© 2017- BY VELI-ANTTI SAVOLAINEN ". Proudly created with Wix.com

POLITIIKKA: Kesäyön unelmain jälkeen herätään ankeaan syksyyn

July 29, 2017

Suomen 100-vuotias itsenäisyys juhlitaan ramman hallituksen johdolla keskellä presidentinvaalikampanjaa.

Talous kasvaa yhtiöiden tulokset laskevat.

Suomi suostuu kirisitykseen.

Mitä ihmettä?

 

1. HALLITUS ON VAILLA POHJAA. Hallituksen juonikas manööveri perussuomalaisten puoluekokouksen jälkeen oli niin värikäs ja poikkeava, ettei sen seurauksia juuri ole ajateltu. Sopulit, lehdistökin on ollut - saatuaan Porissa sopuilla ja valokeiloja - kovin vaitelias.

 

Kesäuni on kuitenkin pian ohi, paluu arkeen tapahtuu muuttuneissa oloissa. Hallituksen kannatus on mennyt; päähallituspuolueen kannatuksesta on hävinnyt viisi prosenttia vaaleista – neljännes – toiseksi ”suurimmalta” hallituspuolueelta, siniseltä toivoliikkeeltä lähes kaikki, yli 18 prosentin vaalikannatuksesta. Kolmas, ennen pienin hallituspuolue, kokoomus on nyt suurin ja johtaa sitä lähellä olevan Pääministerin avulla hallituksen politiikkaa.

Me puhumme mielellämme Donald Trumpin ”mandaatin”, valtuutuksen ja ”legitimiteetin”, oikeutuksen hauraudesta ja arvostelemme moraalia, joka sen takana on. Uutiset poliittisesta vehkeilystä ovat arkipäivien uutisvirtaa Yhdysvalloista.

Omaan napaan emme katso emmekä edes peiliin.

 

Hallituksella on jäljellä puolet toimikaudestaan.

Sille näyttää käyvän kuin edeltäjilleen, loppukausi menee plörinäksi. Näin kävi Matti Vanhasen hallitukselle vaalirahakohujen jälkeen 2010 Pääministerin erotessa kesken kauden ja uudistusten pysähtyessä kesken syvän talouskriisin. Seuraavallakin Jyrki Kataisen hallituskaudella Pääministeri löi hanskat tiskiin kesken kauden ja pakeni onnettomimman ministerinsä Henna Virkkusen kera Brysseliin hyvään virkaan. Loppukautta vallitsi Alexander Stubbin onneton kabinetti, joka äänesti lopulta omia esityksiään vastaan.

 

 

 Viime vaalikaudella Juha Sipilä ehdotti hallitukselle soten viemistä maaliin parlamentaarisen yhteisvalmistelun kautta. Nyt se ei hänelle käy.

Käy siis huonosti koska kestävää yksimelisyyttä ei saada aikaan.

Pääministeri on valinnut nukkehallituksen tien.

Se pysäyttää politiikan - tas kerran.

Neljän vuoden hallituskaudet toimivat 2-3 vuotta....

 

Hallitusten toiminta suunnitellaan neljäksi vuodeksi kerrallaan, niiden toimintakyky näyttää säilyvän vain runsaat kaksi vuotta. Hallitusohjelmat jäävät toteutumatta pääasioissa.

Edellisellä kaudella päädyttiin oppositiojohtaja Juha Sipilän ehdotuksesta ja Timo Soinin säestäessä parlamentaariseen pelastusyritykseen kun hallituksen päähanke kuntakarttauudistus ja sote yritettiin pelastaa. Nyt Sipilä kieltäytyy laajasta valmistelusta vaan puskee sotea, kotikunnan itsehallinnon riisumista ja tsaristisia maakuntakuvernementteja läpi enemmistöpohjalla - jota ei enää ole olemassa.

 

Ei tarvita suurempia ennustajalahjoja sanomaan mitä tästä seuraa.

 

2. TALOUS NOUSEE, YRITYSTEN TULOKSET EIVÄT. Kvartaalitalouden kakkosvaiheen tulosjulkistuksen pörssissä ovat yllättäneet ennustajat kuin bruttokansantuotteen kasvu Nordean pääekonomistin. ”Tuloskauden alku osoittaa odotusten suomalaisyhtiöiden tuloskehitystä kohtaan olleen turhan korkeita,” kertoi ruotsalaispankki, joka juuri oli korjannut puolella pieleen mennyttä BKT:n kasvuennustettaan.

 

Meklarit puhuva Pörssistä kuin se olisi elävä olento. Nyt se oli ollut ”alakuloinen” eli pettymyksiä on saatu enemmän kuin myönteisiä yllätyksiä. Kurssit ovat pudonneet erityisesti konepajayrityksissä rajusti.

 

Miten yritykset ovat itse reagoineet laskeviin kursseihin, epäonnistumiseensa? Hyvittelemällä pikavoitoin, jakamalla voitot omistajille peittämään liikkeenjohdon epäonnistumiset, huonot tulokset myötätuulessa.

Tästäkin seuraa pään tuleminen vedättäjän käteen yritysten kehittämisen jäädessä taas toissijaiseksi asiaksi.

 

Keisarilla ei ole vaatteita! Keisarilla ei ole vaatteita!

 

Ylipalkattu yritysjohto on keskittynyt vain saneeraukseen ja nyt nousun alettua ei edelleenkään hallitse itse substanssia: liiketoimintaa, kehittämistä ja markkinointia. Tämä on karmea tosiasia sillä jollei viidenneksen devalvoitunut halpa euro, EKP:n setelipainajaiset, Suomen omat neljän miljardin yritystuet, kuudella prosentilla alennettu yritysvero, kelamaksujen alentaminen miljardilla, kolme nollatason palkkakierrosta, viimeksi kiky, auta, niin mikä sitten?

Keisarilla ei ole vaatteita! Johtaja on keskittynyt omaan etuun - yrityksen huominen kärsii tästä.

Suomi seisoo ahneen ajan savijaloilla.

 

 

 Miten reagoisit jos Sauli Niinistö heittäisi

toimittajia vankilaan 40 vuodeksi?

 

3. TURKKILAISTA ARKEA. Lainaan löysästi radiosta kuulemaani kommenttia: "asia on sama jos Sauli Niinistö määräisi oikeuslaitoksen tuomitsemaan Yleisradion toimittajat 40 vuodeksi vankilaan ”Mitä Vittua” – MV-lehden artikkelin julistamien totuuksien perusteella.” Turkissa on menossa poliittinen vainoaalto jonka silmään joutuu nyt erdoganshariaoikeudessa lehdistö. Aiemmin on puhdistettu yliopistot, koulut, hallinto, isät, äidit, armeija...

 

Eurooppa pelkää että Turkki avaa rajan pakolaisten tulla. Suomi haluaa jatkaa kauppasuhteita Turkkiin. Vastalauseita ei esitetä. Arvojen Eurooppa on arvoton laskelmoidessaan pikavoittoja, joista seuraa huomisen jättitappioita.

 

Shame on us! Mikä häpeä.

 

Turkin vainoharhainen diktaattori vangitsee

toisinajattelijoita ja kiristää Euroopan Uninonia.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

OTA OSAA KESKUSTELUUN:

RADIOSSA

RADILOGO ohjelma ja Hegel.jpg
Olemme myös radiossa. Kuuntele lyhyt esittely
tai mene nettiradion ohjelmasivuille
Televisiossa
Näyttökuva 2019-1-2 kello 15.38.30.png
Osallistu
LINKKIPALLOMERI.jpg
kolmas_draft1 – Kopio.jpg
Tieto-ekirjat
Näyttökuva 2018-10-21 kello 18.53.41.png