottiin 2011-2015 Jyrki Kataisen ja kuntaministeri Henna Virkkusen kuntaliitos-karttaharjoituksia vaikka kyse on systeemisestä ongelmasta.

Lopulta yritettiin parlamentaarista mallia vastoin perustuslakia. 

Kun siitä ei tullut mitään lähtivät Juha Sipilän kepun uusliberaalit voimat siirtämään sotea keskustan valtapiirille maakuntatasoon. Samalla kokoomus Alexandert Stubbin johdolla lehmänkauppasi läpi ”valinnan vapauden”, joka tarkoitti toiminnan toteuttamista yhtiömuodossa ja yrityshengessä.

 

Siinä ei ole sinänsä mitään väärää - periaatteessa – jos ei välitä taaskaan, että veronmaksajien vuosisadan saatossa maksama järjestelmä kiinteistöineen saattaa siirtyä veroa välttävien ruotsalaisten, brittien ja amerikkalaisten terveysjättien kermankuorintapaikaksi.


Tämä kehitys ei ole pakko, se on ollut vain poliittinen valinta 2000-luvulla. 

 

Suuri vaara on, että tämä yhteiskunnan alasajoa ja markkinapolku muuttuu pääväyläksi sotesotkun, kuntaravistuksen, vallattoman maakuntahallintohimmelin ja kolmen miljardin tuottavuusloikan alkaessa toteutua.

 

Hankkiakseen maakuntahallinnon keskusta ja perussuomalaiset-siniset antoivat periksi kokoomukselle ”valinnan vapaudessa” - missä sinänsä ei ole mitään vikaa. Sehän saattaisi eläkeläiset, lapset ja vähävaraiset vihdoin samaan asemaan työterveysetuja saavaan väestön kanssa.

 

Taustalla oli kuitenkin myös vahva epäily pyrkimyksistä; siirtää terveydenhoito markkinoille.

 

Pääministeri Sipilä kuitenkin lupasi, että näin ei käy.

 

 
Arvoisat poliitikot, olkaa hyvä ja helikopteroikaa itsenne ylös katsomaan koko kuvaa kun olette tuumaustauon toisensa perään ottaneet!

 

Järjestelmää ei korjata vain muuttamalla yksikkökokoa tai vastuullista järjestäjää jos koko järjestelmä on sisältä tehoton, unohtaa systeemisyistä pääasian potilaan kokonaispalvelun, toimii kurjan tietotekniikan varassa, ei hallitse hallinnointia ja omaa jo orastavaa moraalikatoa.

 

Sen pelastaa nyt - onneksemme - vain sairaanhoidon ja sosiaalityöntekijöiden korkea perusammattitaito.

 

Suomessa yhtiöittäminen ymmärretään väärin: tulot tuottajalle, riski ja lisälasku tilaajalle ei ole markkinataloutta - vaan röyhkeää.

 

Julkinen sektori on joka tapauksessa vastuussa siitä, että palvelut ovat olemassa. Jos yksityinen palveluntuottaja menee konkurssiin, niin julkisella sektorilla on vastuu järjestää ne palvelut itse - ainakin kunnes uusia palvelun tuottajia löytyy.


En ole yksityistä liiketoimintaa vastaan, päinvastoin.

 

Mutta tätä opillista neuvostomallia, jossa yksityinen tuottaja tekee voittoa tilaajan riskillä en ymmärrä taloudellisena toimintana.

 

 

TERVEYTESI 

ON PUNNITTAVANA

KOLMAS

ITSENÄISYYSTAISTELU-

KIRJAN KIINNOSTAVASSA LUVUSSA.

 

VOIT LUKEA SEN TÄSTÄ: klik

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

OTA OSAA KESKUSTELUUN:

RADIOSSA

RADILOGO ohjelma ja Hegel.jpg
Olemme myös radiossa. Kuuntele lyhyt esittely
tai mene nettiradion ohjelmasivuille
Televisiossa
Näyttökuva 2019-1-2 kello 15.38.30.png
Osallistu
LINKKIPALLOMERI.jpg
kolmas_draft1 – Kopio.jpg
Tieto-ekirjat
Näyttökuva 2018-10-21 kello 18.53.41.png