top of page

MUUSUOMI. Kamerat kohti Lapinjärveä: kriisistä huolimatta ihmislähtöinen edelläkävijä





Carita Hällfors esittelee uutta navettaansa MuuSuomi ohjelmassa.


MUUSUOMI tv-ohjelma nyt LAPINJÄRVELLÄ

LAUANTAINA 24.10.2020 KLO 16.30-17.30


MUUSUOMI OSUUS OHJELMAN TOISELLA PUOLISKOLLA

Matka alkaa Porlammilta.



Lapinjärvi kertoo olevansa Itä-Uudenmaan yllätyksellisin, hauskin ja ihmisläheisin kunta. Kun kävimme täällä kuvaamassa viime keväänä, koronan ensimmäinen aalto oli päällä ja tulevaisuudessa näkyi synkkiä pilviä.
Kesällä kuntaministeri Sirpa Paatero lupasi, ettei yhtään kuntaa luokitella kriisikunnaksi koronatilanteen vuoksi, mutta heinäkuussa ilmoitettiin, että Lapinjärvellä aloitetaan elo- syyskuun vaihteessa kriisikuntamenettely, koska kunnalle kertynyt alijäämä on ollut yli sallitun rajan kahtena vuotena peräkkäin.

Mitkä ovat tunnelmat Lapinjärvellä syksyllä 2020. Kävimme katsomassa.


- Miksi tehdä sitä mitä kaikki muut tekevät? Miksemme voisi tehdä jotakin, mitä kukaan muu ei tee ja samalla ratkaista meidän ja muidenkin kuntien ongelmia?

Näin Lapinjärvellä pohdittiin jo vuonna 2014. Lapinjärvellä oli oivallettu tärkeä asia: kaikki hyvät asiat syntyvät yhdessä. Kunta ei voi yksin osata kaikkea ja näin ollen on tärkeää osata verkostoitua.

Lapinjärvellä kulkijaa odottaa kaunis pääraitti, kaunein kaikista esimerkkikunnista. Vanhat rakennukset, kivikirkko ovat kylä lähellä Helsinkiä.

Keltainen ja puinen kunnantalo keskellä kylää sai tien toisella puolella olevaan puistoon maitolaiturista valmistetun Pussauskopin kuvastamaan Lapinjärven kunnan johdon naisenergiaa, pehmeitä arvoja, joka on onnistunut ottamaan Lapinjärveläiset mukaan tekemiseen.



Nykyaikaisen innovatiivinen kunnanjohtaja Tiina Heikka pursuaa kuntalaisten kanssa lämpimiä aloitteita ja yhteisöelämää.

Rakkautta on ymmärrys siitä, että me kaikki olemme vain ihmisiä. Ja vielä keskeneräisiä. Haastan kaikki teidät Rakkautta on -kampanjaan suhtautumaan kanssaihmisiin rakkaudella – arvostavasti ja kunnioittavasti, niin tavatessa, selän takana puhuttaessa kuin sosiaalisessa mediassa”, kirjoitti kunnnajohtaja asukkailleen tässä taannoin.

”Me olemme kovia puhumaan. Sanon usein, että jos tavallisesti varaatte aikaa tunnin, niin varatkaapa Lapinjärvellä kaksi.”

Lapinjärven kunta kannustaa paikallisia toimijoita hakemaan joukkorahoitusta hyvien ideoiden toteuttamiseen. Koko Kylän Työhuone kokoaa eri alojen tekijöitä ja osaajia saman katon alle. Etätyöntekijät, yrittäjät, työttömät, eläkeläiset, opiskelijat, kaikki ovat tervetulleita työhuoneelle.


Lapinjärvellä asuu 2 706 ihmistä. Asukkaista kolmannes on ruotsinkielisiä.

Lisää väkeä houkutellaan; kunta toteuttaa uutta yhteisöllistä, puurakentamisen asuinaluetta Husulanmäelle. Alueen kaavoitustyö pohjautuu arkkitehti Hanna Jahkosen palkittuun diplomityöhön.


Matalan kynnyksen avustuksena toimii ns. Ihku-raha (300 euroa), jonka voi saada yhdistys, yritys tai yksityinen yhteiseen hyvään.

Yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyötä on Lapinjärvellä hyödynnetty isoissa ja pienissä asioissa. Haja-asutusalueen etäopetusta Lapinjärvellä on pilotoitu eMobiilikoulu-projektissa, jossa tarjotaan alakouluopetusta 500 km:n päässä olevaan Eskolan kylään.

Lapinjärvellä näkyy kukkaron pohja, siitä on tulossa kriisikunta.


Pyhäntä, Sysmä, Lapinjärvi.

Kolme uutta tarinaa, kolme erilaista taloustilannetta, keinovalikoimaa, erilaisia ratkaisuja. Yksi ja sama valtti: yhdessä tekeminen..


Lisäjakeluja:

YOU TUBE: HYVÄN PÄIVÄ: https://www.youtube.com/channel/UCUAMDFOJl2jD1yHPVE4bWsQ

KUMPPANIMEDIA: kaks.fi

KAKS ̶ Kunnallisalan kehittämissäätiö nostaa 30-vuotisen juhlataipaleensa kunniaksi esiin pienten kuntien elämää, erikoisuuksia ja vahvuuksia. Se tukee MuuSuomi ohjelmaa.


Pyhännän, Sysmän ja Lapinjärven sivut

1 135 katselukertaa
bottom of page