top of page

Katso ohjelma: Sysmässä kauneus muutettiin elinkeinoksi


Veli-Antti Savolainen:

- Olen esittänyt Sysmän matkailu- ja markkinointineuvoja Raija Hänniselle kysymyksen, mitä minun tulisi nähdä ja ketä minun pitäisi tavata Sysmässä. Raija kertoo että voisin aloittaa tapaamalla hänet Päijänteen rannalla paikassa, jonka nimi on Marina...

MUUSUOMI SYSMÄSSÄ

1 OSA 2. OHJELMAKAUSI.

Hyvän Päivä;

Lauantaina klo 16.30

maanantaina klo 15.00

keskiviikkona klo 11.00


Sysmän pärjäämisresepti on tehdä eri tavalla kuin muut.

Se ei ole aina helppoa julkisessa paineessa ja valtion puuttuessa kuntien itsehallintoon, mutta tulokset puhuvat puolestaan.

Menestyksen taustalla on pitkäjänteinen vastuullinen taloudenpito ja kattavien lähipalvelujen säilyttäminen omilla päätöksillä.

Sysmässä on Päijät-Hämeen maakunnan alin kunnallinen tulovero ja efektiivinen veroaste on koko Suomen alimpia.

Sysmässä tehdään tarvittaessa isoja ja rohkeita päätöksiä talouteen ja kuntalaisten palvelujen turvaamiseen liittyen. Viimeisimpänä esimerkkinä on SOTE-palveluiden kokonaisulkoistus 2016.


Sysmän erityispiirre on vuosittain toistuvat korkeatasoiset kulttuuri- ja kotiseututapahtumat. Niihin osallistuu vakituisen väestön lisäksi kunnan runsas vapaa-ajan asujaimisto sekä turisteja läheltä ja kauempaakin.


Sysmästä, alle 4 000 vakituisen asukkaan kunnasta löytyy kaikki peruspalvelut lukiosta vuodeosastoon. Myös yksityisiä palveluja on kattavasti kenkäkaupasta ATK-tukeen. Sysmä näyttäytyy kaikessa tekemisessään kokoaan suurempana.

Ensimmäinen Sysmätarina 1. tuotantokaudelta. 17.10 tulee uusi ohjelma.Sysmä on siis ihan erilainen tarina. Teollisuudesta ei ole tietoakaan, sen sijaan luonnon kauneus ja kulttuuri on otettu vetojuhdiksi.

Pyhäntään verrattuna Sysmän kunnan talous on tiukilla mutta ei ahtaalla, sitä todistaa kesän 2020 uuden koulun suuri, kahdeksan miljoonan euron investointipäätös.

Sysmän väestörakenne on erikoinen. Sysmäläisiä on itseään vain 3600 asukasta, mutta vierasasukkaita yli 3000 lomasunnossa lähes 9000, kulkijoita ja kävijöitä mainitsematta,


Sysmän kunta omistaa keskellä kylää niin suositun rantaravintola Marinan kuin karavaanarien ja telttailijoiden ja130 ihmistä mökittävän kolmen tähden Camping Sysmän lerintäalueen, jonka se kilpailuttanut yritysten hoitoon.


Sysmän matkailua avartaa myös upouusi luontokaunis viiden tähden Ilola Inn hotelli Päijänteen rannalla. Suurelle osalle suomalaisille on tuttu 1970-luvulla avattu taidekeskus Suvi-Pinx, jonka kunta osti 2015 ja vuokrasi ravintoloineen nykyisen Pinxinmäen vetäjälle Yrjänä Ahdolle.Sysmä on suhdanneherkkä, sesonki on kesä, pääosin juhannuksesta koulujen alkuun, jolloin vuoden tulot saadaan. Ihmeisiin kuuluu, että tänäkin koronavuonna rämmittiin kuivana läpi, vaikka suuret tapahtumat, muun muassa Kirjakylä- ja Uotin päivät jäivät väliin.


Ilman kunnan rakennuslupapalveluja ja tonttitarjontaa ei olisi vapaa-ajan asukkaita, ilman kunnan panostuksia ei olisi ratkaisevia matkailupalveluita - joita ilman kausiyrittäminen ei olisi kuvassa mukana, Ja ilman niitä ei olisi suuria tapahtumia ja vierailjoita.

Pienikin kunta voi valita oman tiensä - politiikka on tahdon asia.

MOT.


PIENTEN PAIKKAKUNTIEN SANKARITARINAT

Luhankalaiset. konnevetiset, lapinjärveläiset, sysmäläiset ja Pyhängät väki näyttävät hyvän elämän mallia suosikkisarjassa.

1 058 katselukertaa
bottom of page