KOLMAS ELÄMÄ 2/8. Viisaamme vastaavat: Mitä hyötyä vanhoista on?


Katso koko ohjelma videolta tai Alfatvstä...

KOLMAS ELÄMÄ 2/8 TV.OHJELMA 36 MIN

Mikko Alatalo puhuu elämästään.

Viihdekonkari Päiviö Pyysalo kertoo miltä

eläkkeelläolo tuntuu ja vaikuttaa...


VIISAAT VUOROSSA TÄSSÄ OHJELMASSA:Taustaa teemallemme:

Suomalaiset elävät entistä vireämpinä, entistä pidempään.

Suomalaiset vanhat aikuiset ovat fyysisesti ja toiminnallisesti nuorekkaampia kuin koskaan ennen.

He, +65 vuotiaat, ovat myös vauraampia ja kuluttavat enemmän, tukevat lapsiaan ja hoitavat lasten lapsiaan, ovat pidempään mukana työelämässä.

He ovat kasvaneet kuluttajina arvoltaan kaksinkertaisesti 25 miljardiin euroon. Siis nuorille tuottoisammaksi viime vuosikymmenellä ja maksavat tuloveroa 6,3 miljardia euroa vuodessa.


Käsitys vanhuudesta ei silti ole muuttunut parempaan suuntaan.


Yhä ajatellaan, että harmaat leijonat ovat saaneet jo liiankin suuren siivun hyvästä elämästä, ja hyvä toimintakyky siihen päälle on ansaitsematonta bonusta ja nuoremmilta pois. KOLMAS ELÄMÄ on hyvä eletty elämä,joka vielä jatkuu terveenä pidempään. Pitkä eläkeikä on ikuinen koko ihmiskunnan suurin haave. Nyt se on toteutunut. Kolmas elämä puhuu asiaa ennen ihmisen rappetumistapahtumista, ollen kaikkien vanhojen aikuisten - ja lasten lasten - puolustaja. Tänään kysymme onko vanhoilla ihmisillä arvoa ehkä sitäkin mitä hyötyä heistä on… Gerontologia on MONITIETEISTÄ ikääntymisen ja vanhenemisprosessin tutkimusta. Se on eri asia kuin geriatria, joka on vanhuuden sairauksiin keskittynyt lääketieteen osa-alue.
Gerontologian professori Taina Rantanen sanoo, että vanhat ovat entistä nuorempia.
Tästä päästään hyvään alkuun,


Sitten vieraaksi tulee toinen viisaamme Gerontologian tutkimuskeskuksen johtaja Kirsi Lumme.Sandt, joka sanoo ettei nuori journalisiti liikkuu kokemattomuusalueilla puhuessaan vanhoista, eläkeläisistä.


  • 65 vuotiaat ovat tuottavampia. Kovempia kuluttamaan, tekemään töitä pidempään ja Omaksi ilokseen, he tekevät hoivatyötä omaishoItajina ja isovanhempia ja osallistuvat yhteiskuntaelämäään aktiivisesti, kukin yksilöllisesti. Osa tietenkään ei sairauden tai huonon taloudellisen aseman vuoksi.

Pitäisikö tämä uusi tilannne jotenkin mobilisoida vapaaehtoiseen liikekannalle panoon hyvän asian puolesta?1,146 katselukertaa

© 2017- BY VELI-ANTTI SAVOLAINEN ". Proudly created with Wix.com