top of page
" Ei synny synnyttämättä."  (Seppä Ilmarinen, Sammon takooja.)

LEHDISTOTIEDOTE 7.6.2018

 

KOLMAS ITSENÄISYYSTAISTELU  kaksi vuotta 3.6.2019 

Tietokirjailija, lehtimies Veli-Antti Savolainen on julkaissut suurteoksen, uudenlaisen tietokirjan, osallistavan monimediamallin aikamme suurista kysymyksistä.

Kolmas itsenäisyystaistelu on tärkeistä asioista puhuva tieto- ja näkemysteos, tietokirja, verkkolehti, radio-ohjelma, sosiaalinen media ja lehtiartikkeli joka viikko. 

Idea on ollut prosessoida uudenlainen digitaalinen tietokirja aikamme suurista kysymyksistä - kaikkien kansalaisten malliksi ja ulottuville. 

Tiedon tuottaminen on kestänyt jo vuosikymmenen.

 

Kolmas itsenäisyystaistelu on samalla osallistavan median tutkimus, jossa selviää kuinka yksittäinen tiedontuottaja saa sanansa kuuluviin monikanavaisesti ja montaa mediailmaisun muotoa käyttäen.

 

Koko prosessilla on jo peittonsa kautta viikottain eri kanavissa reilusti yli 100 000 potentiaalista seuraajaa.

 

Kolmas itsenäisyystaistelu tuottaa prosessin lopputuloksena teoksen, jossa puhuvat sadat ihmiset, asiantuntijat, kadunmiehet ja viisaat naiset, päättäjät. Eri tavoin ja foorumeille, mutta hyvän pointin, toisen mielipiteen, tai antiteesin esittäen.

Yhdessä syntyy pikalääkkeitä, mutta myös Tiekartta Suomelle 2050-luvulle. 

 

Tulossa on tapahtumia, verkkokoulu ja työn huipennus: kaiken materiaalin kerääminen yhteen tiivistettyyn monimediaan, Tiekartta-teokseen,

 

Kolmas itsenäisyystaistelu on Savolaisen Suomen strategioita koskevan tieto-näkemys kirjasarjan kolmas osa. Aiemmin ovat ilmestyneet laman kaatoteos Suomen strategia -holhousvaltiosta  aloite- ja yrittäjävaltioon (Arthouse 1993) ja tietoyhteiskunnan mahdollisuudet avaava Kohtaamisyhteiskunta (Edita 1995).

 

LISÄTIETOJA JA HAASTATTELUPYYNNÖT

Veli-Antti Savolainen

Puh: 044 0800 651

Email: velianttisavolainen@yahoo.com

 

LINKIT:

KUKA:Veli-Antti Savolainen

EKIRJA: Kolmas itsenäisyystaistelu 

VERKKOLEHTI: Kansalaismedia 

TEKIJÄ KERTOO: 1. vuosi, radio-ohjelma 20 min

RADIO-OHJELMAT

TELEVISIO-OHJELMAT

IDEOIDEN PALLOMERI

Tiedotusmateriaalia medialle

Suomen tilanne ja tulevaisuus läpivalaistaan joukkoistamalla

​​KOLMAS ITSENÄISYYSTAISTELU JATKUU

 

Tietokirjailija, lehtimies Veli-Antti Savolainen on tehnyt uudenlaisen tietokirjan aikamme suurista kysymyksistä - kaikkien kansalaisten ulottuville. on syntynyt kokonaan uusi tapa levittää tietoa.

 

Kolmas itsenäisyystaistelu on sekä monimediateos aikamme ymmärtämiseen, oppimiseen että prosessi asiain tilaan vaikuttamiseen ja muutoksen aikaansaamiseen.

Kolmas itsenäisyystaistelu alkoi lippujuhlapäivänä 4.6.2017.
 

Näistä puhutaan:

”Lähitalous; glokalisaatio nousee globalisaation rinnalle.”

 

”Ellei kapitalismin ahnetta tuhoa saada kuriin seuraa kapina tai sota.”

 

”Uudet ”orjamme”, robotit vapauttavat ihmiset joutavista töistä. Se ei ole katastrofi vaan hyvän elämän unelman täyttymys, joka mahdollistuu kun roboteista eli myös automaattituotannosta maksetaan ”sotut” ja verot kuten ihmistyöstäkin.”

 

”Puoluekentän on uusiuduttava perusteellisesti tai sitä ei nykymuodossa enää ole.”

 

”Kansalaisten on noustava ylös hallintoalamaisuudesta yhteiskuntaelämän keskiöön ”vastademokratian” ja ”kansalaisoppositioiden” verkkomallien avulla ja tehtävä myös itse jotain; hyviä tekoja.”

 

”Suomen maailmankuva on liian kapea. Me tarjoamme omia arvojamme eurooppalaisina tuntematta muiden ajattelua ja ymmärtämättä omaa historiaamme. Se ei tee meistä parempia, vain typeryksiä.”


​Kolmas itsenäisyystaistelu on riemukkaan poleeminen, paikoin satiirinen tieto- ja näkemysaineisto, joka antaa jokaiselle lukijalle, kuulijalle ja katsojalle ennen kokemattoman mahdollisuuden kutoa aikamme tapahtumat yhteen, nähdä mistä on kyse ja arvottaa itsensä koko Suomen ja maailman kuvaan.
​Kolmas itsenäisyystaistelu on tosikertomuksia Suomesta, maailmasta ja Euroopasta, siitä kun syöksy alkoi näkyä vuonna 2006 aina tähän päivään saakka.

Se kertoo Suomen länteen menon pitkän historian ja näyttää tien huomiseen. Se puolustaa MuuSuomea, mallintaa sille menetystekijät, tarjoaa lähitalouden suuren kuvan ja rakentaa paikallista älykästä itsehallintoa keskittävässä metropolihurmassa.

Kolmas itsenäisyystaistelu panee asiat paikalleen ja näyttää toivon tien.

MULTIMEDIAA KANSALAISJOURNALISMIN KEINOIN

Media-aineistoon ja kirjaan liittyy mm. 600 älyruudun digitaalinen tietokuvateos audio- ja videoaineistoa tiedon syvennystä, pikalukua, opiskelua ja opettaja-aineistoa varten.
 

Kolmannen Itsenäisyystaistelun prosessi elää myös mediassa eri tavoin. Se on lehtikolumni viikottain, radio-ohjelma 89,7 taajuudella, nettiradio, verkkolehti ja sähköinen viikottainen e-kirja
 

Kolmas itsenäisyystaistelu on rankka kiistakirjoitus, mutta tarjoaa myös tiekartan uuteen maailmaan. Sen aloitti yksi mutta päättää moni.

Se tuottaa lopputuloksen jossa puhuvat sadat ihmiset, asiantuntijat, kadunmiehet ja viisaat naiset, päättäjät eri tavoin mutta toisen mielipiteen, hyvän pointin tai antiteesin kautta, Yhdessä syntyy Tiekartta Suomelle 2050-luvulle ja pikaohjelma.

 

Teoksen kahdeksan pääteemaa ovat

  1. uusi itsenäisyys ja itsehallinto, 

  2. vallan ja rahan rakenteet,

  3. uusi kansalaisuus,

  4. työ & digitalisaatio, äly-yhteisöt & lähitalous.

  5. Suomen liittolaisuus,

  6. maailman arvojen mittaus ja vertailu,

  7. glokalisaatio vs globalisaatio ja lopuksi syntyvä

  8. muutoksen mahdollisuuksien tiekartta.

 

UUSI TAPA ESITTÄÄ KIRJA

- TIETO- JA NÄKEMYSMASSA MONEN KÄYTTÖÖN

Teoksen esitys- ja käyttöprosessi on ennennäkemätön. Lopullista versiota ennen käydään pohjattu kansalaiskeskustelu, jonka tuloksen liitetään lopulliseen teossarjaan ja opetusaineistoihin,


Kolmannen itsenäisyystaistelun osallistava ilmestymismalli on "dialektinen" rinnan multimedia ekirjan kanssa ilmestyvässä kansalaismediassa.

  1. Kirjoittaja esittää tiiviin ”teesit” kiistakirjoituksen tai ratkaisumallin Kansalaismediassa. Pidemmät perustelut voi lukea, kuunnella tai katsoa ekirjasta.

  2. Valittu Vastaväittäjä argumentoi toisia näkökantoja; esittää ”antiteesin”.

  3. Sitten alkaa "spekulaatio" eli kaikki ottavat osaa.

  4. Lopulta tehdään ”synteesi”, joiden perusteella syntyykin uusi teosmuoto jossa tehdään johtopäätöksiä.

 

Sama malli toimii myös "kansalaismediassa" (ITSENÄISET SANOMAT) ja on pohja kansalaisoppositiotoiminnalle, jota kirjassa laajasti käsitellään.

Kirjailija kertoo ideastaan näin:

”Kolmas itsenäisyystaistelu on tiukkaa asiaa oleva sisältöcocktail tutkivaa ja osin hutkivaakin journalismia, tietokirjallisuutta, pitkiä ja lyhyitä asia-artikkeleita, henkilökuvia ja analyyseja päämääränä uusien ratkaisujen löytyminen.
Sisältö toteutuu uudella, jokaisen ulottuvilla olevalla, koreilemattomalla älytekniikalla, mutta syvällä sisällöllä. Kaikki esitystavat kirjat, ääni, kuva, kynä ovat käytössä. Työvälineet ovat samat kuin omasi, älyviestimet; PC, tabletti, älypuhelin ja kamera. ”

”Haluan omin käsin tehden näyttää miten moneen uusi media nyt vihdoin taipuu, malliksi kenelle vain,” sanoo Veli-Antti Savolainen.

Julkaisuissa on keskustelukohtia ottaa osaa. Näköala ja puolen valinta on kansalaisnäkökulma ja koko Suomen suun vuoro verkottuvassa maailmassa.

Teoksesta löytyy hyötytietoa suomalaisille heistä itsestään ja maailmasta uusin silmin.

Kolmas itsenäisyystaistelu ilmestyy nyt verkossa. Pala palalta.

Linkit:

Kansalaismedia Itsenäiset Sanomat: www.kansalaismedia.com

Kolmas itsenäisyystaistelu ekirja: www.itsenaisyys.com

Facebook: @3.itsenaisyystaistelu

NETTIRADIO, OHJELMAT

Vuosikatsaus radiossa

Radioasema BusinessFM


 

Tietokirjailija, lehtimies Veli-Antti Savolainen 

on toiminut pitkään mediassa, politiikassa, yrittäjänä ja kirjailijana.

Hän ollut päätoimittajana ja/tai kustantajana mm. sanomalehti Uudessa Suomessa, Avussa ja Iltalehdessä, Aviisissa ja Pääkaupunkilehdessä, toimituspäällikkönä Kauppalehdessä.

​Hän on tuottanut satoja tv- ja radio-ohjelmia ja istunut monien yritysten hallituksissa.

​Savolaisen kirjoja on painettu yli 200 000 kappaletta.

​Hän oli Espoon kaupunginvaltuuston jäsen 1973-80.

​Savolainen toimi vetäjänä Tasavallan Presidentti Martti Ahtisaaren tietoyhteiskunta-työryhmässä 1999-2000.

Hän on ollut valtioneuvoston asettaman Tietoyhteiskunta-foorumin ja sen työvaliokunnan jäsen lukuisia vuosia ja osallistunut suurten kansallisten hankkeiden johtamiseen.

Savolainen on suosittu luennoitsija, hän on esiintynyt yli kymmenessä maassa. Hän on julkaissut myös ammattilehtiä 1995-2001; Kauppa Käy kaupan ammattilehti, Ammattina kauneus ja Tietoyhteiskuntafoorumi.

Hän työskenteli Afrikassa 2001-2006 asuen Namibiassa kolme vuotta.

Hän on viikkokolumnillaan Hämeenlinnan kaupunkilehdessä ja suositussa blogissaan seurattu mielipidevaikuttaja.

Lisätietoja: Veli-Antti Savolainen 044 0800


 

TARINA& IDEA:

Miksi kolmas itsenäisyystaistelu?


Veli-Antti Savolainen kertoo:

” Minulla on ollut jo puoli vuosisataa harrastusta osallistua vakavasti yhteiskunnan uudistamiseen ja analysointiin lehtityöni lisäksi.

 

Vuonna 1993 ilmestyi kirja Suomen Strategia - holhousvaltiosta aloite- ja yrittäjävaltioon, jonka kirjoitin parin vuoden määrätietoisten keskustelujen jälkeen, Cristina Anderssonin, Curt Lindblomin, Yrjö Pessin, Pentti Hakulisen, Hannu Tervosen ja Jermu Laineen ja omista viisauksistani. Se osui lamalääkkeeksi 146 ehdotuksellaan masentuneeseen Suomeen. Iltalehti julkaisi pääosan kirjasta jatkosarjana. Suomen strategian kustansi Paavo Haavikon Edita 1993.

 

Vuonna 1996 ilmestyi ”Kohtaamisyhteiskunta”-teos josta tuli best seller ja yli sadan luennon savotta minulle. Kohtaamisyhteiskunta oli ensimmäinen eurooppalainen analyysi ja huomishahmotus tietoyhteiskunnan poliittisista, taloudellisista, kulttuurisista vaikutuksista työhön ja ihmiselämään; luontoon.

Kirjoitin alkupuoliskon, omat lukunsa tekivät Pekka Himanen, Dan Steinbock, Jari Sarasvuo, Klaus Oesch, Jarmo Kalm, Tauno Heikkilä, Jaakko Visuri ja Kari Hintikka.

 

Molempien kirjojen skenaariot osuivat hyvin ja monet ehdotukset ovat tulleet osaksi yhteiskuntaa.

 

Nyt digitalisaatioksi kutsutun kehityksen suunta oli näkyvissä jo 20 vuotta sitten – jos halusi nähdä. Muutos ei ole ollut vain teknologiaa, mitä korostimme, vaan sen vaikutukset ovat ulottuneet työn murroksesta aina elämän muotoomme; ihmisten välisen kohtaamisen valtavaan muutokseen ja organisaatioiden tapaan toimia.

 

Tein siinä sivussa kymmenkunta oppikirjaa tietoyhteiskunta-asioista niin Suomeen kuin Afrikassa, jossa asuin monta vuotta. Palattuani sieltä 2006 alkoi nähdä, että käsillä on pian finanssikriisi. Edellisen laman kirjurina ymmärsin, että tässä tapahtuu suuri muutos.

 

Aloin valmistella tätä Kolmas itsenäisyystaistelu- teosta. Pääsin Jorma K. Virtasen avulla kolumnistiksi Hämeenlinnan kaupunkilehtiin, joihin kirjoitan 10. vuotta politiikasta ja taloudesta, maailmanmenosta joka viikko, kaikkiaan jo yli 500 puolen sivun juttua. Nyt palsta jatkuu uudessa muodossa osana tätä 3. itsenäisyystaistelua.

 

Palstanpito velvoitti seuraamaan asioita. Panin samalla kehitykset ja asiat ylös, kirjaa varten. Samalla luin paljon itseäni viisaampia ajattelijoita.

 

Pääasiani tässä on itse sisältö, asia ja sen ympärille syntyvä uuden yhteinen luominen. Tekniikka on vain väline.

 

2. Miten tiedon saisi jaettua monella eri tavalla?

Toisena kimmokkeena oli, että olin yrittäjänä mm, Tekesin tukeman ”Netti-TV” hankkeen , 1998-1999 puitteissa yrittänyt varhain selvittää monimuotokustantamisen problematiikkaa. Sitä miten eri mediamuodot; teksti, kuva, grafiikka, ääni ja liikkuva kuva saataisiin yhdistettyä uudeksi tavaksi esittää ideoita ja tietoa.

Selvitimme mm. Mika Nymanin ja Larri Helmisen kanssa uuden median vaikutuksia myös ”kansalaisjournalismiin”, verkostoitumiseen ruohonjuuritasolla ja kansalaistoimintaan myös omien verkkoalustojen käytön kautta ja järjestämällä mittavia promootioita ja kansansivistyskampanjoita sadoille tuhansille.

 

Ajan etanointi opetti lompakon ja kanveesin kautta liiketaloutta.

 

Opettelin ja opetin tietoyhteiskuntaa myös Afrikassa ja kiinalaisten kanssa. Kansainvälistynyt perhe, ubuntu ja Konfutse opettivat elämästä ja yhteisöllisyydestä. Ihminen on ihminen toisten ihmisten kautta.

 

Piti odottaa, että kaista laajenee siirtämään suuria tietomääriä, että julkaisuvälineet ja tietotekniset laitteet yksinkertaistuvat ja älyttyvät. Se kesti vuosikymmenen.

 

Uusi ilmaisu, ison tieto- ja idea-aineiston tuottaminen omin käsin, jokamiehen välineillä optimaaliseen monijakelukanavaan ja uusi mediavälinerajat rikkova jutturakenne, on ollut tavoite, toinen missio.

Tulos on silloin tietysti paikoin teknisesti krouvia - kuten tubetukset ovat - tarkoituksella tehtynä, kuvan laatu korvautuu toivottavasti painavan sisällön kautta.

Ideana, painavan sisällön avulla, on siis samalla synnyttää kustantamiseen jokamiehen ideoita tietoprosessin kautta.

Päätavoite oli kuitenkin itse idea, kirjoittaa aikamme historiaa tänään; laadukas ja uusia avaava analyysi Suomesta ja maailmasta meidän aikanamme ja ehdotuspitoinen skenaario aina kansalaisuuteen saakka, katsoa miltä huominen näyttää tänään.

Polku kulkee Hansaliitosta 2050-luvulle saakka.

 

Ilmestymisprosessi alkoi Hämeenlinnan kaupunkiuutisissa uusitulla palstallani. Sitä seuraa nyt viikottainen ilmestyminen verkossa kansalaismediassa sekä e-kirjan julkaiseminen luku kerrallaan.

 

Printtikirja ja teemaverkkokirjat, jossa on mukana kansalaiskommentit ja antiteesit tulee ulos syksyllä.

Sitä ennen alkaa kirjan monimediajulkaiseminen ja avataan ajankohtainen Itsenäiset Sanomat nettikanava.

 

Tästä taisi tulla elämän työ. Journalismin ja yhteiskunnan kehittäminen kritiikin ja uuuden ilmaisun hakemisen kautta.”

Klikkaa juttua ja voit lukea sen

näköispainoksesta.

Veli-Antti Savolainen

lue kirjailijaesittely

bottom of page