top of page

Kolmas elämä - kirja, joka osuu oman aikamme arimpaan kohtaan



Haluatko tietää, lukea, oppia ja nähdä tulevaisuutesi, mikä sinua odottaa kun vanhenet?

Tämä kirja avaa suljetun oven jokaisen suomalaisen tulevaisuuteen - vanhuuteen ja kuolemaan.

KOLMAS ELÄMÄ on silmät aukaiseva kuvaus aikamme suurimmasta megatrendistä, joka koskee meitä kaikkia koko ajan.

Olenko nuori vanha vai vanha nuori?

Mitä on olla vanha, miten keho kestää, mieli painaa, kestääkö rakkaus, mitä hyötyä pitkästä iästä on, millaista on olla rikkain sukupolvi ja sitten hiipua pois, ja miten tämä koronapiru muuttaa kokonaisen ikäryhmän elämän mahdollisuudet?

Kokemuskirjailija; vanha mies Veli-Antti Savolainen, 72, kertoo miltä tuntuu korona-ahdistukseen hyvät vanhuuden päivät menettäneen 900 000 suomalaisen riskiryhmän sisällä ja miten he selviävät kuoleman uhkansa arjessa.

Kolmas elämä kuvaa +60-vuotiaiden elämän ja kohtalon suurten sukupolvien tarinan, kirjoittajan omien havaintojen ja vertaisten kokemusten kautta.

Kirjan pohjalta nähdään samanniminen tv-sarja näiden sivujen multimedia 100+ ja verkkosivustot 2020-2021.




10 TEEMAA KOLMAS ELÅMÄ:

1. +65 VUOTIAIDEN ELÄMÄN AIKANA EI MUUTTUNUT VAIN KOKO MAAILMA VAAN MYÖS VANHAT PÄIVÄT.

Kirja kertoo jokaiselle eläkeläiselle, miten pidentynyt eläkeikä muuttaa tänä päivänä noin 1,6 miljoonan suomalaisen elämää. Eläkeikää vasta lähestyville kirja on kurkistus maailmaan, jota he eivät täysin tunne, ehkä vähän pelkäävätkin.

”Käsityksemme vanhuudesta on vanhentunut.”

2. VANHENEMISEN TAIDOT PITÄISI OPETELLA HYVISSÄ AJOIN.

On hyväksyttävä, että uusi vanhuuskäsite, tämä kolmas elämä, vaikuttaa koko yhteiskuntaan perusteellisesti, se on syytä oppia elämään.Taito vanheta on ymmärrettävä uudella tavalla.

3. KOLMAS ELÄMÄ ON KESKIÄIÄN JATKUMOA VAPAUDESSA TEHDÄ

KOLMAS ELÄMÄ on hyvä eletty elämä, joka vielä jatkuu, terveenä ja pidempään.

4. HOPEATALOUS. NYKYELÄKELÄISET OVAT HISTORIAN VAURAIN VANHA POLVI JA KULUTTAJARYHMÄ IKÄRYHMIEN KÄRJESSÄ

Koskaan aiemmin vanhat ihmiset eivät Suomessa voineet taloudellisesti näin hyvin.Vanhat näyttelevät siis nykyään paljon suurempaa osaa taloudessa kuin luulemmekaan.

5. ELÄKKEELTÄ TÖIHIN: PUOLET ELÄKELÄISISTÄ ON VALMIS TYÖN TEKOON. HE VOISIVAT RATKAISTA TYÖVOIMAPULAN JA OSAAMISVAJEEN

Nykyiset yli 65 vuotiaat ovat ”tuottavampia” kuin koskaan aiemmin.Tutkimusten perusteella 30 000 eläkeläistä kaipaa töitä. Yli 70-vuotiaista 40 prosenttia voisi kokeilla työntekoa. Se edellyttää työelämän muuttumista huomaamaan vanhojen vapaaehtoinen potentiaali.

6. TYÖTÄ TEKEVÄT ELÄKELÄISET OVAT JO NYT TALOUDEN MERKITTÄVÄ VOIMAVARA

Kun elämme niin paljon pidempään pitäisikö meidän olla "tuottavampia" - siis tehdä työtä?

7. VARAKKAAT ELÄKELÄISET MAKSAVAT SOLIDAARISUUSVEROA 2 PROSENTTIA YLI 47 OOO EURON TULOISTA

Vauraat eläkeläiset maksavat myös erityisveroa.

  • Eläketulosta maksetaan valtiolle tuloveroasteikon perusteella määrätyn veron lisäksi eläketulon lisäveroa, joka on ollut vuodesta 2018 eteenpäin 5,85 prosenttia siltä osin kuin eläketulo vähennettynä eläketulo-vähennyksellä ylittää 47 000 euroa vuodessa.

8. ELÄKELÄISKÖYHYYS TORPPAANTUU KUN KOHDENNETAAN TOIMENPITEET

Puoli miljoonaa eläkeläistä kituuttaa köyhyysrajan alapuolella.

  • Pienituloisia eläkeläisiä on 174 000, kun pienituloisuuden raja yksin asuvien osalta on alle 1200 € kuukausieläke. Vaikeudet kasautuvat erityisesti paljon sairastaville.

9. SUURIN MUUTOS KOSKI NAISIA JA RAKKAUTTA

Naisten vaikutusvalta Suomessa on syntynyt hitaasti, mutta varmasti kiihtyen suurten ikäluokkien myötä. Olemme yhden sukupolven aikana kokeneet koko aiempaa historiaa suuremman muutoksen naisen asemassa. Se on ollut suurin tekijä Suomen hyvinvoinnissa ja onnellistumisessa mutta ottaa myös joitain miehiä päähän.

10. KORONA MUUTTI KAIKEN JA TOI KUOLEMAN KOTIAKADULLE

Toivoimme että tauti pirusta hellittäisi rokotuksiiin. Sitten päärokote olikin vanhoille tyhjää kanssa.

SUURI AJATUS: SUKUPOLVIEN TYÖNTEKO PÄÄLAELLEEN

Työmarkkinoilla on tapahtunut kehitys, jossa yli kolmannes työvoimasta tekee osa-aikaista työtä, pätkä-, vuokratyöläisen tai tiIapäisen työtä. He ovat nuoria työntekijöitä jotka useimmiten haluaisivat vakinaista työsuhdetta.

Toisallta jopa 46 prosenttia 64-74 vuotiaista - heitä on 700 000, joista yli 300 000 ihmistä voisi harkita työhön paluuta - mutta kevyemmin ehdoin osa-aikaisina, pätkissä, halukkaina vuokratyöhön eli niihin työtapoihin joihin nuoret on nyt istutettu ja joka johtaa huonon eläkekertymän nuorille.

Voisiko tässä olla merkittävä mahdollisuus ja tuottavuuden parannuskeino jos vaihtoliike toteutettaisiin järjestelmällisesti organisoiden - kansallisena hankkeena?


KOLMAS ELÄMÄ - käsityksemme vanhuudesta on vanhentunut, ALFATV keskiviikkoisin klo 20.30 lokakuussa 13.10.2021 lähtien. 30 min. Uusinta torstaina klo 17.00

Vanha isäntä Veli-Antti Savolainen. Kolmas tuotantokausi, 8 osaa.

1 218 katselukertaa
bottom of page