© 2017- BY VELI-ANTTI SAVOLAINEN ". Proudly created with Wix.com

SUOMELLE MILJARDIN KAUPAT: Kiinalainen ajattelu on muuta kuin luulet

July 2, 2017

(Päivitetty taustajuttu).

Pääministeri Juha Sipilänkesäkuisen Kiinan matkan aikana  allekirjoitettiin enemmän erilaisia kauppa-, investointi- sekä aiesopimuksia kuin koskaan aiemmin suomalaisministerin vierailun yhteydessä. Erilaisia sopimuksia allekirjoitettiin 54.

Saavutus oli usean vuoden korkean tason poliittisten keskustelujen ja valmistelujen huipentuma.

- Sopimukset voivat tuoda Suomeen tulevina vuosina useita miljardeja euroja erilaisina investointeina ja kaupallisena yhteistyönä”, kertoo Suomen Kiinan suurlähettiläs Marja Rislakki.

Yli 60 henkisellä yritysvaltuuskunnalla oli muutamassa päivässä yhteensä satoja tapaamisia, joissa etsittiin konkreettisia yhteistyöhankkeita presidentti Xin huhtikuisen Suomen vierailun aikana annetun kumppanuusjulistuksen pohjalta.

Kiinaa kannattaa nyt opiskella koska maailma muuttuu sen näköiseksi. Kansalaismedia kertoo miten Kiinassa ajatelaan ja luo yhteyden sieltä myös Afrikkaan.

 

 Kiinalaisia on enemmän. He tuovat nyt maailmaan vaurautta. Suomi saa osansa.

 

 Juha Sipilä kävi Kiinassa liikemiesten kanssa, Miljardin diilit (54 kpl) tuliaisina.

Se kertoo missä mennään. Tämän eteen oli tehty pitkään työtä.

 

 

.

 

Donald Trumpin hulluttelu hautaa viime vuosisadalla alkaneen Amerikan ajan vääjämättömästi historiaan. Kuten kävi Yhdysvaltain entiselle emämaaller Britannialle ja sen imperiumille, jossa "aurinko ei koskaan laskenut."

Nyt aurinko alkaa nousta idästä. Kiina astuu maailman veturiksi ja johtoon. Pian myös toinen miljardia suurempi ,valtakunta; Intia siirtyy maailman mahtien joukkoon, nousuaan tekee myös valtavien resurssien Afrikka.

Jotta emme mene liikaa aikojen edelle kerrotaan nyt ensin vasta kiinalainen juttu:

 

KATSO MYÖS TIETORUUDUT jutun lopusta.

 

Amerikkalaismielinen Helsingin Sanomat uhrasi huhtikuussa sivukaupalla tilaa Kiinan presidentin valtiovierailulle teemana olipa pömpöösiä touhua - kun ei edes vastattu (HS:n) toimittajien kysymyksiin.

Pömpöösistä puhuville HS:n toimittajille kehottaisin katsomista peiliin ja lehden arkistoon.

Aloittaa voisi vaikka pääkirjoitussivusta 1994 jolloin lehti ilmoitti kannastaan Suomen liittymisestä Euroopan Unioniin.

 

1. YLIMIELISYYTEMME. Asia on merkittäviä koska se kertoo kuinka ylimielisen väärin tulkitsemme maailmaa katsoessamme omaan napaamme.

 

Meitä valkoisia erottaa maailman enemmistöstä merkittävä kulttuuris-filosofinen kuilu.

 

Katsotaanpa ensin omaa suhdettamme demokratiaan oman talouspäämiehemme silmin:

”Markkinoihin verrattuna demokratia on kuitenkin usein melko tehoton ja/tai kallis. On siis järkevää vaatia, että sitä pitäisi soveltaa säästeliäästi.” kirjoitti Björn Wahlroos 2012 (Markkinat ja demokratia).

 

Markkinat ensin, kansa ja kansanvalta sitten.

 

Ajatus on vallalla.

 

 

 

2. FILOSOFIA KULTTUUREISSA on tärkeää ymmärtää koska lopulta se liikuttaa kansakuntia ja maanosia.

 

Kysymys kuka minä olen, jakaa maailman.

 

Kiinalainen yhteiskunta on hierarkkinen. Vanhempia tai esimiestä arvostetaan yli kaiken ja heidän sanansa on yleensä laki.

 

Kiina ei nojaa enää kommunismiin vaan taas konfutselaisuuteen.

 

Konfutselaisuus on Kiinan historiallinen liima. Konfutse (551-479 eKr.) oli filosofi ja hallitsijan neuvonantaja. Konfutsen mukaan elämän korkein päämäärä on elää sovussa maailmanjärjestyksen (tao) kanssa. Opin mukaan jumala tai jumalat eivät puutu maailman asioihin.

 

Konfutselaisuus on myös perusta valtarakenteelle. Klassisen opin mukaan taivas antoi mandaatin (tianming) hallitsevalle dynastialle tämän moraalisen ylivertaisuuden tähden ja toi mukanaan myös periaatteellisen vastuun toimia esimerkillisesti ilman itsekkyyttä julkisessa virassa. Hallitsemisen legitimiteetti nojasi taivaan mandaattiin ja kansan huomioon ottamiseen (minben): jos kansaa hallittiin väärin, mandaatti saattoi hävitä ja uusi mandaatin hallitsija ilmaantua vallankumouksessa (geming, taivaan mandaatin muuttaminen).

 

Konfutsen käsityksen mukaan ihmiset pystyvät toteuttamaan ihmisyytensä parhaita puolia vain muiden ihmisten keskuudessa.

 

Aasialainen ja afrikkalainen maailma yhtyvät näkemyksessä kuka minä olen. Ajattelussa kaikki on yhdessä, spirituaalinen maailma ja ruumis, henki, elämän jatkumo ja yhteisöllisyys. muutenkin kuin sanoilla. Kaikki, mikä on olemassa, on vuorovaikutuksessa muun kanssa. Tämän vuoksi ihmisen on pyrittävä jalostamaan luonnettaan, jotta hän voi hyödyttää valtiotaan ja samalla muita ihmisiä.

 

Jalot ihmiset ymmärtävät, mitä oikeamielisyys on, kun taas pienet ihmiset ymmärtävät vain hyödyn.

 

Kasvojen (mianzi) merkitys on Kiinassa äärimmäisen tärkeää. Kasvojen menettäminen on pahinta, mitä kiinalaiselle voi tapahtua. Se pyritään estämään tarkoilla kanssakäymisen säännöillä, kohteliaan käytöksen ja keskinäisen kunnioittamisen avulla.

 

Jos tätä ei ymmärrä, kaikkea voi verrata ”suomettumiseen” kuten Hesari teki.

 

3. JALO VAI PIENI. Mianzi on Kiinassa suhteen perusta, millainen ihminen olet: jalo vai pieni. Kyse on vastavuoroisuudesta: mitä sinä annat toiselle, millaiset kasvot eli kunnioitusta.

Kasvoja ei saa menettää, sillä se on kuolemaakin pahempaa.


Me olemme tottuneet sanomaan suoraan mielipiteemme, ilmaisemaan kantamme ja tunteemme. Suomalainen menee erityisen suoraan asiaan.

 

Kiinassa on toisin.

Kiinalaiset ovat täsmällisiä. Aluksi neuvotteluissa tutustutaan vastapuoleen ja luodaan ystävyyssuhteita - ja vasta sen jälkeen, kun ollaan jo vanhoja ystäviä, on diilin vuoro. Omaa mielipidettä ei pauhata, senioriteettia ja asemaa kunnioitetaan, kiinalainen kuuntelee ensin. Kauppasuhdetta pidetään ystävyyssuhteena ja ystävän sanaan voi luottaa.

 

4. UBUNTU.Sama tapa ajatella ME ennen Minää on vallalla Afrikassa. Siteeraan Steven Bikon, kansalaisoikeustaistelun murhatun sankarin kirjoittamaa:

 

”Läntinen yhteiskunta ylpeilee ja on varma etevämmyydestään teknisen osaamisensa vuoksi samalla kun se on kadottanut henkisen suuntansa.

Me uskomme, että pitkällä tähtäimellä Afrikan panos maailmalle tulee toiselta kentältä, ihmissuhteiden alueelta. Maailman suurvallat ovat tehneet ihmeitä teollisen ja sotavoimiensa mahdin kautta, mutta suuri lahja ihmiskunnalle saattaa silti tulla Afrikasta kun se antaa maailmalle ihmiskasvot takaisin.

 

Tämä edellä kuvattu on hyvä muistaa kun me leimaamme kaiken Kiinassa vain kommunistisen puolueen ajan seuraukseksi; ei, kyse on tuhansien vuosien traditiosta, kulttuurista.

 

Kohtaamme heitä, joita on Kiinassa 250 ja Afrikassa 200 yhtä meitä kohden, yhä enemmän, täällä, siellä ja maailmalla.

Pitää itse päättää onko syytä tuntea heidän tapojaan ja ajattelua vai olla vain suomalainen - jolle muut sopeutukoot.

 

KATSO MYÖS TIETORUUDUT kiinalaisesta ajattelutavasta ja kuvasta maailmaan

 Klikkaa kuvaa niin saat säätää sen vaihtumisvauhdin...

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

OTA OSAA KESKUSTELUUN:

RADIOSSA

RADILOGO ohjelma ja Hegel.jpg
Olemme myös radiossa. Kuuntele lyhyt esittely
tai mene nettiradion ohjelmasivuille
Televisiossa
Näyttökuva 2019-1-2 kello 15.38.30.png
Osallistu
LINKKIPALLOMERI.jpg
kolmas_draft1 – Kopio.jpg
Tieto-ekirjat
Näyttökuva 2018-10-21 kello 18.53.41.png