top of page

Näytelmän juoni oli

ja on brändäys

USA

TRUMPIN

VALLASSA

Aikooko Donald Trump romuttaa toisen maailmansodan jälkeen Yhdysvaltain johdolla syntyneen, valkoisen miehen saneleman, maailmanjärjestyksen ja antaa piut paut sen insituutiolle; NATO, YK, Maailmanpankki IMF, WTO ja monet muut?

Trumpin suhde Eurooppaan on yhtä yliolkainen kuin Vladimir Putininkin - hän hajoittaa Unionia ja hallitsee suoraan kansallisvaltioiden kanssa.

Siltä näytti kun hän vierali toukokuussa Euroopassa.

Turhautunut Euroopan Unionin komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker kertoi Finacial Timesissa millaisena paperitiikerinä häntä pidetään. Junckerin mukaan Trump ei ymmärrä mitään Euroopasta.

”Presidentti on puhunut Eurooppa-neuvoston pääsihteerin Donald Tuskin kanssa puhelimessa ja luullut, että hän keskustelee minun kanssani”

Tämä ennen Trumpin omasta mielestään menestyksekästä Saudi-Arabia, Israel, Natio, Eurooppa-G7. Trump voitti milestään jättämällä muut suu auki hämmästyksestä.

​Siirryimme Trumpin globaaliin teeveeteatteriin, draaman kaari ja juoni kerrotaan tässä.

SUURI ja mahtava Yhdysvallat

Yhdysvallat on maailman voimakkain valtio. Sen valta perustuu talouteen, sotilasmahtiin, uutis- ja viihdeteollisuuden henkiseen hallintaan, vakoilukoneistoon ja monikansallisiin suuryrityksiin.

Amerikkalaiset (”yhdysvaltalaiset”) hallitsevat maailmaa lujalla otteella. Me muut lännessä pidämme heitä turvanamme ja sallimme kovat otteet.

Toisen maailmansodan jälkeen Yhdysvallat on ollut osallisena 37 konfliktissa useimmissa aseet kädessä, osana CIA:n juonien ja sotilasavun kautta.

 

Useimmiten on ollut kyse hirmuhallitsijoiden tukemisesta kommunismin tai radikaalin islamismin uhan vuoksi.

Tosiasiassa on ollut kyse taloudellisten amerikkalaisten etujen valvonnasta, öljystä ja muista raaka-aineista.

.

Donald Trumpin hallitus on öljy-, miljönääri-, teekutsuliike-, sotilashallitus täynnä kovia valkoisia miehiä. joilla on muskelia, mutta katse peruutuspeilissä.

Fossiilista energiaa tulossa

Vaalien jälkeen Suomessa jäi huomaamatta toimintaympäristössä tapahtuva muutos, joka tulee olemaan suurempi kuin vuosikymmeniin.

 

Yhdysvallat liikahtaa toiseen suuntaan. Italia uhkaa vaipua epätoivoon, Saksassa on vaalit muukalaiskammoisessa ilmapiirissä. Ranskassa voitti uusi Presidentti, Itävalta luisuu enemmän populisteille. Jenkit väittävät Venäjän - vieläpä Putinin johdolla, manipuloineen vaaleja jossa voittajaksi selvisi ehdokas, joka sai vähemmän ääniä kuin hävinnyt. FBI:n johtaja erotettiin kun hän ei lopettanut tutkimuksia.

Kova linja jyllää
Ääriajattelu vahvistuu maailmalla ja eri hallintojen muskeli- ja rahamiehet saavat lisää valtaa. Venäjä on jo silovikkien eli turvallisuusviranomaisten, vakooja- ja juonittelukoulutuksen saaneiden miesten hallussa, jälki puhuu puolestaan.

Brexitin jälkeen Britanniassa hallituksen ulkosuhteiden ja kauppapolitiikan johto annettiin vaalissa eniten valehdelleiden miesten käsiin pääministeri Teresa Mayn pelatessa upporikasta sitomalla populistit valtarakenteeseen antamalla heille valtaa, Samaa menetelmäähän Urho Kekkonen sovelsi kotikommunisteihin 1960-70 luvuilla ja sovellettiin vennamolaisiin ja nyt perussuomalaisiin. He saavat vallan äänen, mutta menettävät äänestäjänsä.
Samaa yritettiin 1932 myös Saksassa, mutta Adolf Hitler ottikin suuren äänen teollisuusjohtajien tuella.

May pelasi vielä vaalit uhkapeliä mutta hävisi ne ja arvovaltansa.

Maailman vielä vaurain valtio, Yhdysvallat on astunut päinvastaiseen aikaan Barack Obaman kaudesta.


Obama jätti vahvan perinnön

Maan työttömyys on parantunut kymmenestä 4,6 prosenttiin, inflaatio on ihanteellinen 1,7 prosenttia, FED pääsi nostamaan korkoa, dollari on vahvimmillaan 14 vuoteen – 30 prosenttia suhteessa euroon vuoteen 2008 verrattuna.

USA on irtautunut pääosin sodista Irakissa ja Afganistanissa, tehnyt jonkinlaisen sovun Iranin kanssa.
Ympäristöpolitiikassa on menty eteenpäin hienolla tavalla ja miljoonia amerikkalaisia köyhiä on saatu terveydenhuollon piiriin Obamacaren avulla.

Maailma sai toivoa kun pahin saastuttaja otti huomisesta vaarin. Yhdysvallat neuvotteli laajan Tyynen meren vapaakauppasopimuksen ja oli pitkällä vastaavan diilin suhteen Euroopan Unionin kanssa.

Trumpin hallitus
Nyt nämä saavutukset heitetään roskapönttöön Donald Trumpin hallituksen toimesta.


Trumpin hallinnon avainpaikat on täytetty. Jos valittujen aiemmasta toiminnasta ja puheista voi vetää johtopäätöksiä ovat ne karmeita suomalaisesta näkökulmasta.


Trumpin hallinnon kokoonpanossa pistää silmään ryhmittelyn muutos kaikkeen aiempaan. Poliitikkoja on valittu silmäänpistävän vähän.


Päärooleissa ovat aiempaa julkishallinnollista kokemusta vailla olevat

  1. miljardöörit, yritysomistajajohtajat,

  2. kovanahkaiset sotilaat kovapintaisista erikoisjoukoista,

  3. öljy-hiilitukiryhmä, ympäristökriisin vähättelijät ja ilmastosopimuksen vastustajat sekä

  4. äärikonservatiivit, teekutsuliike, suoranaiset rasistit, jotka vastustavat muukalaisia, mustia, latinoita, homoja, naisten tasa-arvoa, aborttioikeutta, darwinia ja ovat ääriuskovaisia.

 

Rajusti sanottu?

On, on, mutta nimitetyt ihmiset kertovat omasta puolestaan. Trump jatkaa perheyhtiötä Valkoisessa talossa. Ivanka ja oma aivomies ovat pääosissa.


Hallinnon vahvin henkilö on, Bush nuoremman varapresidentti Dick Cheneyn malliin, varapresidentti Mike Pence, entinen kuvernööri ja kongressimies, jolla tulee olemaan poikkeuksellisen paljon valtaa. Hänet tunnetaan vanhoillisista mielipiteistään. Pence on luomisuskon kristitty, joka vastustaa homojen oikeuksia, ja aborttia, kiistää ilmaston muutoksen ja on teekutsuliikkeen suuri suosikki.

Toinen valtias on Valkoisen Talon ylin virkamies, entinen republikaanien puheenjohtaja Reince Priebus, joka Valkoisen Talon kansliapäällikkönä on toinen kokenut poliitikko, jonka vastuulla Pencen lisäksi ovat yhteydet puolueeseen, senaattiin ja kongressiin. Hänen rinnallaan toimii kaikkein vahvin vaikuttaja, äärioikeístolaisen verkkoviestimen johdosta blokattu ”päästrategisti” Steve Bannon, joka ajaa valtiota alas.


Miesten junailukyky ja pelitaito tukee Trumpin itsensä brändäystaitoja.

Ulkopolitiikan johto on annettu koko työikänsä Exxonia palvelleelle, vailla diplomaatti- tai politiikkakokemusta olevalle pääjohtaja Rex Tillersonille, joka on Vladimir Putinin ystävyyden kunniamerkillä palkittu.

Puolustusministeriksi Trump nimitti entisen merijalkaväen kenraalin, James ”hullu koira” Mattisin, rajupuheisen ja -otteisen, menestyneen sotilaan.
Mattisilla on kova maine ja hurjia kommentteja joita auliisti muistellaan hänen komentajavuosiltaan Irakin ja Afaganistanin sodissa. ”You cannot allow any of your people to avoid the brutal facts. If they start living in a dream world, it´s going to be bad.”
Hän kuitenkin ymmärtää myös järjen äänen: ”If in order to kill enemy you have to kill an innocent, don´t take the shot. Don´t create more enemies than you take out by some immoral act.”

Kotimaan turvallisuusministeriksi tuli neljäs sotilas, maan eteläistä puolustusta johtanut kenraali John Kelly, joka on terrorismin vastaisen sodan kova luu, huumesodan asiantuntija ja Guantanamon ylläpidon kannattaja. Kelly on puhunut kovia Meksikon vastaisen rajan vuotamisen vaaroista, mutta palvellut jo myös Obaman hallintoa asiantuntijana.

Rahanomistajista pisimmälle pääsi Trumpin lojaaliuspalkintolistalla kampanjan varainkerääjä. Valtiovarainministeriksi nousi investointipankkiiri, elokuvatuottaja ja hedgerahaston johtaja Steven Mnuchin. Hän on vallan keskiössä – miehellä on tietysti myös 17 vuoden Goldman Sachs tausta. Mnuchin oli jo Wall Streetin jälkeen 46 miljoonan dollarin mies. Senaattori Elizabet Warren (dem) sanoi Mnuchin ehtineen osallistua ”kaikkiin Wall Streetin pahimpiin käytäntölhin.”

Kauppaministeriksi tui taas miljardööri, Wilbur Ross jr, 79, hän kannattaa isojen toimijoiden verohelpotuksia.
Trumpin isojen firmojen hallituksen työministeriksi tulee yritysjohtaja, Andrew Puzder, jonka yrityksissä tehdyissä tutkimuksissa 60 prosentissa havaittiin työlainsäädännön rikkeitä. Pienyritysten ministeriksi tuli miljoonaomaisuuden showpainilla ansainnut WWE:n omistajaparin Linda McMahon.

Oikeusministeriksi valittiin Alabaman senaattori, Trumpin ensimmäinen tukija ja lojaali senaatissa, Jeff Sessions. Hän on ollut Alabaman osavaltion ylin oikeusviranomainen ja joutui 1980-luvulla oikeuteen koska oli puhunut ”nekruista” ja vitsaillut mukavia Ku Klux Klanista.

Terveysministeriksi tuli Georgian kongressiedustaja, teekutsuliikkeen Tom Price, jolle Obamacaren vastustaminen on ollut pääteema politiikassa.

Asuntoministeriksi Trump esitti hyväksyttäväksi esivaaleissa toheloineen, ilmeisen epä-älyllisen kirurgi Ben Carsonin, jolla on eväinään vanhoillisia ja mielipiteitä ja nollakokemus asuntoasioista.

Liikenneminísteriksi Trump blokkasi kokeneen ja ilmeisen pätevän naisen. Elaine Chao vastaa Trumpin päävaalilupauksen, elvyttävän infrastruktiirin jälleenrakennuksen toteuttamisesta.
Opetusministeriksi tulee kotien ohjausta kouluissa kannattava Betsy de Voss.

Sisäministeriksi, valtion maiden haltijaksi tulee laivaston Seal-erikoisjoukkojen entinen komentaja Ryan Zinke, joka on jo neljäs ympäristön suojelun vastustaja Trumpoin ministerilistalla.

Hiili-öljylinjaisia ovat myös ympäristönsuojeluviraston EPA:n Scott Pruit, joka käy oikeutta parasta aikaa virastoaan vastaan. Energiaviraston johtajaksi on nimitetty Texasin vanhoillisen öljyvaltion kuvernööri Rick Perry, joka puolestaan kannattaa oman viraston alasajoa, ja ulkoministeriksi nimetty Rex Tillerson.

Yhdysvallat on löytänyt paljon (liuske)öljyä maaperästään. Sen hyödyntäminen merkitsee enää alle 50 dollarin dollarin hintatasoa.

 

Tämä on Trumpin hallinnon öly-kivihiilimission selvä linja, hyvä hinta – luonnon kustannuksella.

Ronaldista tulee Donald
- Reagan ratsastaa jälleen

Sotien unohdetut uhrit

USA ja SODAT

Tutkija James A. Lucas julkaisi keväällä 2016 laajan selvityksen jossa hän laski nämä 37 konfliktia ja niiden uhrit: kaikkiaan jopa 20-30 miljoonaa ihmistä.

Eniten uhreja on tullut sodissa Koreassa, Vietnamissa, Kambodzassa, Laosissa ja myöhemmin Bushien Irakin sodissa, joissa Yhdysvaltain asevoimat ovat olleen osallisina, Näiden sotien seurauksena kuoli 10-15 miljoonaa ihmistä, luku on väljä koska vastapuolen lukuja on ollut vaikea kokonaan todentaa.

Suurin osa uhreista on ollut siviilejä.
Irakissa 2003, Afghanistanissa, Libyassa, Georgiassa 2008, Arabikeväänä, Ukrainassa ja Syyriassa kapinoivia kansoja yllytettiin vastarintaan demokratian puolesta, mutta kun suurvalta USA ja Eurooppa törmäsivät vastustukseen, ne poistuivat jättäen jälkeensä kaaoksen.


Kaikki presidentit Kennedyä myöten ovat olleet myös asevoimien käyttäjiä. Joku on ollut hyvä poliisi; yleensä pehmoksi katsottu demokraattipresidentti. Toiset, yleensä republikaanit, pahoja poliiseja, kovia jätkiä, jotka ovat käyttäneet ulkoisen vihollisen korttia sisäpolitiikan asemasodissa.

Yhdysvalloilla on myös maailman tehokkaimmat internetin hyökkäysaseet, tunnusti NSA:ta ja armeijan verkko-operaatiota johtanut kenraali Keith Alexander.

”Verkkohyökkäykset vaativat syvää, pysyvää ja laajalle ulottuvaa läsnäoloa vihollisten tietoverkoissa, jotta hyökkäystoimia voidaan kohdistaa tarkasti”.

Yhdysvallat pitää Alexanderin mukaan yllä jatkuvaa pääsyä vihollisten verkkoihin ja vihollisesta hankitaan tarkka kuva ja kehitetään tarvittavia hyökkäystoimintoja.

Alexander siis myönsi, että Yhdysvaltojen verkkosotilaat operoivat syvällä vihollisen tietoverkoissa.

On tiedetty, että Yhdysvaltojen onnistui tunkeutua Iranin eristettyihin tietoverkkoihin, joita käytettiin uraanin rikastamisen prosessien ohjaamiseen.

Diilejä, asekauppoja
Talousoppi johon Trump nojaa

Kun näyttelijä Ronald Reagan valittiin presidentiksi alkoi kehityskulku, joka nyt näyttää toistuvan. Reagan-Thatcher asetelmasta päästään Trump-May asetelmaan, kovaan kapitalismiin, jossa suojamuurit nousevat.

Saamme brexitin lisäksi Usexitin, johon sisältyy monia paradokseja. Kuten se, että maailman kaupasta kolme neljännestä on 150 monikansallisen yritysryppään välistä kauppaa. Pääosa niistä on Yhdysvalloista kotoisin, mutta veronmaksajia verokeitaissa.

Siksi ei ole ihme, että Donald Trumpilla on varaa ehdottaa yritysveron pudottamista 35 prosentista 15 prosenttiin.

Politiikassa Englannin pääministeri Margaret Thatcher omaksui ”monetarismin” vuonna 1979. Thatcher oli markkinaliberaali ja neoklassikko, joka lääkkeenä Englannin talouden kilpailukyvyn palauttamiseen oli kilpailun tuoma tehokkuus ja julkisen sektorin yksityistäminen. Ajatukset saivat kannatusta Ronald Reaganin aikana Yhdysvalloissa 1980-88.

Reagan-Thatcher-opin tuloksena syntyivät nämä ”sosiaaliset häiriöt”, joiden avulla Trump nyt voitti. Tuloerot kasvoivat kun tehtiin samalla suuret veroalennukset suurituloisille. Keskiluokan tulot jämähtivät silleen vaikka muuta luultiin.

Reagan jäi historiaan Yhdysvaltojen presidenttinä, joka romutti mission Amerikan unelmasta, kaikkien yrittäjäyhteiskunnasta. Tosiasiassa rikkain yksi prosentti Yhdysvaltojen perheistä kasvatti jo 1980-luvulla tulojaan 50 prosenttia. Keskiluokan tulokehitys on Yhdysvalloissa pudonnut kolmannekseen 1980-luvulta lähtien.

Yhdysvalloista tuli luokkayhteiskunta, joka jähmettyi kahtiajakoon: tulonjakoa koskevaan puoluepoliittiseen taisteluun. Reagan ja sittemmin Bushit väittivät, että tulojen lisäys jo ennestään rikkaille kiihdyttää investointeja ja luo työpaikkoja. Se on osoitettu harhaopiksi viime vuosien tutkimuksessa akatemian ja vaikkapa IMF:n, Maailmanpankin ja OECD:n toimesta.

Maan suuryritykset eivät ole olleet kiitollisia, ne eivät enää investoineetkaan Yhdysvaltoihin vaan Kiinaan, Intiaan ja siirtyivät loppujakin veroja pakoon paratiisisaarille.

Trumpin kannattajat menettivät tuloasemansa lopulta finanssikriisissä ja automatisaatiossa. Pankit maksoivat jättikorvauksia asunnonmonistajien hölpäyttämisestä, mutta kotitaloudet saivat korvauksia menettämästään asunnosta noin 2 000 dollaria velallista kohden. Pikkurahaa pankkien tuloon nähden. Esimerkiksi Citigroup teki korvausperusteena olleena vuonna 2011 voittoa 11,3 miljardia dollaria, JP Morgan 19 miljardia, Wells Fargo 16 miljardia ja Bank of America 1,4 miljardia dollaria.

Trump aikoo velkaantua, jotta saa työtä aikaan infran rakentamisella. Huomata pitää, mistä on kyse: USA ottaa myös ulkomaisen lainansa omassa valuutassaan - dollarin mahdollinen heikkeneminen ei kasvata Yhdysvaltojen vastattavaa. Yhdysvallat käytti tätä kikkaa: heikkoa dollaria, jo kriisin aikana tehokkaasti hyväkseen vuoteen 2014 saakka.

USA:n veloista on oma juttunsa johon pääset tämän palstan lopusta.

Viel´ on jenkki voimissaan

 

Jenkit itse eivät usko menettävänsä peliä. Yhdysvaltain voimavarat ovat edelleen maailman suurimmat ja sen luova kyky omaa luokkaansa, laaja tutkimus- ja kehityspanos yhdessä raaka-ainevaurauden ja erinomaisen demografisen kehityksen kanssa; nuoria tulee Yhdysvalloissa riittämään, ovat ainoalaatuisia kilpailutekijöitä verrattuna Eurooppaan, Japaniin ja Kiinaan.

Yhdysvallat oli 2013 edelleen 15,7 biljoonan dollarin eli 11 622 000 000 000 euron talous, joka on maailman suurin ja rikkain. USA:n bkt kasvoi 2015 jo 18,1 biljoonaan dollariin. Se oli reilusti suurempi, 2,5 kertaa suurempi 11,2 biljoonan dollarin Kiinan bruttokansantuotteeseen nähden tai Japanin 4,2 biljoonaan ja Euroopan veturiin, Saksan 3,4 biljoonaan dollariin nähden. Suomeen eroa on yli 58 kertaa.

Amerikan sotilaallinen voima säilyy edelleen ja vahvistaa maan sotilaallis-teollisen kompleksin voimaa. Yhdysvaltain puolustusmäärärahat ovat edelleen suuremmat kuin seuraavan 13 maan yhteensä. Niitä Trump kasvattaa.

Ovetkiinni-ihmisille mietittävää on tässä tiedossa: mitä Goldman Sachs näkee jenkkien top 10 voimavarana; ensimmäisenä taloudellisena etuna pankki mainitsee, että 40 prosenttia maan tutkijavoimasta oli ulkomailta vuonna 2012.

Siitä syntyy maailman suurin inhimillinen tutkimusreservi. Kansojen sulatusuuni on aina osannut ymmärtää mitä etua se taloudellisesti saa kun kerää maailman voimia parhaasta päästä tykönsä; sen oma historia on paras todistus tästä.

Ei siis ihme, että Yhdysvaltain tuotekehitysresurssit ovat peräti 31 prosenttia koko maailman panoksista, kaikkiaan 435 miljardia dollaria hallituksen, yliopistojen ja yritysten voimavaroja. Suomessa aivokilpailua hoidetaan lukukausimaksujen palautuksella ja käsityksellä suomalaisten ylivoimaisesta rodullisesta älykkyydestä vaikkapa matematiikan keksineen kansan edustajia kohtaan.

Suomen panostus tutkimus- ja kehitystyöhön vuonna 2011 oli 7,2 miljardia euroa, josta julkisen sektorin osuus on noin 30 prosenttia. T&K-menojen osuus bruttokansantuotteesta oli 3,7 prosenttia. Tutkimus- ja kehittämistoiminnan menot olivat Tilastokeskuksen mukaan enää 6,68 miljardia euroa vuonna 2013. Menot laskivat vuotta aiemmasta jo 148 miljoonaa euroa. Yritysten tuotekehityspanostukset vähenivät 93 miljoonaa euroa. Vuoden 2016 ja 2017 budjeteissa panoksia alettiin vielä voimakkaasti pienentää.

Suomen paradoksi on, että vaikka Suomen koulutusjärjestelmä ja investoinnit tutkimukseen ja tuotekehitykseen olivat olleet maailman kärkeä ne eivät vetäneet investoijia maahan. Ne eivät kehrää hyvinvointia ihmisille samaan tapaan kuin vaikkapa Ruotsissa.

”Uusi tilanne” ei ollut sattuma vaan johtuu koko kapitalistisen järjestelmän kriisistä.

”Järjestelmäkriisi johtuu siitä tosiasiasta, että kasatun pääoman massa ei kykene enää saamaan arvoa tuotantoa kasvattamalla ja markkinoita laajentamalla. Tuotanto ei tuo enää kylliksi tuloja kyetäkseen antamaan arvoa tuotannollisille lisäinvestoinneille.

Tuottavuusinvestoinnit, joiden avulla jokainen yritys pyrkii ylläpitämään voiton tasoaan, johtavat murhaaviin kilpailun muotoihin ja ne kääntyvät muun muassa kilpailuksi varsinaisten työntekijöiden määrän supistamisesta, ulkoistamisesta, delokalisaatiosta, työsuhteiden prekarisaatiosta, palkkojen alentamisesta.

Toisin sanoen, makrotalouden tasolla kilpaillaan lisäarvoa luovan tuottavan työn vähentämisestä ja ostovoiman alentamisesta. Mitä vähemmän yritykset käyttävät työtä ja mitä tärkeämpää on kiinteä pääoma suhteessa jokaiseen työntekijään, sitä korkeamman on oltava riiston asteen työntekijää kohden ja siis jokaisen työntekijän tekemän lisätyön ja tuottaman lisäarvon määrän. Tällä lisätyön määrän korottamisella on rajansa, jota ei voi määrättömästi työntää etäämmäksi, vaikka yritykset siirtäisivätkin toimintaansa Kiinaan, Filippiineille tai Sudaniin.

Numerot todistavat, että tuo raja on saavutettu. Mahdottomuus arvoututtaa kasattuja pääomia tuotannon ja työn avulla selittää fiktiivisten pääomien arvouttamiselle perustuvan fiktiivisen talouden kehitystä.” Andre Gortz

Donald Trump aikoo suojata Yhdysvaltoja vapaakaupalta – muka.

Yhdysvallat itsessään ”kansojen sulatusuunina” on kuitenkin kuin platformi, alusta globaalitalouteen. Sen ei tarvitse miettiä asioita alueellisen kattavuuden etupiirien kautta, kun se on hankkinut henkis-kaupallisen kompleksin johtoaseman. Sitä kautta se toivoo, esimerkin avulla, vakiinnuttavansa omat ihannebisneksensä vakiintuneeksi olotilaksi,


 

Mielten valtaus

 

Trump osasi liikemiehenä ja tv-tähtenä lukea mitä kansa ajattelee. Hän ryhtyi vaikuttamaan alhaisen mielen avulla matalalta kun Obama teki sen korkealla veisuulla – niiden mielestä joille se veisuu sopi,

Trump ja USA on onnistunut mielen valtauksessa toistaiseksi erinomaisen hyvin. Mielten kautta Yhdysvallat hallitsee koko maailmaa yhä enemmän ja vahvemmin ei enää vain sääntele ihmisten käyttäytymistä, vaan pyrkii suoraan ohjaamaan ihmisluontoa.

Tajunnan valtaamiseen kuuluu nyt kuluttajakansalaisen arjen voittaminen kulutustavoista vapaa-aikaan, uskoon ja koko yhteiskuntamalliin ja yhteiskuntaelämän saakka, johtamisoppeihin ulottuen. ”Markkinakuvitelma ja kauppatavaroiden valta estävät kaikenlaisen kuvittelemisen kapitalismista pääsystä ja estävät siksi myös halun kuvitella siitä ulos astumista.”

Trump on tuote; brandi. Tarkoituksella tehty.

Koska globalisaatio ei ole yhtenäinen, monoliittinen ilmiö eikä maailmankauppa tai edes kolmannen toisen tai ensimmäisen maailman sijainnit pysyviä ja vierekkäisiä, se hallitsee ken vallitsee käyttäytymisiä. Autonomioiden katoaminen, lokaalisuuden suurentaminen, julkisen yksityistäminen ja kerääminen suurelle monikansallismonopoleille on uuden ajan kapitalismin kulmakivi. Politiikassa valitsimme ensi kertaa johtajan, joka on tuotteistanut itsensä liiketoimeksi, joka myy.

Valta on kulkenut Euroopasta Amerikkaan, joka on voinut ”Ylieurooppana” luoda uuden valloitusmenetelmän, joka on viety tiedonvälityksen, mainonnan. markkinoinnin ja viihteen keinoin koko maailmaan. Amerikan hankkeessa jatkuu kapitalismin ikuinen pyrkimys yksiin maailmanmarkkinoihin, mutta se on tapahtunut samanaikaisesti syvän teknologisen ja aineettoman pääoman arvonmurroksen kautta.

Nyt ei ole enää kyse vain aineellisesta prosessista, vaan patentti-, tekijänoikeus- ja juridisten taistelujen voittamisesta, jossa yhdistyy poliittinen, taloudellinen ja mielenhallintavalta.

Ajan ja paikan käsitteen murtuminen, tiedon ja rahan salamannopeat siirtymät mahdollistanut kehitys on kaatanut kansallisvaltion rajat. Rautaa ei rajalle tarvita kun kybersodalla voidaan lamaannuttaa toiminnot. Juridis-taloudellisilla haltuunotoilla se joka hallitsee pääomamaailmaa voi luoda imperiumeja, joiden merkitys on mittaamaton. Niiden hallinta on helppoa, koska tiellä ei ole kansalaisia, on vain suljettu piiri samanlaatuisia ja -mielisiä saman asian, taloususkonnon ajajia.

On syntynyt kokonaan käsitteistöltään uudistunut tuotantotalous; siinä reaalitalous on vain pieni osa virtuaalitodellisuuden vivutuksia. Virtuaalitalous on uusi maailma, joka on rakenteeltaan ja oikeudeltaan niin monimutkainen, ettei sitä näköjään, muka, edes voi muuttaa. Tässä katsantokannassa voidaankin ajaa ylikansallisia omia sääntöjä, jossa kansainvälinen oikeus on olemassa – muita varten.

Silloin voi sulkea historian pois päältä ja ottaa uuden ajan käyttöön pätkä kerrallaan. Silloin voi myös määrätä muiden käyttöön omat järjestyssäännöt, joita ei tarvitse itse noudattaa mihin Donald Trump oikein yllytti. Amerikkalaisissa kansainvälisissä järjestyssäännöissä jokainen hyökkäys imperiumia vastaan on hyökkäys kaikkia vastaan ja se tulee kaikkien toimesta murskata, mutta imperiumin hyökkäys kuviteltuja aseita ja vihollisia vastaan on vain vapauden puolustamista kidutuksineen päivineen.

Ollaan tultu taas oikeutettujen sotien aloittamisen; bellum justumin aikaan, jolla aina raamatullisin sanankääntein on puolustettu oman maan oikeutta hyökätä. Nyt kuitenkin luvatonta toimintaa perustellaan koko sodan oikeuteen koko maapallolla. Imperiumi on hankkinut myös sodan aloittamisen, jus ad bellum-oikeuden muilta YK:ssa, kysyen jos et ole puolellamme olet meitä vastaan, yeah?

Sodan aloittamisen oikeus on jaettu, sodan hedelmät korjaa yksi. Ja kun jus ad bellum käsittää käsitteellisen vihollisen; terrorismin, voi sotaa käydä missä vain lennokkien avulla, omalta preerialta käsin, keneltäkään kysymättä. Michael Hardt, Antonio Negri: Imperiumi, WSOY, 2005

Tämän vei käytäntöön George Bush vanhempi, sen otti käytännöksi hänen poikansa ja sitä jatkaa jokainen imperiumin johtaja hamaan maailman loppuun saakka. Uusi eettis-poliittinen doktriini syntyi mielen, kielen ja hämäyksen kautta kaikkien katsoessa totuudesta sivuun. Siinä puolustetaan sivilisaatiota sivistymättömin keinoin. Maailmaan on näin syntynyt kaksi kansainvälistä oikeutta, se joka koskee muita, mutta ei koske Yhdysvaltain sotateollista kompleksia, eikä imperiumiksi takaisin halajavaa Venäjää tai Kiinaa liioin.

Tässä kamppailussa suurilla kansallisvaltiollakin kuten Saksalla, Britannialla ja Ranskalla on vain paikallispoliisin ja pienillä sheriffin apulaisen liittoumatehtäviä. Isot liikkeet ohjataan pankki- ja pörssikaduilta ellei peräti paratiisista, joihin raha on palannut syntien jälkeen itse synniksi.

Terrorismin vastaisen sodan varjolla koko valkoisen miehen maailmaan saatiin ilman keskustelua käyttöön kansalaisoikeuksien merkittävä kavennus, järkkymätön turvallisuuskuri ja siihen perusteltu, kaikkialle ulottuva elämäin valvontaimperialismi.

Tähän Osama bin Laden tähtäsikin

Kyllä kansa tietää?

Oliko Trumpin valinta yllätys?

Ei, vaan pitkä hyvin harjoiteltu ja testattu mediaoperaatio. Media vastusti häntä ja teki hänestä presidentin juuri siksi.

- Se vain katsoi muualle toiveunissa. Kuplista ei näe ulos, kuvasta tulee sumea. Ja nyt kuplasta huudellaan jytkyn jälkeen tuttuun tapaan; ”not MY President,!”

Jos Trumpin valinta yllätti: katsokaa miten hän esiintyy: vetoava väite, luku, toisto, toisto, toisto.

The show goes on, every day.

Kansalaisoppositiota tarvitaan

-kaikissa maissa

 

Trumpin hallinto on alkanut pestä mustaa valkeaksi "vaihtoehtoisella totuudella" ja yrityksellä  nitistää perinteinen tiedonvälitys mitätöimällä ja hyökkäämällä. Se on vakava asia vaikka ei aivopesu tuntematon asia historian saatossa ole.

Me emme ole kansalaisina juuri reagoineet tähän mielen manipulaatioon, itsemme tiedusteluun ja valehteluun päin kasvoja.

 

Kansalaisyhteiskunta aktivisteineen ei sekään ole juuri herännyt vakavaan kansalaisoikeuksien tallomiseen.

Miksi?

Eikö kansalaisyhteiskunta vielä ymmärrä mihin hallittavien oppositioon meidät kaikki on ajettu suhteessa valtaan joka maailmaa pyörittää?

Paradoksaalista tämän kommunikaatioalistuksen keskellä on se, että ihmisillä ei koskaan maailmanhistoriassa ole ollut tällaisia välineitä tapella vastaan.

Kaikilla on miljardiyleisön ilmainen jakelutie ja bittipainokone. Jokainen on mediamoguli. Hänellä on sähköposti, ilmainen näköpuhelin ja videokonferenssi, omat tubettavat tv-asemat; Youtube, Vimeo, käytössä konferenssikeskus: webinaarit,

Taskussamme meillä on langaton lähetin, kamera, magnetofoni, tv-kamera ja postitoimisto. Tiedotus- ja agitaatiovälineenä Wappi, Snappi, Facebook, Twitter ja muu sosiaalinen media.

On syntynyt kenen tahansa mahdollisuus julkaista koko maailmalla, koska vain, sanoja, kuvia, filmejä, kutsuja, videoita, lauluja, runoja, protesteja, pamfletteja...

Melkein kaikilla meistä on huikea verkosto, kymmeniä ja satoja naamakirjakavereita, seuraajia twitterissä, bisneskollegat linkedissä, useilla puolituhatta sähköpostiosoitetta omalla ystävä-kumppani kehällämme.

Seuraavassa lähetysaallossa tuon piirin kommunikoinnin synnyttämässä kehässä on jo satojatuhansia ihmisiä ja sitten sitä seuraavalla seuraavalla kehällä kymmeniä miljoonia ja sitten jo voimme yhteyttää enemmistön - ja se on jo miljardiyhteys.

Sallimmeko heidän tehdä tämän meille? Tehdäkö jotain vai eikö tehdä?

Kas siinä vasta pulma.

Johon jokaisen pitää vastata peilin edessä ja lastensa vuoksi

Trumpin miljönäärikavereiden vallankaappaus ei ole ensimmäinen laatuaan Yhdysvalloissa
Katso tietoruudut:

Liity Kansalaismedian postituslistaan

Saat tuoreimmat sisällöt ja uutiset

Kommentit:

bottom of page