© 2017- BY VELI-ANTTI SAVOLAINEN ". Proudly created with Wix.com

YRITYSTUET. Pyhä lehmä Neuvostosuomessa

October 6, 2017

 

Miljardien edestä rahaa siirtyy veronmaksajilta poliitikkojen erityissuosiossa ja suojelussa olevien yritysten omistajien taskuun.

Niillä kannustetaan kannattamattomaan liiketoimintaan ja estetään kilpailua.

Kokoomuksen ja keskustan hallitus ei suosi markkinoita vaan liike-elämän saavutettua etua.

 Petteri Orpo ei kannata markkinataloutta vaan tukee liike-elämää.

  Hallitus ei uskalla puuttua tukiaisiin vaan on sen sijaan hölmöillyt lisää: leikannut tukea tutkimukselle ja tuotekehitykselle, mikä olisi toimiva ja koettu keino uuden synnyttämiseen.

   

  Hallitus toimii siis miljardimäärässä päinvastoin kuin pitäisi jos yritystoimintaa halutaan kehittää. Se puhuu rakennemuutoksista mutta edistää jättisummin pysähtyneisyyttä.

   

  Kun loppuun saakka katsotaan, kaikki mukaan laskien, verotukia jaetaan Suomessa huikeat 25 miljardia euroa vuodessa pelkästään verotukina, joita on 200.

  Meistä kaikki nauttivat näistä verotukiaisista.

   

  Yritysten suoria rahallisia tukia on vähemmän kuin jättimäisessä verotukimuodossa jossa arviot ovat olleet 4-10 miljardiin. kyse on vain siitä mitä lasketaan mukaan.

  Aiemmin keväällä julkistetussa virkamiesraportissa oli laskutapa toinen, mutta mittava sekin neljä miljardia kun yritystuen määrityksessä jätettiin pois mm. arvonlisäveroalennukset ja listaamattomien yhtiöiden osinkojen verotuki.

   

  Hyödyttömiä esimerkkejä

  Vattin tutkimus 2016 kertoi, että valtio tukee turhaan energiasyöppöjä yrityksiä vuosittain noin 200 miljoonalla eurolla. Tutkimuksen mukaan mikään ei osoita energiaveron palautusten tukeneen näiden yritysten kilpailukykyä. Toiminta on lisäksi ristiriidassa Suomen ilmastotavoitteiden kanssa.

  - Energiatuet suosivat vain olemassaolevaa tuotantorakennetta. Näin niistä tulee tulppa talouden uudistumiselle, kun uusilla yrityksillä ei ole samoja mahdollisuuksia kuin olemassa olevilla, sanovat ekonomistit.

   

  Valtiontalouden tarkastusvirasto piti muutaman vuoden takaisessa raportissaan verotukia ”poikkeamina”, jotka monimutkaistavat verojärjestelmää. Jorma Ollila vaati tukien lakkauttamista jo 2010. Jyrki Kataisen hallitus lupasi ryhtyä toimiin 2013, Juha Sipilä 2015.

   

   

   Juha Sipilä ei kannata markkinataloutta vaan tukee liike-elämää.

   

  Kukaan ei tee mitään. Elinkeinoelämä arvostelee tukia mutta kun kohteena oma ala, tuille löytyy välittömästi ymmärrystä. Poliitikolle vahingonteko liittyy ääntenkalasteluun, oman vaalipiirin työpaikkoja halutaan turvata tuilla, vaikka ne loppupeleissä voivat koitua jopa vahingoksi.


  Tutkijoiden mukaan yritystukien rakenne on ison remontin tarpeessa, koska osa tuista on vääränlaisia ja kohdennettu väärin.

  ”Kielteiset yritystuet ovat lisääntyneet. Nämä tuet kohdistuvat perinteisiin toimialoihin ja niissä vanhoihin yrityksiin. Tämä on hälytysmerkki,” varoitti Elinkeinoelämän tutkimuslaitos viime vuonna.

  Yritystuista vaikuttavimpina tutkijat pitävät erilaisia innovaatiotukia. Nämä tuet on suunnattu esimerkiksi yritysten tuotekehitykseen ja kansainvälistymiseen, ja niitä myönnetään 350 miljoonan euron edestä kun hallitus leikkasi niitä toimikautensa alussa.

   

  Elinkeinotoiminta saa kaikista verotuista kymmenen miljardia, alkuperäisen ”kestävyysvajeen” määrän, kertoi VATT;n erikoistutkija Timo Rauhanen Helsingin Sanomissa. Hän sanoo, että yritysten tukeminen on monessa mielessä haitallista. Silti Suomessa ei edes valmistella pitkän aikavälin suunnitelmaa tukien leikkaamiseksi, ja päätöksiä verotuista on tehty pahasti puutteellisin perustein.

   

  Ei valmistella vaikka Pääministeri itse todisti eduskunnan edessä keväällä vain kymmenen prosentin 3,8 miljardin euron suorista yritystuista tuottaneen jotain.

   

  Suora tuki on yritykselle annettavaa silkkaa rahaa. Verotuki puolestaan tarkoittaa sitä, että tiettyjä yrityksiä tai toimialoja suositaan perimällä niiltä alempia veroja kuin muilta. Verotukia ovat esimerkiksi eri alojen nauttimat alennetut sähköverokannat ja verovähennykset, joita tietyillä aloilla voi tehdä.

   

  Verotukien ongelma on, että epätasainen verotus vääristää kannustimia ja ohjaa tuottamaan kysynnän sijasta hyödykkeitä, joiden verotus on alhainen. Tukien avulla pahimmillaan yrityksiä kannustetaan kannattamattomaan liiketoimintaan eli niille maksetaan siitä, että ne muuttavat ”arvokkaita panoksia vähäarvoisiksi tuotoksiksi.”

   

  Kokoomuksen ja keskustan harhaoppi

  Me puhumme avoimesta taloudesta ja markkinoiden suosimisesta mutta todellisuudessa keskusta ja kokoomus eivät siis suosi markkinoita. He vain puhuvat markkinoiden suosimisesta, mutta tosiasiassa suosivat liike-elämää - suuria yrityksiä ja pysähtyneisyyttä. Ne ovat näin kapitalismin kerettiläisiä, harhaoppineita ajamassaan markkinataloudessa.

   

  Samaa tukias>pysähdys ideaa noudatettiin Neuvostoliitossa tunnetuin seurauksin.

   

  Tämäkään rakenneuudistustarve ei ratkea ilman tekoja. Niitä Sipilän hallitus ei kuitenkaan aio tehdä vaikka noususuhdanne olisi juuri oikea aika hoitaa asiaa.

   

  Seuraus on jo näkyvissä - Suomi on putoamassa kyydistä ellei panna vauhtia uuden tekemiseen.

   

  Tätä päivää ja tulevaisuuttakin hallitaan Suomessa vielä mallein, jotka on kehitetty teollisen yhteiskunnan vakaampiin ja yksinkertaisempiin oloihin.

  Perinteiset hierarkkiset, pitkälle eriytyneet ja tiukasti tulosohjatut organisaatiot eivät kuitenkaan enää pysty vastaamaan uuden toimintaympäristön asettamiin haasteisiin.

  Teknologinen ja lähi- ja vertaistalouteen, siis uuteen jakamisen malleihin perustuva taloudellinen ja työn automaatiosta seuraava murros on muuttamassa toimintaympäristöä nopeasti kiihtyvällä vauhdilla.

  Rakenteet, toimintamallit ja instituutiot muuttuvat ja katoavat nyt nopeasti.

  Täytyy olla valmis uuteen tapaan toimia koska vanhaa bisnesympäristöä ja maailma ei kohta enää ole.

   

  Vanhan toiminnan hyödytön tukeminen on nyt siis kolminkertainen virhe.

  Tässä suhdannetilanteessa ei tarvitse pelätä ”työllisyysseurauksia” mihin valtiovarainministeri Petteri Orpo viittasi tukiaisten jatkamisperusteissaan poliittisille toimittajille 2016.

   

   

   

   

  Share on Facebook
  Share on Twitter
  Please reload

  OTA OSAA KESKUSTELUUN:

  RADIOSSA

  RADILOGO ohjelma ja Hegel.jpg
  Olemme myös radiossa. Kuuntele lyhyt esittely
  tai mene nettiradion ohjelmasivuille
  Televisiossa
  Näyttökuva 2019-1-2 kello 15.38.30.png
  Osallistu
  LINKKIPALLOMERI.jpg
  kolmas_draft1 – Kopio.jpg
  Tieto-ekirjat
  Näyttökuva 2018-10-21 kello 18.53.41.png