© 2017- BY VELI-ANTTI SAVOLAINEN ". Proudly created with Wix.com

PELASTA MAAILMA: jaa tavaroitasi, lainaa, älä omista yksin

August 4, 2017

LIFESTYLE

Kurkista huomiseen:

Meidät on opetettu, itse asiassa hölpäytetty, omistamaan tavaroita joiden käyttöaste on olematon.

- Se tulee kalliiksi.

- Oma kama yksinäistää. Tavaraa voi rakastaa -mutta se ei rakasta takaisin.

 

 

 

Tehkäämme siis vallankumous.

Katso pari kuvaa niin pääset juoneen kiinni:

 

 Sama juttu koskee bisnestä:

 

1. MAILMAN OMISTAJAT. Sveistiläinen finanssijätti Credit Suisse on selvittänyt taas vaurauden jakaantumista maapallolla.

Maailman rikkain prosentti ihmistä omisti 50.8. prosenttia maailman vauraudesta 2016, Päästäksesi jo rikkaimman kymmenyksen joukkoon sinulla pitäisi olla 71 600 dollarin omaisuus, mikä aika monella suomalaisella on.

Silti puolella maailman aikuisista on vaurautta vähemmän kuin 2220 dollaria - köyhin viidennes omistaa alle 248 dollaria. Tuloerot kasvavat koko ajan.

 

2. OMISTAMISEN SURKEA TYPERYYS. Amerikkalaistutkija April Rinne kävi Suomessa puhumassa maailmanlaajuista renesanssia elävän jakamistalouden puolesta. Helsingin Sanomien haastattelussa suomalaisjuurinen Rinne kertoi, että tätä jakamistaloutta eli tilojen, tavaroiden ja taitojen jakamista, ohjaa kolme periaatetta: resurssien tehokas käyttö, joukkoistaminen ja yhteisöllisyys.

 

Siis ennen muuta taloudellinen järki jonka taustalla on ihmisten kanssakäyminen ja halu jakaa.

 

Olemme sairastaneet konsumerismin vitsautta laajassa mitassa vasta toisen maailmansodan jälkeisen, mielikuvamainonnan synnyttämän tavaranpalvonnan mielenmuokkauksen ajan.

Aivopesusysteemissä asemamme kansalaisena mitataan ja määritetään kuluttamisen perusteella. Ihmisenä meidät mitataan omistamisen määrän mukaan kulutuskykyisyyden mitatessa muka onnellisuutemme määrää.

 

Nämä ovat puolivuosisadan aikana syntyneitä arvostuksia, sen ajan hedelmä minkä maailma on mitannut itseään Bretton-Woodsin kokouksesta 1943 bruttokansantuotteella joka mittaa ”tuottavuutta” - siis tavaramäärän kasvua - menestyksen mittarina.

 

Tämä on johtanut maailman luonnonvarojen nopeaan ylikäyttöön, jäteongelmiin ja velkaantumiseen kaikilla talouden sektoreilla yritysten ylituottaessa kultaisia vasikoita seisomaan käyttämättöminä toisensa kadottaneiden, yksinäisyyttä sairastavien ihmisten kaappeihin seisomaan. Rinne sanoo, että ”pakkomielteisellä omistamisella on myös sosiaaliset vaikutuksensa.”


”Surullista ironiaa on, että kun rakensimme omistajuutta suosivan mallin, eristimme itsemme yhteisöistä. Minulla on linnani ja leluni ja sinulla on omasi. En tarvitse naapureiltani mitään. Tuloksena on aika yksinäinen yhteiskunta.”

 

 

3. TULE RIKKAAKSI: LOPETA OMISTAMINEN. Maailmantaloudessa on käynnissä globalisaation rinnalla toinenkin megatrendi: glokalisaatio; paikallinen, jakamiseen perustuva toimintamalli, joka voi pelastaa niin oman vaurautesi kuin luonnonkin. Jakamistalous voimistuu teknologisen kehityksen myötä, mutta sen idea on ihmisyhteisön ikäinen.

 

Nykyinen mun-mun-mun lelujen omistamisen vaihe on vain lapsuudestamme syntynyt ilmiö.

Sen taustalla on suuri, harkittu mieleenvaikuttaminen, kulutuksesta on tehty hyve ja ainoa tie, jotta yritysten jatkuva tavarantuotanto voidaan saada jatkumaan: kansan tuotetta mittamaalla meitä punnitaan siis tavarana.

 

Kuka tästä hyötyy?

 

Pääosin 150 suurta monikansallista yritystä ja ne omistava finanssimonopoli.

Hyödyn tästä saa maailman rikkain yksi prosentti ihmisiä.

Maailman talous on perustunut tuottavuudelle, kulutukselle, omistajuudelle ja työllisyydelle.

 

Nyt jokainen näistä neljästä on rajussa muutoksessa.

 

Vastakkain muutoksessa on keskittyvä omistaminen ja hajauttava, paikallisuutta vahvistava jakaminen.

Ei kapitalismi ja sosialismi.

 

4. JAA JA LAINAA: Vallankumous on korviemme välissä ja asenteissa.

- Jos paperikone ei tehtaassa käy yli 90 prosentin käyttöasteella tulee yhtiölle vaikea aika. Sen jokainen ymmärtää - mihin se ymmärrys loppuukin.

Sen sijaan koneistamme itseämme alle prosentin käyttöasteella toimivin porakonein, sijoitamme pääosan vuodesta tyhjänä seisoviin kesämökkeihin, veneisiin ja autoihin pääosan tuloistamme. Niin, vaikka kimppaomistus; esimerkiksi vuokrarenkaat ja uudet jakamistaloustavat airbnb, citycar- autotarvittaessa, tori.fi ja kierrätysjärjestelmät ovat jo totta ja kasvavat räjähdysmäisesti.

 

Kahden vuosikymmenen päästä autoa ei omista kuin ökyrikas tai hölmö, koska se tulee kutsusta kotiovelle ja vie sinut ja naapurin kanssa itseohjautuvasti kirjaston varastohalliin hakemaan tarvittavat lainattavarat.

 

Jakamistalous on, kuten olen monasti kirjoittanut, lähitalouden vahvistaja ja toimii paikallisesti

 

Se kunta joka osaa organisoida oman resurssina uudelleen jakamalla mitä sen asukkailla ja yhteisöillä on, menestyy pääomien vapautuessa ja yhteisöllisyyden lisääntyessä.

 

Uusi älykunta on mukavampi ja halvempi paikka asua, jopa komerotilaa on enemmän. Parkkitaloja ei tarvita torien alle ja ruokaa saa paikalliselta tuottajalta.

 Ihmiset ovat taas, kuten itsenäisyyden alla ja jälkeen tehdä asioita yhdessä.

Syntyy monistuvia -hyvin asioiden - kierteitä,

joilla on muukin funktio kuin kuluttaminen.

Tässä esimerkkejä uusista ja vanhoista omista jutuista.

 

 

Ajattelen vaikkapa kituvaa Postia - tai lehden jakeluyhtiötä, mikä uusi bisnessauma olisi organisoida paikallinen jakamistalous.

 

Uusien kunnallispäättäjiemme tehtävä on miettiä mikä kunnan tehtävä nyt on kulutusmallien ja omistuksen saadessa uusia muotoja.

 

Tämä ei ole sosialismia ei hippihommaa tai viherpiiperrystä vaan glokaali megatrendi.

 

Veli-Antti Savolainen

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

OTA OSAA KESKUSTELUUN:

RADIOSSA

RADILOGO ohjelma ja Hegel.jpg
Olemme myös radiossa. Kuuntele lyhyt esittely
tai mene nettiradion ohjelmasivuille
Televisiossa
Näyttökuva 2019-1-2 kello 15.38.30.png
Osallistu
LINKKIPALLOMERI.jpg
kolmas_draft1 – Kopio.jpg
Tieto-ekirjat
Näyttökuva 2018-10-21 kello 18.53.41.png