
Kun aloin kirjoittaa tätä kirjaa "vanhoista" tarkoitin heitä, jotka elävät 20-30 vuotta pidempään kuin vanhempansa.
Heitä, jotka eivät vain toteuta ensimmäisinä ihmiskunnan ikiunelmaa elää pidempään, ja sitäkin ikää terveenä ja vauraana, mutta myös huomaavat mikä etujen oikeus heitä, meitä on kohdannut.
Siispä aloin kriivata teostani hannuhanhi-sukupolvestani, onnekkaista keski-iän jatkajista aina yli kahdeksankymmenen keski-ikään.
Vasta kun olin vauhtiin päässyt tarinastani . sukupolvi-onnesta, iski tämä kaamea kulkutauti. Sen seurauksena senioreiksi itseään hellivät, me, saimme vanhuuden takaisin ja laumaleiman otsaamme.
Leimassa luki RISKIRYHMÄ.
- No, draamani kaari sentään sai uutta jännitettä.

ELÄKELÄINEN ON MELKEIN ELOSSA
Eläkeläinen-sanan pohjana on "eläke", joka puolestaan on johdettu vanhasta elää-verbistä. Sana eläke mainitaan nykymerkityksisenä ensi kerran vuonna 1840 siihen asti käytettyjen ruotsalaisperäisten pensionin ja syytingin sijaan.
Murteissa eläke tai elake on tarkoittanut paitsi elatusmaksua ja ylläpitoa myös esimerkiksi konkreettisia elintarpeita ja ravintoa. (Kirsti Aapala Kielitoimisto)
Substantiivikantaisten -ke-johdosten yleinen merkitystehtävä on ilmaista kantasanansa kaltaista asiaa. NykySuomen sanakirassa on yli 200 -ke-johdosta.
1930- luvulla -ke-johtimisten uudissanojen runsas määrä on saanut osakseen jopa pilkkaa. Jo vuonna 1934 Matti Jurva julkaisi iskelmän nimeltä Lauluke, jossa hän naureskelee -ke-johdosten muodikkuudelle: ”Missä kaksi juttelee, aina kaikuu -ke ja -ke. Kaikki on nyt vastiketta, soossikin on kastiketta, on vanha kieli pilalla, siks uusi on nyt tilalla¨…
Kantasana on siis elää, jonka kautta johtuu ke-päätteen mielikuva melkein muodosta, siis eläkeläinen on henkilö joka melkein elää. 1800-luvulta lähtien ”eläke” merkitsee määräajoin suoritettavaa elatusmaksua. -Melkein elossa oleva elätettävä.
Pitäisikö meidän ryhtyä ELÄMMELÄISIKSI?
LISÄARGUMENTAATIO:
Sana SUOLAKE merkitsee esimerkiksi samaa kuin suolaruoho tai suolaheinä - melkein suolaa. SYTYKE: vaimoke-sanaa käytetään puhuttaessa avovaimosta… TURHAKE-sana on syntynyt 1980-luvulla kun SKDL:n eduskuntaryhmä vaati tuolloin erilaisia kertakulutushyödykkeitä verotettaviksi, ja näitä hyödykkeitä nimitettiin ryhmän kannanotossa turhakkeiksi ja haitakkeiksi. HÄRPÄKE on leikillinen sana, joka merkitsee pienehköä laitetta tai vempainta. SEISAKE on rautatiealan sana, joka merkitsee liikennepaikkaa, jolla ei ole hoitajaa ja jolla vain jotkut henkilöjunat pysähtyvät.
( Lähde; Johanna Viljanen Pro gradu -tutkielma Turun yliopisto 2017)


Älkää riehaantuko vielä:
LAITUMEN VERÄJÄ PYSYY KUITENKIN KIINNI
Rokotettujen tulee toistaiseksi noudattaa samoja sääntöjä kuin kaikkien muidenkin, koska rokotus ei anna täydellistä suojaa virusinfektiolta, sanoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek Helsingin Sanomille keskiviikkona.
Jos on huono tuuri, rokotettu voi edelleen saada tartunnan ja siirtää virusta eteenpäin, vaikka hän olisi itse oireeton.
Rokotettujen tulee siis toistaiseksi noudattaa samoja sääntöjä kuin kaikkien muidenkin silloin, kun he ovat tekemisissä rokottamattomien kanssa: käyttää maskia, pitää turvavälit sekä noudattaa käsi- ja yskimishygieniaa.
KATSO VIDEO:
Kirja, joka osuu oman aikamme arimpaan kohtaan

Haluatko tietää, lukea, oppia ja nähdä tulevaisuutesi, mikä sinua odottaa kun vanhenet?
Tämä kirja avaa suljetun oven jokaisen suomalaisen tulevaisuuteen - vanhuuteen ja kuolemaan.
KOLMAS ELÄMÄ on silmät aukaiseva kuvaus aikamme suurimmasta megatrendistä, joka koskee meitä kaikkia koko ajan.
Olenko nuori vanha vai vanha nuori?
Mitä on olla vanha, miten keho kestää, mieli painaa, kestääkö rakkaus, mitä hyötyä pitkästä iästä on, millaista on olla rikkain sukupolvi ja sitten hiipua pois, ja miten tämä koronapiru muuttaa kokonaisen ikäryhmän elämän mahdollisuudet?
Kokemuskirjailija; vanha mies Veli-Antti Savolainen, 72, kertoo miltä tuntuu korona-ahdistukseen hyvät vanhuuden päivät menettäneen 900 000 suomalaisen riskiryhmän sisällä ja miten he selviävät kuoleman uhkansa arjessa.
Kolmas elämä kuvaa +60-vuotiaiden elämän ja kohtalon suurten sukupolvien tarinan, kirjoittajan omien havaintojen ja vertaisten kokemusten kautta.
Kirjan pohjalta nähdään samanniminen tv-sarja näiden sivujen multimedia 100+ ja verkkosivustot syksyillä 2020-2021.