© 2017- BY VELI-ANTTI SAVOLAINEN ". Proudly created with Wix.com

ISO MIES TOUKO AALTO: Onko hänestä suurmieheksi?

July 5, 2017

 

"Näkevätkö vihreät tarpeeksi lähelle? " kysyin Hämeenlinnan kaupunkilehdessä allaolevassa jutussa ja haastan vihreiden vaikuttajia teesillä esittämään oman antiteesinsä:

 

Persujen vaihtoviikkojen jälkeen on aika katsoa mitä suosituimmille puolueille kuuluu.

 

1. VIHREÄ TOUKOAALTO. Touko Aallostako Pääministeri Juha Sipilän jälkeen?

Se on vihreiden märkä uni, todennäköisyydeltään kuitenkin yhtä vahvalla pohjalla kuin ”sininen tulevaisuus.” Vaikka¨puoluejohtajan nimessä on kevään merkkejä ja hän on kotoisin Kehä ykkösen pohjoispuolelta on tavoitteeseen pitkä matka.

Aallon valinta oli viisas tikki Vihreiltä,Emma Kari ei ole lainkaan niin vakuuttava poliittinen toimija kuin Aalto.

 

Aalto yrittää profiloitua asiakeskeisenä ja uudistavana johtajana, jolla on esittää ratkaisuja. Hän on miettinyt niitä valmiiksi ja selvisi ensimmäisten päivien julkisuusrumbasta hyvin.

 

 

Touko Aallosta tuli Vihreiden puheenjohtaja.

Mutta onko hän uusi uudistaja?

 

Timo Soini valitsi vihreät ja vasemmiston, fillarikommunistit menettämänsä puolueen päävastustajaksi viime vuosiksi. Se auttoi vihreitä, jotka pääsivät valokeilaan ja profiloitumaan äärikansallisen persujengin ja ahdasmielisen sinisiksi haaveilijoiksi muuttuneiden puoluepomojen vastakohdaksi – vastavoimaksi. Vasemmiston voima ja sana ei ole siihen kantanut, sosialidemokraateilla ahdistaa niin paljon ettei hyviä neuvoja ole.

 

Paalupaikalle noussut kokoomus on huomannut vihreän vaaran ja aloittanut hyökkäyksen. Helsingissä se sai kuntavaaleissa vielä torjuntavoiton Jan Vapaavuoren avulla, mutta köniinsä kaikkialla muualla maassa.

Vastahyökkäys on alkanut vihreiden leimaamisella ”populisteiksi” ja ”stalinistien” jatkeeksi sekä käymällä kimppuun piipertäjävihreiden hassuimpiin ideoihin.

 

Touko Aalto sanoo olevansa talouspolitiikassa samoilla linjoilla kuin demareista pääpelaajasiirrossa kokoomukseen hankittu ekonomisti-kansanedustaja Juhana Vartiainen. Siis uusliberaali markkinatalousmies.

 

Sitä hämärtääkseen oikean strateginen tiedottaja on kaivanut esiin Touko Aallon 19-vuotiaana kirjoittaman tekstin, jossa hän kertoo viehtymyksestään kommunistiseen ajatteluun. Se mikä teki Björn Wahlroosista markkinaväen Jumalan on Aallolle perkeleestä. Siis muuttunut mieli.

 

Aalto on iso mies ja saa paljon sympatiaa aluksi, hän esiintyy jo ja kun joku neuvoo ajamaan parran pois vaalien alla, sieltä näkyy pitkä mies, jota kokoomuslainen majurin rouvakin voi äänestää.

Ajan riento, kriisitila luonnossa auttaa vihreitä väistämättä tulevina vuosina jos heillä on esittää uskottavia suuria linjoja. Touko Aalto näyttää yrittävän hahmottaa niitä. Suuri linja näyttää olevan ekologinen kestävän kehityksen periaate kaikessa päätöksenteossa: ihmisen pitää sopeuttaa toimensa luonnon lakiin, kiertokulkuun.

 

2. PIENI ON KAUNISTA. Vihreiden puolueväki halusi valita maakuntien miehen, Jyväskylän äänikuninkaan johtoonsa, jotta cityvihreiden ”kaikki Helsinkiin” linja ei pilaisi valtakunnallisia mahdollisuuksia.

 

Maailmanmuutos ja älylaitteiden synnyttämä suuri murros tukisi tätä ajattelua jos vihreät sen oivaltaisivat. Sen sijaan, että tyhjennetään kaupunkien ulkopuolinen Suomi 6-10 kaupunkiin pitäisi nähdä mahdollisuudet mitä digitalisaatio, uusi jakamistalous ja tekoäly, älykylät ja – kunnat - voivat tarjota maailmassa, jossa etäisyyksillä ei ole merkitystä ja aika on kadonnut - jos sen älyää.

 

Maapalloistumiskehityksen,tämän globalisaation rinnalle syntyy uudessa taloudessa myös paikallisuuutta, pienuutta, joustavuutta, ekologisuutta ja älytekniikkaa vauhdittava glokalisaatiokehitys.

 

”Lähitalous” on paluuta pienten toimijoiden tuotantoon, kun suuret tuotantolaitokset ja raskaat pitkät kuljetusjärjestelmät vähenevät luonnottomuuttaan mahdottomina. Työ muuttaa muotoaan; kansalaispalkkalaiset elävät jakamistaloudessa uuta työkulttuuria ja parempaa elämää. Kylissä verkotutaan kaiken maailman kyliin.

 

 

Esitän teesin ja haastan antiteesiin Sinut Touko Aalto (Jyväskylä), Sinut Osmo Soininvaara (Helsinki) Sinut Rauli Virtanen (Espoo).

 

 

Vihreät ovat väärässä metropolipolitiikassaan. Glokalisaatio

olisi maan kannalta viisaampaa politiikkaa. Jakamistalous ja työn muutos mullistavat Juhana Vartiaisen opit.

 

(Antiteesit julkaistaan parin viikon sisään täällä)

 

 

"Touko Aallon pitäisi nähdä lähelle

yli cityvihreiden metropolistamisen."

 

Niin myös uusien kuntapäättäjien.

 

Uusi kunta on 20 vuoden kuluttua jotain aivan muuta kuin nykyinen. Nyt käynnissä olevaa muutosta ei kuitenkaan kunnallisvaalipuheissa edes mainittu.

 

Muutoksen laajuutta kuvaa Saksan liittokansleri Angela Merkelin tuore lausuma, jossa hän varoitti itseohjattavien autojen olevan kiellettyjä 20 vuoden päästä koska itseohjautuvat autot ovat turvallisempia ja ekologisempia. Maailman pikkupoikia syvästi järkyttänyt lausunto sisältää mitä tuleman pitää ja pidemmälle ajateltuna mitä uusi jakamistalous mahdollistaa kamamaailmassa.

Olen tehnyt tämän asian laajennuskirjoituksen erityisesti kuntapäättäjiä ja tulevaisuusihmisiä varten. Alla teeman kartoitus tietoruutuina.

 

 

 

 

 

Hauskaa kesää ja kiitos.

 

Veli-Antti Savolainen

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

OTA OSAA KESKUSTELUUN:

RADIOSSA

RADILOGO ohjelma ja Hegel.jpg
Olemme myös radiossa. Kuuntele lyhyt esittely
tai mene nettiradion ohjelmasivuille
Televisiossa
Näyttökuva 2019-1-2 kello 15.38.30.png
Osallistu
LINKKIPALLOMERI.jpg
kolmas_draft1 – Kopio.jpg
Tieto-ekirjat
Näyttökuva 2018-10-21 kello 18.53.41.png