- ajankohtaista Suomen asiaa kansalaiskäsittelyyn

UUTISIA & TAUSTA

SOROMOO! Ydinvoiman kustannus- ja aikataulukatastrofi

February 26, 2018

Millään aikataululla tai kuluilla ei ole mitään väliä kun on kyse ydinvoimasta. Hölmöily jatkuu yhä vain kahella työmaalla eikä kukaan ota vastuuta kohta 10 miljardiin nousevista kustannusylityksistä.

Sanotaan asia nyt selvästi.

Maan tavaksi on tullut häpeämätön harhautus. Hankkeet esitellään tarkoituksellisesti, läpimenon varmistamiseksi, liian pienellä budjetilla. Sitten hankkeiden annetaan kasvaa kun mitään sanktioita ei ole.

Fennovoiman Pyhäjoen ydinvoimalan kokonaiskustannuksiksi arvioidaan alkuperäisen neljän miljardin sijasta jo 6,5–7 miljardia euroa, yhtiön hallituksen puheenjohtaja Esa Härmälä kertoo nyt.

Laitoksen valmistuminen on siirtymässä vuodesta 2024 ties minne.

Toinen, 10 vuotta myöhässä oleva Olkiluodon ydinvoimala, on jo yksi maailman kalleimmista rakennushankkeista, kustannukset nousevat kolmesta yhdeksään miljardiin. Lisäksi ovat kolmen miljardin euron molemminpuoliset korvausvaatimukset.

 

Ydinkustannusylitykset - jo hirmuiset 9 miljardia euroa - suistavat Suomen energiatalouden kurimukseen. Summahan on samansuuruinen kuin koko Suomen "kestävyysvaje." Siis toinen mokoma lisää, sehän on poissa muista investoinneista

 

Eikä kukaan tee mitään. Meillä on pyhien lehmien kulttuuri.

Kun asiat ovat riittävän suuria, virheet megaluokkaa, suomalainen yhteiskunta vaikenee - mediaa myöden.

Amazon maailman arvokkain brändi. USA:n ulkopuolella ykkönen on Samsung

February 09, 2018

Listatessa maailman arvokkaimpia brandeja nousevat amerikkalaisyritykset kärkeen suuren kotimarkkinanosuutensa ansiosta. Listan kärjessä ovat USA: n brändit, kuten Google, Amazon, Facebook, Visa, AT & T ja McDonald's, vain yksi ei-amerikkalainen brändi (Kiinan Tencent) pystyi murtamaan top 10 -listan vuonna 2017. Nyt Visual Capitalist sivusto on julkaissut uuden tilaston, jossa nähdään brandimarkkina kukin maa erikseen ja kuva on toisenlainen.

 

Amazon on maailman suurin brandi arvoltaan, mutta Yhdysvaltain ulkopuolella jylläävät muut. Vähittäiskaupan jättiläisen, Amazonin jälkeen, joka on maailman suurin brändi 150,8 miljardilla dollarilla, mistä tahansa muusta maasta tuleva suurin  brändi on Samsung (Etelä-Korea) 92,3 miljardilla dollarilla.

 

Sitten seuraaviin arvostuksiin on pitkä matka seuraavaan tasoon, johon kuuluvat Kiinan ICBC (59,2 miljardia dollaria), Saksan Mercedes-Benz (43,9 miljardia dollaria), Japanin Toyota (43,7 miljardia dollaria) ja Royal Dutch Shell (39,4 miljardia dollaria).

 

Tämän jälkeen luettelon brandit ovat arvoltaan $ 4 miljardista 25 miljardiin dollariin, mukaan lukien tunnetut nimet kuten Nestlé (19,4 miljardia dollaria), Zara (17,5 miljardia dollaria) ja RBC (13,8 miljardia dollaria). 

Ampuuko Kokoomus omaan jalkaansa?

December 12, 2017

Arvovaltainen kritiikkimyrsky soteuudistuksen esitettyä privatisointimallia vastaan kiihtyy. Johtavat sairaalapiirien, siis nykyhallinnon edustajat, työterveyden emerituspääjohtaja, lääkärit, hallintoasiantuntijat ampuvat alas sotemallin, jossa pääasiaksi on tullut avata ovet liiketoiminnalle ja maakunnille. 

Keskiöön ovat joutuneet kokoomus yksityistämiskiimassaan ja maakuntalahkon keskusta, jotka ovat ovat kadottaneet hankkeen päätavoitteet omia uskonkappaleitaan ajaessaan - ja jakaessaan suuria rahoja.

Niiden sisällä kuohuu jo kun nähdään mihin kululisään ja varainluovutukseen kansainvälisille toimijoille ollaan menossa.

Kokoomuksen sisällä kokeneet poliitikotkin näkevät jo, että valinnan vapaudeksi on tullut halu ampua itseään jalkaan.

Koko hanke uhkaa kaatua sivujuoniin?

MILJARDIKAAPPAUS TEKEILLÄ.

December 12, 2017

Hallitus aikoo ajaa asumisoikeuslakiin muutosta, joka romuttaisi aso-asumiseen kuuluvan ikuisen asumisoikeuden ja mahdollistaisi asukkaiden ja valtion maksaman asuntokannan ”kaappauksen” yksityisille asoyhtiöille. 

Niille syntyisi mahdollisuus irtisanoa jonkin talon asumissopimukset, jos tappiota tuottavassa talossa korkeintaan puolet asunnoista olisi aso-käytössä.

Hallituksessa viritetty asolain luonnos on huono. Se ei tuo parannusta asukkaiden asemaan jossa asukkaat sijoittavat pääomat ja maksavat asumisen mutta heillä ei ole mitään sananvaltaa asumiseensa ja sen hinnoitteluun.  
Sen sijaan lakiluonnos sisältää lisää etuja omistajayhtiöille ja olennaisen heikennyksen asukkaan asemaan eli asumisoikeussopimuksen irtisanomismahdollisuuden mahdollistamisen.

YLE:n MOT-ohjelma kertoi maanantai-iltana kuinka yhtiöt ”tahkoavat miljardiluokan potin”, jos ne pääsevät muuttamaan aso-taloja asunto-osakeyhtiöiksi. 
Asian tekee ikäväksi, että tässäkin asiassa monen yhtiön takaa löytyy alunperin poliittinen taho, räikeimmin keskusta. 
Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen,Aran valvontapäällikkö Sami Turunen sanoi ohjelmassa kyseessä olevan ”väärinkäsityksen”. Se oli sumua silmille. 

Hanke on korruptiivinen, se haisee kauas "nuorisosäätiömallille", mutta on niin suuri, ettei totuutta tohdita sanoa ääneen.

Li, Li ja Li

November 06, 2017

Suomeen on syntymässä uusi politiikan supertähti.

Li Andersson on ollut tavattoman, henkilökohtaisesti, suosittu poliitikko jo pitkään asiaosaamisensa ja hyvän esiintymisen, ikänsä ja ahkeran someläsänäolonsa vuoksi.

Hän sanoo puhuvansa politiikkaa selvemmin sanoin kuin muut koska on epämukavuusalueella suomeksi, se ei ole hänen äidinkielensä.

Nyt noste fandomissa on valtava. Helsingin Sanomien kuukausiliitteessä oli myötäsukainen jättijuttu, seurasi hyvä kolmossija, Antti Rinnettä, Touko Aaltoa ja Jussi Halla-ahoa paljon suurempi kannatus seuraavan pääministerin suosiomittauksessa ja valinta vuoden suomenruotsalaiseksi Svenska Dagenin ankkalammikolla - Helsingin Sanomien järjestämässä äänestyksessä.

Ennen nukkumaan menoa maanantaina Li kiitti kannattajiaan kahdella kielellä somessa.

 

Niin saa kun osaa.

 

Ennustan Limaniaa.

..

VANHENEMINEN ON ERILAISTA

October 13, 2017

Eläkeikä nousee ja elämme nykyään kymmenen vuotta pidempään kuin 70 vuotta sitten. Sen ikäinen Tasavallan Presidentti saa nuoren vaimonsa kanssa perheenlisää, hän jatkaa työn tekoaan eläkeiässä samoin kuin Paavo Väyrynen ja Nils Torvalds. 

Suuret ikäluokat ovat hyvässä kunnossa, mutta osa tahtomattaan joutilaina siksi, että Suomessa elää ikäsyrjintää. 

Menneessä maailmassa opetus perustui sukupolvitiedon siirtämiseen vanhoilta nuorille ja mestari-kisälli-oppipoikajärjestelmä sisälsi työssäoppimisen aikain parhaan sovelluksen.

Nyt edes kouluissa ei älytä käyttää eduksi valtavaa vanhempien ja isovanhempien tietomäärää. 
Se on valtavaa tuhlausta lokeroyhteiskunnassa ja luonnon vastaista menoa maailman sivussa.

Sukupolvien dialogi ja työnjako ontuu, vaikka kynnys on matalampi kuin koskaan.

Ennen kunnioitettiin ikää, vanhuus liitettiin Suomessakin viisauteen, nyt paluuksi lapsuuteen. Me heitämme kokemuksen menemään. Se on kulttuurinen ja taloudellinen viisauden haaskio.

Onko tämä myös suurten ikäluokkien oma syy? Mehän laitostimme vanhuuden.

Mitä mieltä olet?

IT´S THE CHAIR STUPID.

October 12, 2017

Journalisteja vastaan hyökätään Turkissa, Yhdysvalloissa... ja yleisön taholta somessa. Monasti siirrytään asiasta henkilöön, silloin uhriutuminen on molemminpuolinen harrastus.

 

Minut valittiin 33-vuotiaana Suomen vanhimman, 1847 perustetun valtakunnallisen päivälehden yhdeksi päätoimittajista.

Onnekseni tajusin nopeasti, että se on Tuoli, en minä jolle pokkailtiin. Kun vielä ymmärsi ettei tästä ura kummemmaksi urkene, syntyi vapauttava mahdollisuus mennä asiaan.

 

Asema on mediassa valtuutus selostaa maailman menoa ei nostaa itseään.

 

Jos sitten vielä on tietämystä ja näkemyksiä alkaa lupa lausua.

Mielipiteet ovat erikseen. Minä ei kuulu asiaan.

Rajat kiinni - toinen puoli MIETIPÄ TÄTÄ - SINÄ GLOBALISAATION MATONEN

September 27, 2017

Kannatan maailman kansojen yhteistyötä, mutta en näin.

Globalisaatiotalous on poliittinen oppi, sille ei pidä suoda sitä täyttä jumalaista koskemattomuutta, jonka uusklassiset talousteoreetikot ovat väittäneet ainoaksi mahdollisuudeksi. 

Valtiolle, siis politiikalle ei pidä antaa mahdollisuutta vetäytyä vastuista kuten nyt tapahtuu, vaan edellyttää, että päättäjät hakevat mahdollisuuksia vääryyksien korjaamiseen jatkuvasti ja koko ajan, eivätkä jää kehityksessä ajopuiksi. 
Yhden totuuden sijaan pitää oppia lukemaan muutakin kuin Amerikan läksyä ja nähdä tosiasia, että kysymys ei ole luonnonlaista, vaan suurten edunsaajien taktiikasta.


Globalisaatio ei ole maali, vain yksi kehityksen vaihe, sillekin tulee korvaaja ja senkin pelisääntöjä voidaan muuttaa. 

Sen rinnalle nousee nyt jo toinen ilmiö: glokalisaatio; jakamis-, lähi-, vertais- ja kierrätystalous. Olemme kaikki jo äly- ja kommunikaationtekniikan kautta maailma taskussa ennennäkemättömien mahdollisuuksien äärellä – emme vain osaa niitä hyödyntää vastademokratian malllintamiseksi.

OMA ETUMME ON YHTEISTYÖ AFRIKAN JA AASIAN KANSSA
Raivotessamme rajoja kiinni kannattaa miettiä myös sen seurauksia. 
Maailman markkinat kasvavat nyt siellä missä väestöä on eniten. Kiina ja Intia ovat veturit, Amerikka poìssa tolaltaan ja ikääntyvät Japani & Eurooppa vähemmän kiinnostavia. 
Afrikka tekee tuloaan.


Asiakkaat ottavat siellä vielä vastaan ulkomaiset yrittäjät, koska pääomia ei ole omasta takaa. 
Kun Kiina, Intia ja Afrikka lopullisesti vaurastuvat, ne pyrkivät globaali-kolonialisteista eroon niin pian kuin suinkin. Elleivät sitten valloita itse entisiä isäntämaita tuotteillaan ja pääomillaan. 
Kyse on vain siitä, miten nopea ajan tempo on.


Valkoinen mies puhuu markkinataloudesta, mutta toteuttaa kapitalismia, joka keskittyy koko ajan harvojen suuryritysten johtamaksi maailmanlaajuiseksi toiminnaksi, joka on vääristynyt lyhytnäköiseen voittojen tavoitteluun.
Hän jakaa kehitysapua Afrikkaan, mutta dumppaa sen maatalouden nurin tukiaisviennillä ja tuo pääomat pois siirtohinnoittelun ja konserniverokikkailun kautta niin, että mitään ei jää sinne, missä luonnonvarat ovat.

Olen asunut pitkään Afrikassa. Afrikkalaiset voivat olla köyhiä, mutta he eivät ole tyhmiä. Kyllä he näkevät tämän kaiken. Olen tehnyt työtä kiinalaisten kanssa. Heillä on selvä näkemys kuka on kuka ja mitä huomenna.


Ranskalainen Ferdnand Braudel erottaa markkinatalouden kapitalismista, jota globalisaatio edustaa. Markkinatalous on hänen mielestään vaihdantaa, jota luonnehtii läpinäkyvyys ja voimakas kilpailu. 


Läpinäkyvyydellä hän tarkoittaa, että vaihdannan osapuolet ovat tasavahvoja, tuntevat etukäteen pelisäännöt ja kykenevät arvioimaan lopputuloksen toimimista kummankin kannalta.
Monikansallisten hallitsemassa kapitalistisessa vaihdannassa vaihdannan eri osapuolet ovat epätasa-arvoisessa asemassa jossa suurempi määrää. Siinä suhteessa kapitalismi on ihan samaa kuin pari sataa vuotta sitten ja perustuu edelleen laillistettujen ja tosiasiallisten monopolien toimintaan, mikä ei ole markkinatalouden sääntöjen mukaista.

Sanon tarkoituksella globalisaatioita taloudellis-poliittiseksi järjestykseksi, vaikka sen ideologia korostaakin talouden autonomiaa politiikasta. 
Ideologia siinä takana kuitenkin on. Onhan kapitalismi läksynsä oppinut, nyt ei käydä valloitussotia eikä maita alisteta kruunun alle siirtomaiksi. 


Nyt keinona käytetään valtiollista itsenäisyyttä mutta taloudellista vasalliutta, unioneja ja alliansseja... 
Tämän sanotaan olevan peruuttamaton ilmiö kuin luonnonlaki tai Jumalan tahto.
Valtiot on enemmän tai vähemmän pakotettu vetäytymään talouden sääntelystä tai ohjaamisesta.  
Korjaavaa voimaa ei todellisuudessa ole. 


Se on tässä pulmana – maapalloistumisessa.

Lue lisää ekirja Kolmas itsenäisyystaistelu.

.

MIKSI TERVEYDESTÄ TULI USKONTO?

September 25, 2017

Yhteiskunnan palvelujen ydin, sen eettisesti tärkein osa, vastuu yhteiskunnan jäsenten hyvinvoinnista, hengestä ja ruumista ollaan luovuttamassa bisneksen kouriin ilman mitään käsitystä seurauksista.


Nyt tiedetään, nähdään, on todistettu, että yksityistämisestä ei ole juurikaan hyötyä kuin harvalukuisille omistajille, vaikka potilaan valinnan vapaudesta puhutaan. 

Tämä kehitys ei ole pakko, se on ollut vain poliittinen valinta 2000-luvulla, josta on tullut tämän hallituksen uskonto.

Suuri vaara on, että tämä yhteiskunnan alasajoa ja markkinapolku muuttuu pääväyläksi sotesotkun, kuntaravistuksen, vallattoman maakuntahallintohimmelin ja kolmen miljardin tuottavuusloikan alkaessa toteutua.

Hankkiakseen maakuntahallinnon keskusta ja perussuomalaiset-siniset antoivat periksi kokoomukselle ”valinnan vapaudessa” - missä sinänsä ei ole mitään vikaa. Sehän saattaisi eläkeläiset, lapset ja vähävaraiset vihdoin samaan asemaan työterveysetuja saavaan väestön kanssa. 


Taustalla oli kuitenkin myös vahva epäily pyrkimyksistä; siirtää terveydenhoito markkinoille. 
Pääministeri Sipilä kuitenkin lupasi, että näin ei käy.

Arvoisat poliitikot, olkaa hyvä ja helikopteroikaa itsenne ylös katsomaan koko kuvaa kun olette tuumaustauoin ottaneet!

Järjestelmää ei korjata vain muuttamalla yksikkökokoa tai vastuullista järjestäjää jos koko järjestelmä on sisältä tehoton, unohtaa systeemisyistä pääasian potilaan kokonaispalvelun, toimii kurjan tietotekniikan varassa, ei hallitse hallinnointia ja omaa jo orastavaa moraalikatoa. 

Sen pelastaa nyt - onneksemme - vain sairaanhoidon ja sosiaalityöntekijöiden korkea perusammattitaito.

Suomessa yhtiöittäminen ymmärretään väärin: tulot tuottajalle, riski ja lisälasku tilaajalle ei ole markkinataloutta vaan röyhkeää.

Julkinen sektori on joka tapauksessa vastuussa siitä, että palvelut ovat olemassa. Jos yksityinen palveluntuottaja menee konkurssiin, niin julkisella sektorilla on vastuu järjestää ne palvelut itse - ainakin kunnes uusia palvelun tuottajia löytyy.

En ole yksityistä liiketoimintaa vastaan, päinvastoin. 

Mutta tätä opillista neuvostomallia, jossa yksityinen tuottaja tekee voittoa tilaajan riskillä en ymmärrä taloudellisena toimintana.

NORDEA TIETÄÄ KAIKEN – TOSI ON

September 19, 2017

Maan mahtavin ay-pomo Riku Aalto naljaili televisiossa pankeille - lähinnä Nordealle - kun se on ryhtynyt viime vuosina, ja erityisesti nyt, jakamaan yhteiskunnallisia neuvoja aina palkankorotusprosenttia myöden, lähinnä sivuliikkeen pääekonomistin Aki Kangasharjun uusliberaalilla suulla. 

Jokapaikan Kangasharjun lisäksi nyt Pääkonttorinsa Suomeen sijoittanut pankki haluaa esiintyä hallituksensa puheenjohtajan suulla myös ulko- ja turvallisuuspolitiikan suunnannäyttäjänä.

Björn Wahlroos miellyttää Yhdysvaltojen doktriinia esittämällä Suomelle puolustustehtävää Eestin puolustamiseksi kansallisena etutehtävänä Ulkopolitiikka-lehdessä: Wahlroos kirjoittaa, että Suomen liittyminen Natoon ei vahvistaisi vain Suomen omaa puolustusta, vaan ennen kaikkea Viron puolustusta.


Eestin eli Viron puolustaminen ei edellytä Suomelta Wahlroosin mukaan kuitenkaan altruismia eli uhrautuvuutta.

”Suomella on päinvastoin suuri intressi puolustaa eteläistä naapuriaan. Mikäli Viro joutuisi miehitetyksi, Suomen olisi lisättävä sotilasmenojaan.”

”Estlands sak är vår, Viron asia on meidän”, Wahlroos julistaa uutta ulkopolitiikkaa Tasavallan Presidentin tehtäväkentässä.

Jään jännityksellä odottamaan Suomeen pian taas sijoittuvan mahtipankin lisämahtailua. Jaakko Lassilan - Mika Tiivolan aikaanhan pankinjohtajilla jo katosi suhteellisuuden taju tunnetuin seurauksin.


Mitähän Nalle ja Aki sanovat Sotesta tai yleisurheilun korjaamistavoista?

Niinistö ehdolle mutta mihin?

September 25, 2017

Suomen perustuslakia on muutettu viime vuosikymmeninä eduskunnan asemaa korostavaan parlamentaariseen suuntaan.

 

Pääministerin asema sisäpolitiikan ja sen jatkeeksi katsotun eurooppapolitiiikan johtajana on korostunut Tasavallan Presidentin aseman heikennettyä.

Kansalaiset kunnioittavat kuitenkin Presidentti-instituutiota eniten nytkin, kuten Sauli Niinistön ylivoimainen suosio kertoo. Se ei ole vain henkilösuosiota vaan aseman valtuutusta.

 

Kun meillä on heikkoja euroulkopolitiikan osaajia toinen toisensa perään kotimaan kiireisinä Pääministereinä, Alexander Stubb poikkeuksena, huomaa, että oli kansakunnan tappio kun Presidentti häädettiin pois europöydästä kun Suomella oli kaksi lautasta.

 

Olemme nyt EU-päätöksenteon ytimessä korkeintaan nyökkäämässä Saksalle.

 

Pääministerille on keskittynyt niin paljon valtaa, että hän ehdi sitä kaikkea edes käyttää, vaan uupuu työtaakan alle, jolloin tosiasiallinen vallankäyttö on siirtynyt avustajille, joita ohjaa lobbariarmeijan johto.

En huomaa tästä parlamentarismin parantuneen päätellen mm. Pertti Salolaisen ym. jatkuvista ”pimentoon jäätiin” kommenteista.

 

Muuten ulkopolitiikka; ulkoministeriö on vailla kannatusta olevan interparlamentaarisen sinisen ryhmän Timo Soinin-Sampo Terhon halussa – mikä paradoksi maan itsenäisyyden juhlavuonna.

 

Mitä mieltä olette Tasavallan Presidentin asemasta?

Rakennamme nuoriso-ongelmaa

September 25, 2017

Suomi putoaa kiven lailla koulutusvertailussa; OECD:n koulutustilastossa putosimme 51 sijaa. Huimat 17 prosenttia nuorista jää vaille 2. asteen tutkintoa ei saa enää ammatillista koulutusta, tässä ryhmässä puolet jää vaille tutkintoa kokonaan.

 

Syy on kahdessa asiassa; hallituksen 15 prosentin leikkauksissa ammatilliseen koulutukseen ja koulutuksen muodonmuutoksessa, jossa opetus korvaantuu yhä enemmän työssä oppimisella, työharjoittelulla, jossa oppija jää yhä enemmän omilleen vaille opettajan tukea yritysten ilmaistyöntekijäksi.

Tulevina vuosina rahoitusta leikataan kaikkiaan neljännesmiljardilla.

Aleksis Salusjärvi puhuu ”hallituksen ihmiskokeesta” nuorilla.

”Hallituksen koulutusleikkaus tuli kaiken huipuksi pahimmalla mahdollisella hetkellä. Edellinen hallitus halusi nuorisotakuun myötä mahdollisimman monta nuorta takaisin koulun penkille keinolla millä hyvänsä. Koulutuksesta tehtiin lääke syrjäytymistä vastaan. Sen seurauksena koulut täyttyivät oppilaista, joiden elämänhallinta vaatii aktiivista tukea.

Vanhalla opettajakaartilla on siksi jo valmiiksi entistä haastavampi työ, jota pitäisi tukea paremmin. Nyt sen sijaan vähennetään tunteja ja oppilaat pakotetaan itsenäiseen työskentelyyn.”

Tämä yritysten tukimalli johtaa näin huonosti toteutettuna heikkoon ammatilliseen osaamiseen, joka esimerkiksi hoitoalalla on suorastaan vaarallista. Hallitus leikkaa ja panee 16 vuotiaat ammattiin oppijat, joita on puolet ikäryhmästä, liian suureen vastuuseen.

 

Seuraukset ovat vakavat: rouva opetusministeri, kouluissa jaetaan liikaa vastuusta nuorille liian varhain.

Te hylkäätte nuoret ja väistätte vastuunne.

...

TYÖN MURROS: VAKIDUUNIT VÄHENIVÄT

September 18, 2017

Alle kolmannes huhtikuun lopun 46 000 avoimesta työpaikasta oli kokopäiväisiä ja kestoltaan yli vuoden.

 

Pätkä- ja osa-aikatyöt lisääntyvät.

Taloussanomat pyysi työ- ja elinkeinoministeriöltä tiedot siitä, kuinka moni avoimista työpaikoista on kokopäiväisiä ja kestoltaan yli 12 kuukautta.
Niitä oli huhtikuun lopussa 14 600 eli alle kolmannes kaikista avoimista paikoista.
Suurin osa työpaikoista on siis joko osa-aikatöitä, alle vuoden mittaisia pätkiä tai molempia.

Osa-aikatyötä tekevien naisten määrä kasvoi selvästi

Osa-aikaisia palkansaajia eniten naisvaltaisilla toimialoilla. Vuonna 2016 osa-aikatyötä teki 399 000 henkeä eli 16 prosenttia kaikista työllisistä. Tämä oli 21 000 enemmän kuin vuonna 2015. Vuonna 2016 osa-aikatyötä tekevistä työllisistä palkansaajia oli 321 000, mikä oli 15 000 henkeä enemmän kuin edellisvuonna. Työvoimatutkimuksessa osa-aikaisuus perustuu vastaajan omaan ilmoitukseen.

 

Määräaikaisuus yleisempää naisilla kuin miehillä

Suomessa oli vuonna 2016 keskimäärin 2 105 000 palkansaajaa, mikä oli 15 000 enemmän kuin vuotta aiemmin. Palkansaajista määräaikaisia oli 333 000, joista naisia 197 000 ja miehiä 136 000. Määräaikaisten palkansaajien lukumäärä oli kasvanut 11 000 hengellä edellisvuodesta. Määräaikaisena palkansaajana työskentelevien miesten määrä oli noussut 8 000 hengellä.

Kolmas itsenäisyystaistelu kirjassa (lue verkossa nyt) saat paljon tietoa lisää.

Tarvitaan vastademokratiaa ja kansalaisoppositio

September 21, 2017

Edustuksellinen demokratia on koetteilla kunnissa.

Itsehallintoa menee rahojen myötä valtiolle, maakuntiin ja markkinoille kasvavassa määrin.

Muutos luottamustoimien määrässä on kunnissa ollut parissa vuosikymmenessä dramaattinen.

Se vie puolueiden kentän anemiaan.

Kuntien työ alkaa nyt uusissa ympyröissä, sosiaali- ja terveystoimen poistuessa toimenkuvasta. Myös poliittiset voimasuhteet ovat monissa kunnissa muuttuneet.

Hallituspuolueet menettivät kevään kunnallisvaaleissa omalle kentälle tärkeitä asemia: Keskusta hävisi 254 valtuustopaikka (edellisellä kerralla vuoden 2012 vaaleissa -430), Kokoomus hävisi nyt 243 paikkaa edellisellä kerralla jo -286 - silti puolue esiintyy kuin suuri voittaja. Se on menettänyt valtuustopaikkoja kaksissa vaaleissa 529 eli yli neljänneksen. Kokoomuksella on enää 1492 valtuutettua. Keskustan menetykset ovat kaksissa vaaleissa yhteensä 684 valtuutettua mutta sillä on edelleen 2823 valtuutettua.

 

SDP hävisi nyt -34 paikkaa; mutta edellisellä kerralla -399. Perussuomalaiset menettivät 1195 valtuustopaikastaan nyt -399 paikkaa voitettuaan 2012 huimat +753 valtuustopaikkaa. Nyt puolue jakaantuu myös valtuuustoissa ja lautakunnissa, Halla-ahon puolue on aloittanut puhdistukset, mutta luottamustoimista ei tarvitse erota vapaaehtoisesti.

 

Paikkoja oli kunnallisvaaleissa jaossa noin seitsemän prosenttia vähemmän jaossa kuin 2012.

 

Vihreät voittivat +313 lisäpaikkaa, vasemmisto +21.

Tämä kaikki heijastuu luottamusmiesten määriin lautakunnissa ja muissa kunnan toimielimissä. Kiihkeä markkinaistaminen merkitsee myös kansalaisyhteiskunnalle kapenevaa edustusta ja syö myös puolueiden edustajien määrää ja kentän motiivia. Sanon tämän tietäen, että myös halukkuus luottamustoimiin on laskenut.

 

Pian kunnista häviävät sosiaalilautakunnat ja monta muuta tehtävää. Luottamustoimien määrä laskee edelleen ja niitä hallitsee suuri määrä kuntien palkollisia; viranhaltijoita.

 

Kuntalaisten vaikutusmahdollisuudet eivät ole olleet ennen eikä jälkeen vaalien mitenkään huomion kohteena - koska kunnallinen itsehallinto ja kunnallisdemokratia ei ole suosiossa. Kansalais-asiakasnäkökulmasta puhumatta.

 

Kansalaistoiminnan uusi synty

Tarvitaan uudenlaista osallistavaa ja osallistuvaa, ilman ylhäältä annettua asialistaa syntyvää kansalaistoimintaa.

Parhaimillaan se on silloin kun ihmiset itse sen spontaanisti synnyttävät. Se voi olla vastademokratiaa tai hyvien asioiden synnyttämistä. Se ei ala nollasta hyviä tekoja on tehty yhtisekse hyväksi, hanttiin on pantu ja asian puollesta taisteltu, Nyt on vain uudet työkalut ja toinen henki. Uudesta osallisuudesta on nähty jo mainiota esimerkkejä, joka on kuin kansallisten instituutioiden ja kansalaisliikkeiden ja omien yhteinen synnyttäminen jo yli 100 vuotta sitten.

Samaa on pakko aikaansaada uudestaan ihmisten omin toimin tähän jakantuneeseen maahan.

Tarvitaan kansalaisille osallistumisen keinoja, suoria vaikutusmahdollisuuksia, joihin somen ja verkostojen sähköiset vaikutuskanavat ja kansalaisoppositioiden vastademokratia ovat luoneet erinomaisia mahdollisuuksia.

Koskaan ennen vaikuttaminen ei ole´ollut näin helppoa kuin tietoverkkojen kautta.

 

Kansalaisaloite on siirtymässä puolueilta ja järjestöiltä kansalaisten ad-hoc toiminnaksi. Ihmisten käyttäytyminen ja kuplinta sosiaalisessa mediassa kuvastaa jo niin median kuin itse tietoyhteiskunnan kansalaisoppositionkin luonnetta;

1. ihmiset heräävät epäkohtaan ja asiaan.

2. He ottavat nopeasti kantaa, toimivat yhdessä nopeasti ja spontaanisti - ja siirtyvät pian jo uuteen.

3. Asialistaa ei voi tarjota koska asialistat eivät kiinnosta.

 

Vauhti syntyy vauhdissa.

 

Kuntalaisten on tämä vaikutusvaltansa hankittava itse somessa ja vertaisverkoissa ottamalla yhä enemmän asioita haltuun.

Jopa Helsingissä tässä on edetty peninkulman saappailla, on syntynyt kivaa meinkiä ja parempi ympäristö asua.

 

Asia kerrallaan.

Yhtiöityvä ja yksityistävä paikallishallinto edellyttää vastademokratiaa suoraan asiansa ajajilta, mikään ei estä ajamasta myös hyviä asioita hyvän monistuvia hypersyklejä.

Please reload

© 2017- BY VELI-ANTTI SAVOLAINEN ". Proudly created with Wix.com